Dluhopis - nezajištěný dluhopis, který lze převést

Dluhopis je dlouhodobý dluhový nástroj vydávaný korporacemi a vládami k zajištění čerstvých fondů nebo kapitálu. K zálohování dluhu není vyžadován žádný kolaterál ani fyzická aktiva, protože stačí celková důvěryhodnost a pověst emitenta. Kupóny Sazba kupónu Sazba kupónu je částka ročního úrokového výnosu vyplaceného držiteli dluhopisu na základě nominální hodnoty dluhopisu. nebo jsou úrokové sazby nabízeny jako kompenzace věřiteli.

Příkladem státem vydaných dluhopisů jsou státní dluhopisy a státní pokladniční poukázky. Ty jsou považovány za bezrizikové vzhledem k tomu, že vláda může splatit dlužnou částku a získat prostředky z daní. Korporátní dluhopisy se nejčastěji používají pro dlouhodobé půjčky, které mají pevné datum splácení a pevnou úrokovou sazbu.

Dluhopis - o směnitelných dluhopisech

Jaké jsou různé typy dluhopisů?

Lze emitovat dva hlavní typy dluhopisů:

# 1 Konvertibilní dluhopisy

Úročené dluhopisy, které lze po určité době převést z dluhu na akcie. Jedná se o speciální funkci, kterou korporace využívají, protože může přilákat věřitele a pro emitující společnost obvykle nese nižší úrokovou sazbu.

# 2 Nekonvertibilní dluhopisy

Pravidelné dluhové nástroje, které nelze převést na akcie. Aby však přilákali věřitele a investory, přicházejí s vyššími úrokovými sazbami.

Důležité faktory, které je třeba vzít v úvahu při nákupu dluhopisu

Před investováním do obligací musí investoři nebo věřitelé zvážit tyto důležité body:

# 1 Úvěrový rating

Existují různé agentury, které posuzují úvěrové hodnocení, aby mohly posoudit kvalitu dluhopisu z hlediska úvěrového výkonu. Upřednostňuje se vysoké hodnocení AAA nebo AAA +.

# 2 Kupónová sazba

Toto je úroková sazba nabízená emitentem. Vyšší sazba znamená dluhové nástroje s vyšším rizikem a nižší sazba znamená dluhové nástroje s nižším rizikem. Výplaty kupónů lze provádět měsíčně, čtvrtletně, pololetně nebo ročně.

Č. 3 Důvěryhodnost emitenta

Finanční zdraví společnosti nebo emitenta je stále nejlepším posuzovatelem úvěruschopnosti. Mít znalosti o tom, proč jsou potřeba další prostředky / kapitál, stejně jako úvěrový rating, jsou nejdůležitějšími faktory při rozhodování o investici.

# 4 Další výhody nebo funkce

Jedná se o speciální funkce přidané k propagaci produktu nebo přilákání investorů, z nichž některé jsou uděleny A-listerům - těm, kteří mají významné finanční postavení ve společnosti. Společnosti mohou zaměstnancům nabídnout plán sdílení zisku jako typ obligace.

úvěrové riziko dluhopisu

Jaké jsou výhody a nevýhody dluhopisu?

Při hodnocení kladů a záporů dluhopisů je třeba vzít v úvahu dva důležité úhly pohledu:

# 1 Emitent

Z pohledu emitenta lze konvertibilní dluhopis považovat za výhodný, protože dluhopis lze nabízet za nižší kupónovou sazbu než kupón přímého dluhopisu. Úrok z dluhopisů je navíc pro vydávající společnost odpočitatelným nákladem, což znamená, že bude ve srovnání s vydáním vlastního kapitálu zdaněn méně.

Bez ohledu na to, jak velký zisk společnost vytváří, mohou konvertibilní držitelé dluhopisů do doby konverze dostávat pouze fixní omezené výdělky, což znamená, že s nimi může společnost sdílet provozní výnosy pouze v případě, že se podnikání daří.

# 2 Investor

Pro investory nebo věřitele představují konvertibilní dluhopisy ochrannou pokrývku jejich peněz, zejména pro ty, kteří se chtějí podílet na potenciálním růstu společnosti. Jakmile jsou dluhopisy přeměněny na akcie, mohou investoři nebo věřitelé těžit ze zvýšení tržní ceny akcií.

Ačkoli jsou nekonvertibilní dluhopisy z hlediska volatility trhu rizikovější než konvertibilní dluhopisy, nabízejí držitelům dluhopisů vyšší úrokovou sazbu nebo výnos. Při růstu úrokových sazeb však hodnota dluhopisu klesá. Protože je nelze převést na akcie, jedinou možností je počkat do doby splatnosti.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli tuto příručku, abyste pochopili, co je obligace a jaké jsou výhody a nevýhody z hlediska investic. Finance je oficiálním globálním poskytovatelem označení Financial Modeling and Valuation Analyst označení FMVA® Certification Připojte se k 350 600+ studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari, a je na misi, která vám pomůže posunout vaši kariéru. K dalšímu učení a rozvoji vaší kariéry budou užitečné tyto finanční zdroje:

  • Základní bod Základní body (BPS) Základní body (BPS) jsou běžně používanou metrikou pro měření změn úrokových sazeb. Základní bod je setina jednoho procenta. Viz příklady. Tato metrika
  • Harmonogram dluhu Harmonogram dluhu Harmonogram dluhu stanoví veškerý dluh, který má podnik v harmonogramu, na základě jeho splatnosti a úrokové sazby. Ve finančním modelování toky úrokových nákladů
  • Bullet Loan Bullet Loan Bullet Loan je typ úvěru, při kterém se jistina, která je vypůjčena, splácí na konci doby trvání půjčky. V některých případech je úrokový náklad
  • Průvodce finančním modelováním Průvodce finančním modelováním zdarma Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy aplikace Excel týkající se předpokladů, ovladačů, prognóz, propojení těchto tří výroků, analýzy DCF a dalších

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found