Indikátor ADX - Technická analýza - Corporate Finance Institute

Index průměrného směrového pohybu (ADX) byl vyvinut známým technickým analytikem Wellesem Wilderem jako indikátor síly trendu. Jako obchodník s komoditami jsou samostudijní příručky Knowledge Finance skvělým způsobem, jak zlepšit technické znalosti v oblasti financí, účetnictví, finančního modelování, oceňování, obchodování, ekonomiky a dalších. „Wilder vyvinul indikátor obchodování s komoditními futures. Od té doby je však technickými analytiky široce aplikován na prakticky každou další obchodovatelnou investici, z akcií Sklad Co je to akcie? Jednotlivec, který vlastní akcie ve společnosti, se nazývá akcionář a má nárok na část zbytkového majetku a výnosů společnosti (pokud by byla společnost někdy zrušena). Pojmy „akcie“, „akcie“ a „vlastní kapitál“ jsou používány zaměnitelně. Forex na ETF Burzovní obchodovaný fond (ETF) Burzovní obchodovaný fond (ETF) je populární investiční nástroj, kde mohou být portfolia flexibilnější a diverzifikovanější v celé řadě všech dostupných tříd aktiv. Přečtěte si tuto příručku a seznamte se s různými typy ETF. .

Co je ADX?

Průměrný index směrového pohybu se vypočítá tak, aby odrážel expanzi nebo kontrakci cenového rozpětí cenného papíru za určité časové období. Tradiční nastavení indikátoru ADX je 14 časových období, ale analytici běžně používají ADX s nastavením na 7 nebo na 30. Nižší nastavení způsobí, že průměrný směrový index rychleji reaguje na pohyb ceny, ale má tendenci generovat více falešné signály. Vyšší nastavení minimalizuje falešné signály, ale průměrný směrový index bude více zaostávat.

Wilder vypočítal průměrný směrový index tak, že nejprve vypočítal jak index pozitivního směru (+ DMI), tak index negativního směru (-DMI), který porovnává současné vysoké a nízké ceny s vysokými a nízkými cenami předchozího období. Samotný ADX se poté vypočítá jako součet rozdílů mezi + DMI a –DMI za dané časové období.

Všechny potřebné výpočty jsou trochu složité. Naštěstí je není třeba dělat sami. Jediné, co musíte udělat, je použít indikátor průměrného směrového indexu na graf se všemi potřebnými výpočty provedenými za vás podle libovolného časového rámce, který si vyberete. Výchozí počet časových období je opět 14.

ADX v grafu

Průměrný směrový index je, stejně jako indikátory hybnosti, jako je MACD MACD oscilátor - technická analýza. MACD oscilátor se používá ke zkoumání krátkodobého klouzavého průměru konvergence a divergence. MACD oscilátor je technický indikátor s dvojitým okrajem v tom, že nabízí obchodníkům a analytikům schopnost sledovat trendy na trhu a měřit dynamiku cenových změn. nebo RSI, obvykle zobrazené v samostatném okně nad nebo pod hlavním oknem grafu, které zobrazuje cenu. ADX je zobrazen jako čára představující hodnoty, které se pohybují od nuly do 100.

Je důležité mít na paměti, že průměrný směrový index není indikátorem směru trendu, ale indikátorem síly trendu. Silný vzestupný trend nebo silný sestupný trend povedou k vysokým průměrným hodnotám směrového indexu.

Některé verze průměrného směrového indexu také zobrazí řádky + DMI a –DMI. V Wilderově původním pojetí ADX předpokládal použití čar + DMI a –DMI k určení směru trendu a průměrné směrové indexové čáry k určení síly trendu, což ve skutečnosti dělá průměrný směrový index kombinačním indikátorem trendu a indikátorem hybnosti .

Od té doby však mnoho technických analytiků upřednostňuje právě samotné vidění linky ADX, a to ze dvou důvodů: (1) tyto tři řádky mohou být vizuálně matoucí a (2) bylo často zjištěno, že přechody linek + DMI a –DMI jsou často generovat falešné signály. Stručně řečeno, průměrný systém obchodování se směrovým indexem, který Wilder navrhl, se obecně ukázal jako spolehlivější jako indikátor síly trendu a méně spolehlivý jako indikátor směru trendu.

Pomocí indikátoru ADX

Indikátor průměrného směrového indexu se používá především k určení, zda je trh s kapitálovým kapitálovým trhem (ECM). Trh s kapitálovým kapitálem je podmnožinou kapitálového trhu, kde finanční instituce a společnosti interagují s obchodováním s finančními nástroji, což je na rozdíl pouze obchodovat tam a zpět v určitém rozsahu a za druhé určit sílu trendu na trendovém trhu. A konečně, průměrný směrový index se také často používá, stejně jako ostatní indikátory hybnosti, k označení potenciálního zvratu trhu nebo změny trendu.

Pokud je hodnota průměrné směrové indexové čáry pod 25, považuje se trh spíše za rozsah než za trendový. Někteří analytici fixují pouze průměrné hodnoty směrového indexu pod 20, což svědčí o absenci trendu, a hodnoty mezi 20 a 25, jak je to možné, ale nikoli přesvědčivě, což naznačuje přítomnost trendu.

