Běžný účet - přehled, jak to funguje, a komponenty

Jedna třetina systému platební bilance země, běžný účet je obchodní bilance země nebo bilance dovozu a vývozu zboží a služeb plus čistý příjem Čistý příjem Čistý příjem je klíčovou řádkovou položkou, nejen v příjmech výkaz, ale ve všech třech hlavních finančních výkazech. Čistý zisk je sice dosažen prostřednictvím výkazu zisku a ztráty, ale také v rozvaze a výkazu peněžních toků. a přímé platby. Je to také metrika používaná pro veškerý mezinárodně převedený kapitál.

Běžný účet

Ponořte se hlouběji do běžného účtu

Cílem téměř každé země je export zboží a služeb za účelem zvýšení příjmů. Primárním cílem je získat obchodní přebytek, kde se vyváží více zboží a služeb, než se dováží. Pokud jsou obyvatelé (jednotlivci / rodiny, podniky a vláda) země dostatečně finančně stabilní, aby mohli platit za své potřeby, je běžný účet považován za vyvážený.

(Běžný) účet je nevyvážený a k deficitu dochází, když se dováží více zboží než se vyváží, což znamená, že se od zahraničních kupujících / zemí odebírá méně peněz, než kolik dovážejí tito zahraniční prodejci / země.

Běžný účet tvoří jednu třetinu platební bilance země Platební bilance Platební bilance je výpis, který obsahuje transakce uskutečněné rezidenty konkrétní země se zbytkem světa za určité časové období. Shrnuje všechny platby a příjmy od firem, jednotlivců a vlády. Systém. Ostatní komponenty jsou:

  • Kapitálový účet - Záznam všech transakcí, které aktivně neovlivňují schopnost země dosahovat úspor nebo příjmů; a
  • Finanční účet - záznam o výkyvech ve vlastnictví mezinárodních aktiv

Čtyři složky běžného účtu

1. Čistý příjem

Čistý příjem představuje všechny příjmy, které obyvatelé země generují. Příjem je získáván buď prací v zahraničí nebo zahraničními investicemi ve formě úroků nebo dividend. Dividenda Dividenda je podíl na zisku a nerozdělený zisk, který společnost vyplácí svým akcionářům. Když společnost vytvoří zisk a akumuluje nerozdělený zisk, mohou být tyto příjmy buď reinvestovány do podnikání, nebo vyplaceny akcionářům jako dividenda. .

2. Přímé převody

Přímé převody zahrnují přímou zahraniční pomoc od vlády do jiné země a veškeré peníze zaslané pracovníky v jedné zemi zpět rodině / přátelům v jejich domovské zemi. Přímé zahraniční investice jsou rovněž zahrnuty v této složce, která pokrývá veškeré investice do podniků nebo aktiv v jiné zemi.

3. Obchod

Obchod tvoří největší část (běžného) účtu, obchod (nákup a prodej) zboží a služeb mezi zeměmi.

4. Příjmy z majetku

Příjmy z aktiv se zaměřují na růst a pokles aktiv v zemi, což zahrnuje například cenné papíry. Veřejné cenné papíry Veřejné cenné papíry nebo obchodovatelné cenné papíry jsou investice, které jsou otevřeně nebo snadno obchodovatelné na trhu. Cenné papíry jsou buď kapitálové, nebo dluhové. , nemovitosti, rezervy (jak od centrálních bank, tak rezervy držené vládou) a bankovní vklady. Úspěch nebo neúspěch držených aktiv vede ke zvýšení nebo snížení příjmu aktiv.

Běžný účet je důležitou metrikou pro každou zemi, protože měří současné obchodní aktivity, přímé investice a úspěšnost aktiv držených rezidenty země. Je také důležité jako jedna část systému platební bilance, kterou země používá k přesnému stanovení svých finančních přebytků nebo schodků.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Přímé zahraniční investice (FDI) Přímé zahraniční investice (FDI) Přímé zahraniční investice (FDI) jsou investice od strany v jedné zemi do podniku nebo korporace v jiné zemi s úmyslem dosáhnout trvalého podílu. Trvalý úrok odlišuje PZI od zahraničních portfoliových investic, kde investoři pasivně drží cenné papíry ze zahraničí.
  • Globalizace Globalizace Globalizace je sjednocení a interakce jednotlivců, vlád, společností a zemí světa. Bylo toho dosaženo prostřednictvím
  • Parita kupní síly (PPP) Parita kupní síly Koncept parity kupní síly (PPP) se používá k multilaterálnímu srovnání národních příjmů a životní úrovně různých zemí. Kupní síla se měří cenou konkrétního koše zboží a služeb. Parita mezi dvěma zeměmi tedy znamená, že jednotka měny v jedné zemi bude nakupovat
  • Obchodně vážený směnný kurz Obchodně vážený směnný kurz Obchodně vážený směnný kurz je komplexní měřítko směnného kurzu dané země. Měří sílu měny váženou objemem obchodu s jinými zeměmi.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found