VIX - definice, přehled indexu volatility CBOE

Chicago Board Options Exchange (CBOE) vytvořila VIX (CBOE Volatility Index) k měření 30denní očekávané volatility amerického akciového trhu. Akciový trh Akciový trh odkazuje na veřejné trhy, které existují pro vydávání, nákup a prodej akcií, které obchodují na burza nebo over-the-counter. Akcie, známé také jako akcie, představují částečné vlastnictví společnosti, někdy nazývané „index strachu“. VIX je založen na cenách opcí v indexu S&P 500 a je počítán agregací vážených cen opce call and put opce opce: Hovory a výplaty Opce je forma derivátové smlouvy, která dává držiteli právo, ale nikoli povinnost koupit nebo prodat aktivum do určitého data (datum vypršení platnosti) za stanovenou cenu (realizační cena). Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze kdykoli uplatnit v širokém rozsahu realizačních cen.

Graf VIX (index volatility)Graf VIX (zdroj: Yahoo Finance)

Volatilita měří frekvenci a velikost cenových pohybů v čase. Čím rychlejší a podstatnější jsou cenové změny, tím větší je volatilita. Lze ji měřit historickými hodnotami nebo očekávanými budoucími cenami. Strike Price Strike price je cena, za kterou držitel opce může uplatnit opci na nákup nebo prodej podkladového cenného papíru, v závislosti na tom, zda drží kupní opci nebo prodejní opci. Jednou z možností je smlouva s právem realizovat smlouvu za konkrétní cenu, která se označuje jako realizační cena. . VIX je měřítkem očekávané budoucí volatility.

VIX je určen k použití jako indikátor nejistoty trhu, což se odráží na úrovni volatility. Index je perspektivní v tom, že se snaží předvídat variabilitu budoucího působení tržních cen.

Skutečnost, že tato metrika představuje očekávanou volatilitu, je velmi důležitá. Je založen na prémiích, které jsou investoři ochotni platit za právo na nákup nebo prodej akcií, spíše než na přímou míru volatility. Poplatky za opce lze chápat tak, že představují vnímanou úroveň rizika na trhu. Čím větší je riziko, tím více lidí je ochotných platit za „pojištění“ v podobě opcí. Když se prémie za opce snižují, klesá i VIX.

Využití indexu volatility VIX

VIX je uveden v procentech, což představuje eočekávaný rozsah pohybu přes příští rok pro S&P 500, ve společnosti a 68% interval spolehlivosti. Ve výše uvedeném grafu je index volatility uveden na 13,77%. To znamená, že se očekává, že anualizovaná změna S&P 500 směrem nahoru nebo dolů nebude v příštím roce větší než 13,77%, s 68% pravděpodobností.

Měsíční, týdenní nebo denní očekávanou volatilitu lze vypočítat z očekávané roční volatility. Existují 12 měsíců, 52 týdnů nebo 252 obchodních dní v roce. Při použití očekávané roční volatility 13,77% shora jsou výpočty následující:

Tabulka VIX

Vysoký VIX označuje vysokou očekávanou volatilitu a nízké číslo VIX označuje nízkou očekávanou volatilitu.

Jak ceny opcí odrážejí volatilitu

Když investoři očekávají velký vzestup nebo pokles cen akcií, často zajišťují své pozice opcemi. Ti, kdo vlastní call nebo put opce, jsou ochotni je prodat, pouze pokud dostanou dostatečně velkou prémii. Souhrnné zvýšení cen opcí (což naznačuje větší nejistotu trhu a vyšší předpokládanou volatilitu), zvýší VIX, a tím naznačuje investorům pravděpodobnost zvýšení volatility na trhu.

VIX je považován za spolehlivý odraz cen opcí a pravděpodobné budoucí volatility v indexu S&P 500.

Historie VIX

Dlouhodobý průměr indexu volatility VIX je 18,47% (stav z roku 2018).

Historicky vzato, VIX pod 20% odráží zdravý a relativně středně rizikový trh. Pokud je však index volatility extrémně nízký, může to znamenat medvědí pohled na trh.

VIX vyšší než 20% znamená rostoucí nejistotu a strach na trhu a znamená prostředí s vyšším rizikem. Během finanční krize v roce 2008 raketově vzrostl index volatility na extrémní úrovně nad 50%. To znamenalo, že obchodníci s opcemi očekávali značnou fluktuaci cen akcií, mezi 50% vzestupem nebo poklesem v příštím roce, 68% času. V jednom okamžiku krize dosáhl index až 85%.

Ačkoli úrovně VIX mohou být v době krize velmi vysoké, extrémní úrovně jsou zřídka udržovány po delší dobu. Důvodem je, že tržní podmínky vedou obchodníky k podniknutí kroků ke snížení jejich rizika (například možnosti nákupu nebo prodeje). To zase snižuje úroveň strachu a nejistoty na trhu.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení VIX - „indexu strachu“. Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Chcete-li se dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné další zdroje uvedené níže:

  • Průvodce po Beta v oblasti financí Beta Beta (β) investiční bezpečnosti (tj. Akcie) je měřítkem její volatility výnosů ve vztahu k celému trhu. Používá se jako měřítko rizika a je nedílnou součástí modelu oceňování kapitálových aktiv (CAPM). Společnost s vyšší beta má větší riziko a také vyšší očekávané výnosy.
  • Tržní riziková prémie Tržní riziková prémie Tržní riziková prémie je další výnos, který investor očekává od držení rizikového tržního portfolia namísto bezrizikových aktiv.
  • Momentum Investing Momentum Investing Momentum Investing je investiční strategie zaměřená na nákup cenných papírů, které vykazují vzestupný cenový trend, nebo na krátký prodej cenných papírů, které
  • Sharpe Ratio Sharpe Ratio Sharpe Ratio je míra rizikově upraveného výnosu, který porovnává nadměrný výnos investice s její standardní odchylkou výnosů. Sharpe Ratio se běžně používá k měření výkonnosti investice úpravou jejího rizika.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found