Financování dodavatelů - Pochopte, jak funguje financování dodavatelů

Financování dodavatele se týká půjčování peněz prodejcem zákazníkovi, který poté tyto peníze použije na nákup zásob dodavatele. Inventář Inventář je běžný majetkový účet nacházející se v rozvaze, sestávající ze všech surovin, nedokončené výroby, a hotové výrobky, které společnost nashromáždila. Často je považován za nejlikvidnější ze všech oběžných aktiv - je tedy vyloučen z čitatele při výpočtu rychlého poměru. nebo služba. Ujednání má formu odloženého úvěru od prodejce a může zahrnovat převod akcií Akcionáři Akciové Akciové akcionáře (také známý jako Akcionáři vlastní kapitál) je účet v rozvaze společnosti, který se skládá ze základního kapitálu a nerozděleného zisku. Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme Akcionáři Vlastní kapitál = Aktiva - závazky od zákazníka k prodejci.

téma financování dodavatele

Financování prodejců je běžné, když tradiční finanční instituce nejsou ochotny půjčit podniku značné částky peněz. To může být jednoduše způsobeno skutečností, že firma je relativně nová a / nebo nemá podstatně zavedený kredit. Prodejce firmy přichází, aby překlenul propast a vytvořil obchodní vztah se zákazníkem. Tyto typy půjček často přicházejí s vyšší úrokovou sazbou Úroková sazba Úroková sazba se týká částky účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. než nabízejí banky. To dodavatelům kompenzuje vyšší riziko selhání.

Společnosti často upřednostňují financování dodavatelů při nákupu základního zboží, které je k dispozici ve skladu dodavatele. Tato praxe jim umožňuje získat obchodní úvěr Obchodní úvěr Obchodní úvěr je dohoda nebo porozumění mezi obchodními agenty, kteří umožňují vzájemnou výměnu zboží a služeb bez nutnosti půjčovat si od banky nebo používat jejich nerozdělený zisk.

Ujednání o financování dodavatele pomáhá zlepšit vztah mezi prodejcem a zákazníkem, protože vede k vzájemným výhodám. Vypůjčením z jiných zdrojů než banky si dlužník také chrání bankovní financování, které lze později použít pro kapitálově náročnou činnost.

Druhy financování dodavatelů

Financování dodavatelů má dvě hlavní formy: dluhfinancování a kapitálové financování. V případě financování od dlužníka dostává dlužník produkty nebo služby za prodejní cenu, ale s dohodnutým úrokovým poplatkem. Úroková sazba narůstá s postupem času a dlužník může buď splácet půjčku, nebo je dluh odepsán jako nedobytný dluh Bad Debt Expense Journal Entry Nejprve si určíme, co pojem špatný dluh znamená. Někdy na konci fiskálního období, kdy společnost jde sestavovat účetní závěrku, musí určit, která část jejích pohledávek je inkasovatelná. Část, o které se společnost domnívá, že je nedobytná, se nazývá „náklady na nedobytné pohledávky“. The. Když k tomu dojde, dlužník nebude schopen uzavřít s dodavatelem další ujednání o financování prodávajícího dluhu.

Alternativně ve financování poskytovatele akcií poskytuje prodejce zboží nebo služby, které dlužník potřebuje, výměnou za dohodnuté množství akcií dlužníka. Vzhledem k tomu, že prodejci jsou vypláceny akcie, dlužník nemusí splácet hotovost.

Prodejce se stává akciovým akcionářem a podílí se na výplatě dividend i na přijímání zásadních rozhodnutí ve společnosti dlužníka. Financování dodavatelů akcií je běžné u začínajících společností, které si u tradičních věřitelů ještě musí vybudovat úvěrovou historii.

Jak funguje financování dodavatelů

Jakmile prodejce a zákazník uzavřou dohodu o financování dodavatele, je dlužník povinen provést počáteční vklad. Zůstatek úvěru plus veškeré naběhlé úroky se vyplácejí po dohodnuté období pravidelnými splátkami. Úroková sazba se může pohybovat od 5% do 10% nebo více, v závislosti na dohodě mezi oběma stranami.

