Upravená EBITDA - přehled a jak vypočítat upravenou EBITDA

Upravená EBITDA je finanční metrika, která zahrnuje odstranění různých jednorázových, nepravidelných a jednorázových položek z EBITDA EBITDA EBITDA nebo zisk před úroky, zdaněním, amortizací je zisk společnosti před provedením některého z těchto čistých odpočtů. EBITDA se zaměřuje na provozní rozhodnutí podniku, protože zkoumá ziskovost podniku ze základních operací před dopadem kapitálové struktury. Vzorec, příklady (zisk před zdaněním úroky, odpisy a amortizace). Účelem úpravy EBITDA je získat normalizované číslo, které není zkresleno nepravidelnými zisky, ztrátami nebo jinými položkami. Často se používá při oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, odkupu a financování pomocí finančních analytiků, investičních bankéřů. Co dělají investiční bankéři? Co dělají investiční bankéři? Investiční bankéři mohou pracovat 100 hodin týdně prováděním výzkumu, finančního modelování a vytváření prezentací. Přestože investiční bankovnictví zahrnuje některé z nejžádanějších a finančně nejvýhodnějších pozic v bankovním průmyslu, je také jednou z nejnáročnějších a nejobtížnějších kariérních cest, Průvodce IB a dalších finančních odborníků.

Co je vyloučeno z upraveného EBITDA?

Úpravy provedené na EBITDA se mohou značně lišit podle odvětví, doby společnosti a případ od případu. Mezi příklady běžně upravovaných položek patří například:

  • Neprovozní příjem
  • Nerealizované zisky nebo ztráty
  • Nepeněžní výdaje Nepeněžní výdaje Nepeněžní výdaje se objevují ve výkazu zisku a ztráty, protože účetní zásady vyžadují, aby byly zaúčtovány, přestože za ně ve skutečnosti není platba hotovostí.
  • Jednorázové zisky nebo ztráty
  • Akciová kompenzace (která je předmětem častých debat)
  • Náklady na soudní spory
  • Speciální dary
  • Odškodnění vlastníků nad rámec trhu (soukromé společnosti)
  • Snížení hodnoty goodwillu Snížení hodnoty goodwillu Snížení hodnoty goodwillu nastane, když hodnota goodwillu v rozvaze společnosti přesáhne testovanou účetní hodnotu, kterou provedli auditoři, což má za následek snížení hodnoty nebo snížení hodnoty. Podle účetních standardů by goodwill měl být veden jako aktivum a každoročně vyhodnocován. Společnosti by měly posoudit, zda došlo ke snížení hodnoty
  • Odpisy majetku
  • Kurzové zisky nebo ztráty

Příklad upraveného EBITDA

Zde je příklad, jak vypočítat upravenou EBITDA hypotetického podniku. Níže ukážeme nárůst výpočtu běžného EBITDA a poté upravený počet. Následuje vysvětlení každé položky v seznamu.

Upravený příklad výpočtu EBITDA

Abychom dospěli k neupravenému číslu, začneme tím, že vezmeme čistý zisk Čistý příjem Čistý příjem je klíčovou řádkovou položkou nejen ve výkazu zisku a ztráty, ale ve všech třech hlavních finančních výkazech. Čistý zisk je sice dosažen prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v rozvaze a výkazu peněžních toků. 25 000 $ a připočteno k ní daně ve výši 4 500 $, plus úrokový náklad Úrokový náklad Úrokový náklad vzniká ze společnosti, která financuje prostřednictvím dluhu nebo kapitálového leasingu. Úroky se nacházejí ve výkazu zisku a ztráty, ale lze je vypočítat také pomocí dluhového plánu. Plán by měl nastínit všechny hlavní dluhy, které má společnost ve své rozvaze, a vypočítat úrok vynásobením částky 3 250 $, plus odpisy Odpisy Výdaje na odpisy se používají ke snížení hodnoty závodu, majetku a vybavení tak, aby odpovídaly jeho použití a opotřebení v průběhu času. Odpisy se používají k lepšímu vyjádření nákladů a hodnoty dlouhodobého aktiva, protože souvisí s výnosem, který generuje. a amortizace ve výši 12 800 $. Produkuje EBITDA ve výši 45 550 USD.

S přechodem na upravenou hodnotu pokračujeme v přidávání dalších položek, včetně nákladů na snížení hodnoty goodwillu ve výši 15 000 USD, zrušení zisku ve výši 9 500 USD z prodeje vedlejšího aktiva, plus jednorázové náklady na soudní spory, plus akcie kompenzace 750 $ plus nerealizovaná ztráta z cizí měny (FX) ve výši 1 500 $. Konečným výsledkem je upravený EBITDA ve výši 53 650 USD.

Jak vidíte, mezi čistým příjmem (25 000 USD), EBITDA (45 550 USD) a upraveným EBITDA (63 650 USD) je obrovský rozdíl.

