Restrukturalizace dluhu - definice, důvod, jak dosáhnout

Restrukturalizace dluhu je proces, při kterém společnost nebo subjekt prožívající finanční potíže a likviditu Likvidita Na finančních trzích se likvidita vztahuje k tomu, jak rychle lze investici prodat, aniž by to mělo negativní dopad na její cenu. Čím likvidnější je investice, tím rychleji ji lze prodat (a naopak) a snáze se prodává za reálnou hodnotu. Všechno ostatní je stejné, likvidnější aktiva se obchodují s prémií a nelikvidní aktiva se slevou. problémy refinancuje své stávající dluhové závazky, aby v krátkodobém horizontu získala větší flexibilitu a celkově zvládla jejich dluhové zatížení.

Restrukturalizace dluhu

Důvod restrukturalizace dluhu

Společnost, která uvažuje o restrukturalizaci dluhu, pravděpodobně zažívá finanční potíže, které nelze snadno vyřešit. Za takových okolností společnost čelí omezeným možnostem - například restrukturalizaci svých dluhů nebo podání návrhu na bankrot. věřitelům. . Restrukturalizace stávajících dluhů je samozřejmě z dlouhodobého hlediska výhodnější a nákladově efektivnější, na rozdíl od podání návrhu na konkurz.

Jak dosáhnout restrukturalizace dluhu

Společnosti mohou restrukturalizaci dluhu dosáhnout přímým jednáním s věřiteli o reorganizaci podmínek splácení dluhu. Restrukturalizace dluhů je někdy uložena společnosti jejími věřiteli, pokud nemůže provést své plánované splátky dluhu. Tady je několik způsobů, jak toho dosáhnout:

1. Výměna dluhu za kapitál

Věřitelé se mohou dohodnout, že se vzdají určitého množství nesplaceného dluhu výměnou za vlastní kapitál ve společnosti. To se obvykle stává v případě společností s velkou základnou aktiv a pasiv, kde by nucení společnosti do bankrotu vytvořilo pro věřitele malou hodnotu.

Považuje se za prospěšné nechat společnost nadále fungovat jako nepřetržitý podnik Going Concern Princip nepřetržitého trvání předpokládá, že jakákoli organizace bude v dohledné budoucnosti nadále provozovat své podnikání. Tato zásada předpokládá, že každé rozhodnutí ve společnosti je přijímáno s cílem spíše než s jeho likvidací. a umožnit věřitelům účastnit se jeho operací. To může znamenat, že původní akcionářská základna bude mít ve společnosti výrazně zředěný nebo snížený podíl.

2. Účesy držitelů dluhopisů

Společnosti s nesplacenými dluhopisy mohou vyjednávat se svými držiteli dluhopisů o splacení na „diskontované“ úrovni. Toho lze dosáhnout snížením nebo vynecháním úroků nebo splátek jistiny Platba jistiny Platba jistiny je platba k původní částce půjčky, která je dlužena. Jinými slovy, splátka jistiny je splátka provedená z půjčky, která snižuje zbývající částku splatné půjčky, místo aby se vztahovala na splácení úroků účtovaných z půjčky. .

3. Neformální dohody o splácení dluhu

Společnosti, které restrukturalizují dluh, mohou požádat o mírné podmínky splácení a dokonce mohou požádat o povolení odepsat část svého dluhu. Toho lze dosáhnout přímým kontaktováním věřitelů a sjednáním nových podmínek splácení. Jedná se o cenově dostupnější metodu než zapojení zprostředkovatele třetí strany a lze ji dosáhnout, pokud obě zúčastněné strany chtějí dosáhnout proveditelné dohody.

Restrukturalizace dluhu vs. bankrot

Restrukturalizace dluhu obvykle zahrnuje přímá jednání mezi společností a jejími věřiteli. Restrukturalizaci může zahájit společnost nebo ji v některých případech mohou vymáhat její věřitelé.

Na druhé straně je bankrot v zásadě proces, jehož prostřednictvím je společnost, která čelí finančním obtížím, schopna odložit platby věřitelům prostřednictvím zákonem vynucené pauzy. Po prohlášení bankrotu bude dotyčná společnost ve spolupráci se svými věřiteli a soudem připravena splátkový kalendář.

V případě, že společnost není schopna dodržet podmínky splátkového plánu, musí se zlikvidovat, aby mohla splatit své věřitele. O podmínkách splácení poté rozhodne soud.

Restrukturalizace dluhu vs. refinancování dluhu

Restrukturalizace dluhu se liší od refinancování dluhu. První vyžaduje snížení dluhu a rozšíření splátkového plánu. Na druhé straně je refinancování dluhu pouze nahrazením starého dluhu novějším dluhem, obvykle s mírně odlišnými podmínkami, jako je nižší úroková sazba.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Zajištění Zajištění Zajištění je aktivum nebo majetek, který fyzická nebo právnická osoba nabízí věřiteli jako zajištění půjčky. Používá se jako způsob získání půjčky, který slouží jako ochrana před možnou ztrátou pro věřitele, pokud by dlužník neplnil své platby.
  • Dluhové smlouvy Dluhové smlouvy Dluhové smlouvy jsou omezení, která věřitelé (věřitelé, držitelé dluhů, investoři) uzavírají smlouvy o půjčkách s cílem omezit jednání dlužníka (dlužníka).
  • Harmonogram dluhu Harmonogram dluhu Harmonogram dluhu stanoví veškerý dluh, který má podnik v harmonogramu, na základě jeho splatnosti a úrokové sazby. Ve finančním modelování toky úrokových nákladů
  • Nadřízený a podřízený dluh Nadřízený a podřízený dluh Abychom porozuměli nadřízenému a podřízenému dluhu, musíme nejprve zkontrolovat kapitálový zásobník. Zásoba kapitálu řadí prioritu různých zdrojů financování. Podřízený a podřízený dluh se vztahují k jejich postavení v kapitálovém zásobníku společnosti. V případě likvidace je nejdříve splacen seniorní dluh

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found