Existuje několik situací, kdy se dlužník může rozhodnout získat obchodní úvěr od prodejce, než si půjčit od finanční instituce. Jedním z nich je případ, kdy dlužník nesplňuje úvěrové požadavky bank. To donutí dlužníka hledat alternativní možnost, která by pomohla dokončit nákup. Přestože prodejci neposkytují úvěr, často tak činí za účelem usnadnění prodeje. Takové uspořádání také dává prodejcům předmětů s vysokou cenou výhodu oproti jejich konkurenci.

Příklad financování dodavatele

Předpokládejme, že XYZ chce nakupovat inventář od ABC za cenu 1 milionu dolarů. XYZ však nemá dostatek kapitálu na financování transakce. Může platit pouze 300 000 $ v hotovosti a zbytek si musí půjčit. ABC je ochotna uzavřít dohodu o financování dodavatele se společností XYZ na zbývajících 700 000 USD.

ABC účtuje 10% úrok a požaduje splacení dluhu během následujících 24 měsíců. Prodejce také požaduje, aby byl inventář použit jako zástava pro půjčku na ochranu proti selhání.

Výhody financování dodavatele prodejci

Na financování prodejem (nebo prodejcem) nákupu podniku se vztahuje následující.

Proud anuity

Jednou z výhod, které prodejci požívají, je schopnost přijímat anuitní tok i poté, co přestali ovládat podnikání. Kupující se při financování spoléhá na dodavatele. Prodejce bude i nadále využívat výplaty úroků z obchodních zisků, i když společnost prodají. Pokud dlužník nesplácí splácení půjčky, prodejce si vyhrazuje právo převzít podnik nebo prodat aktiva společnosti za účelem vrácení nezaplacené částky.

Zachovává kontrolu

Prodejce má také pravomoc určit, zda transakce projde, či nikoli. Vzhledem k tomu, že kupující nemusí mít přístup k půjčkám od finančních institucí, závisí financování transakce na dobré vůli dodavatele. Vysoká úroveň kontroly také umožňuje prodejci získat vyšší prodejní cenu.

Výhody financování prodejcem pro kupujícího

Plaťte dluhy pomocí obchodních zisků

Když kupující získá financování od dodavatele k nákupu podniku, nemusí provádět všechny platby najednou. Místo toho mohou zisky, které podnik získal, použít k pravidelným platbám za obsluhu půjčky. To může být pro kupujícího hlavní výhodou.

Je zapotřebí méně podstatných osobních prostředků

Ve financování dodavatelů není dlužník povinen používat osobní prostředky k financování aktiva nebo obchodního nákupu. Kupující může financovat zbytek splátek půjčky z obchodních výnosů, kromě jakékoli požadované zálohy.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli vysvětlení Finance financování dodavatelů. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Překlenovací půjčka Překlenovací půjčka je krátkodobá forma financování, která se používá ke splnění současných závazků před zajištěním trvalého financování. Poskytuje okamžitý peněžní tok, když je potřeba financování, ale zatím není k dispozici. Překlenovací půjčka přichází s relativně vysokými úrokovými sazbami a musí být zajištěna nějakou formou zajištění
  • Dluhová kapacita Dluhová kapacita Dluhová kapacita se týká celkové výše dluhu, který může podnik vzniknout a splatit podle podmínek smlouvy o dluhu.
  • Pákové poměry Pákové poměry Pákový poměr označuje úroveň dluhu, který vznikl obchodnímu subjektu oproti několika dalším účtům v jeho rozvaze, výkazu zisku a ztráty nebo výkazu peněžních toků. Šablona aplikace Excel
  • Revolvingový dluh Revolvingový dluh Revolvingový dluh („revolver“, někdy také známý jako úvěrová linka nebo LOC) neobsahuje pevné měsíční platby. Liší se od fixní platby nebo termínované půjčky, která má zaručený zůstatek a platební strukturu. Místo toho jsou platby revolvingového dluhu založeny na zůstatku úvěru každý měsíc.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found