Stáhněte si šablonu zdarma

Zadejte své jméno a e-mail do níže uvedeného formuláře a stáhněte si bezplatnou šablonu hned teď!

Důvody pro použití upraveného EBITDA

Existuje mnoho důvodů pro použití upravené EBITDA; některé jsou dobré a jiné nejsou. K úpravám obvykle dochází, když je podnik oceňován pro fúze a akvizice (fúze a akvizice), ke kterým dochází, nebo když jsou srovnávány skutečné výsledky s předpovědí / rozpočtem / pokyny / očekáváními.

„Dobré“ úpravy zahrnout položky, které se skutečně neopakují a neodráží budoucí očekávání firmy. Dává smysl tyto položky odstranit, protože účetní zásady je časem nevyhlazují a mohou vést k výrazné volatilitě výnosů.

„Špatné“ úpravy jsou položky, které jsou odstraňovány za účelem nafouknutí nebo manipulace s finančními výsledky, nebo ty, které neodráží spravedlivě ekonomický dopad na podnikání. Například zatímco kompenzace založená na akciích je nepeněžní výdaj (a mnoho analytiků ji přidává zpět), existuje pro akcionáře ekonomický dopad zředění, které zažívají při vydávání dalších akcií. Tato konkrétní řádková položka je docela diskutovaná a můžete si o ní přečíst více od profesora Aswatha Damodarana z NYU Stern.

Použití při oceňování

Upravená EBTIDA je nejužitečnější při oceňování podniku jako součásti významné podnikové transakce Zdroje obchodů a transakcí a průvodce porozuměním obchodům a transakcím v investičním bankovnictví, rozvoji společností a dalších oblastech podnikových financí. Stáhněte si šablony, přečtěte si příklady a dozvíte se, jak jsou strukturovány dohody. Smlouvy o zachování mlčenlivosti, smlouvy o koupi akcií, nákupy aktiv a další zdroje fúzí a akvizic, jako je získávání kapitálu nebo fúze a akvizice. Důvodem je to, že pokud je společnost oceněna na násobku, jako je EV / EBITDA EV / EBITDA EV / EBITDA se používá při oceňování k porovnání hodnoty podobných podniků hodnocením jejich hodnoty Enterprise Value (EV) na násobek EBITDA vzhledem k průměrný. V této příručce rozdělíme násobek EV / EBTIDA na různé součásti a provedeme vás postupem jeho výpočtu krok za krokem, dopad zvýšení počtu je velmi velký.

Pokud je například podnik oceněn na 8,5násobku EBITDA, pak pouhým přičtením neobvyklých nebo jednorázových výdajů zpět 1 milion USD se přidá k kupní ceně 8,5 milionu USD. To je důvod, proč investiční bankéři a analytici akciového výzkumu Equity Research Analyst Analytik akciového výzkumu poskytuje výzkumné pokrytí veřejných společností a distribuuje tento průzkum klientům. Pokrýváme plat analytika, popis práce, vstupní body odvětví a možné kariérní cesty. věnujte těmto úpravám velkou pozornost.

Dodatečné zdroje

Děkujeme za přečtení této příručky a doufejme, že přinesla více světla do logiky, důvodů a nuancí úpravy finančních údajů.

Finance vydává označení Financial Modeling & Valuation Analyst Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari, k tisícům studentů ročně po celém světě. Chcete-li pokračovat v učení a budování své kariéry, podívejte se na tyto relevantní zdroje:

  • Warren Buffet's Thoughts on EBITDA Warren Buffett - EBITDA Warren Buffett je dobře známý tím, že nemá rád EBITDA. Warren Buffett je oceněn slovy: „Myslí si vedení, že zubní víla platí za CapEx?“
  • Analýza čisté současné hodnoty Čistá současná hodnota (NPV) Čistá současná hodnota (NPV) je hodnota všech budoucích peněžních toků (kladných i záporných) po celou dobu životnosti diskontované na současnost. Analýza NPV je formou vlastního ocenění a používá se značně napříč financemi a účetnictvím pro stanovení hodnoty podniku, zabezpečení investic,
  • Srovnatelné obchodování společnosti Vícenásobná analýza společnosti Jak provést srovnatelnou analýzu společnosti. Tato příručka vám krok za krokem ukáže, jak vytvořit srovnatelnou analýzu společnosti („Comps“), obsahuje bezplatnou šablonu a mnoho příkladů. Comps je relativní metodika oceňování, která zkoumá poměry podobných veřejných společností a používá je k odvození hodnoty jiného podniku
  • Vnitřní ocenění Vnitřní hodnota Vnitřní hodnota podniku (nebo jakéhokoli investičního zabezpečení) je současná hodnota všech očekávaných budoucích peněžních toků, diskontovaná příslušnou diskontní sazbou. Na rozdíl od relativních forem oceňování, které se zaměřují na srovnatelné společnosti, se vnitřní oceňování dívá pouze na vlastní hodnotu podniku samotného.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found