Jakékoli průměrné čtení směrových indexů nad 25 je interpretováno jako indikace existence skutečného trendu. Odečty mezi 25 a 50 ukazují na začínající nebo mírný trend síly. Hodnoty mezi 50 a 100 představují stále silnější trendy. Níže zobrazený graf ukazuje průměrný směrový index, který indikuje stále silnější vzestupný trend, protože průměrné hodnoty směrového indexu stoupají z pod 10 na téměř 50.

Indikátor ADX

Indikátor ADX

Indikátor ADX

Směr síly trendu - stále silnější nebo klesající - lze snadno určit jednoduše při pohledu na sklon linie ADX. Vzestupná linie ADX vykazuje trend posilování, zatímco sestupná linie ADX naznačuje trend oslabování. Strmější úhel sklonu naznačuje silnější trend, zatímco mělčí úhel označuje trend s menší silou.

POZNÁMKA: Změna směru svahu ADX může sloužit jako časný indikátor rozvíjejícího se trendu ještě předtím, než hodnoty ADX překročí 25. Podle výše uvedeného grafu můžete vidět, že sklon ADX se před čtením ADX otočil nahoru vzrostl na 25 a naznačil existenci trendu. Ale než si koupíte cenný papír pokaždé, když se sklon ADX změní ze sestupného na vzestupný, mějte na paměti, že linie ADX se mohla stejně snadno obrátit zpět na nevýhodu, než vznikne skutečný uptrend - jinými slovy, můžete být chyceni skákat zbraň trochu.

Cena a ADX

Analytici a investoři zřídka používají pouze průměrný ukazatel směrových indexů. Protože neoznačuje směr trendu, běžně se používá ve spojení s indikátory trendů, jako jsou klouzavé průměry nebo oblasti podpory a odporu, které se používají k analýze cenového pohybu.

Například ideální aplikací použití indikátorů trendu v kombinaci s ADX by byl případ, kdy se cena cenného papíru obchodovala v určitém rozmezí s jasně definovanou úrovní cen podpory a odporu, ale poté se z tohoto obchodního rozsahu vymanila obchodováním prostřednictvím úrovně podpory nebo odporu. Pokud je prolomení ceny doprovázeno rostoucími hodnotami ADX, které naznačují přítomnost trendu, pak by to představovalo potvrzující indikaci prolomení a analytik by promítl trend, který bude pokračovat směrem k prolomení.

ADX jako indikátor divergence

ADX se také někdy používá, stejně jako jiné indikátory hybnosti, jako indikátor divergence, který může signalizovat blížící se změnu trendu nebo obrácení trhu.

Hodnoty ADX porostou na stále vyšší úrovně spolu s cenou na trhu, který je výrazně vyšší. Pokud však úrovně ADX začnou klesat, i když cena roste vyšší, může tato divergence mezi cenovým pohybem a ADX signalizovat, že trh ztrácí dynamiku, a proto může být způsoben obratem směrem dolů. V takové situaci budou analytici pečlivě sledovat pohyb cen, aby zjistili další náznaky možné změny trendu, přičemž pokles ADX sloužil jako jakýsi signál včasného varování.

Závěr - Hodnota ADX

Průměrný směrový index byl technickými analytiky shledán jako velmi užitečný indikátor a stal se jedním z nejčastěji používaných nástrojů technické analýzy. Je to jeden z nejspolehlivějších indikátorů síly trendu a pomohl mnoha analytikům správně identifikovat rozsahové trhy, a tak se vyhnout lákání na nákup falešných výpadků nebo nákup na trhy, které jsou v zásadě jen ploché a nikam nevedou.

Možná budete chtít zvážit přidání průměrného směrového indexu do technické analýzy MACD Oscillator - Technická analýza MACD Oscillator se používá ke zkoumání krátkodobé konvergence a divergence klouzavého průměru. MACD oscilátor je technický indikátor s dvojitým okrajem v tom, že nabízí obchodníkům a analytikům schopnost sledovat trendy na trhu a měřit dynamiku cenových změn. arzenál.

Přečtěte si více o souvisejících ukazatelích:

  • McClellan oscilátor McClellan oscilátor - technická analýza McClellan oscilátor je typ hybného oscilátoru. McClellanův oscilátor se počítá pomocí exponenciálních klouzavých průměrů a je navržen tak, aby spíše naznačoval sílu nebo slabost cenového pohybu než jeho směr.
  • Indikátor MACD Oscilátor MACD - technická analýza Oscilátor MACD se používá ke zkoumání konvergence a divergence krátkodobého klouzavého průměru. MACD oscilátor je technický indikátor s dvojitým okrajem v tom, že nabízí obchodníkům a analytikům schopnost sledovat trendy na trhu a měřit dynamiku cenových změn.
  • Rychlostní čáry Rychlostní čáry - technická analýza Rychlostní čáry jsou analytický nástroj používaný k určení úrovní podpory a odporu. Nejsou určeny k použití jako samostatný technický indikátor.
  • Indikátor TRIN Indikátor TRIN - technická analýza Indikátor TRIN je zkratka pro obchodní index. Indikátor TRIN, známý také jako index ARMS, protože jej vytvořil Richard Arms, je funkčně indikátorem typu oscilátoru, který se primárně používá k identifikaci krátkodobých překoupených nebo přeprodaných podmínek na akciovém trhu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found