Co je to komoditní swap? - Corporate Finance Institute

Komoditní swap je druh derivátu Deriváty Deriváty jsou finanční smlouvy, jejichž hodnota souvisí s hodnotou podkladového aktiva. Jedná se o komplexní finanční nástroje, které se používají pro různé účely, včetně zajištění a získání přístupu k dalším aktivům nebo trhům. smlouva, která umožňuje dvěma stranám směnit (nebo vyměňovat) peněžní toky, které jsou závislé na ceně podkladového aktiva Třída aktiv Třída aktiv je skupina podobných investičních nástrojů. Různé třídy nebo typy investičních aktiv - například investice s pevným výnosem - jsou seskupeny na základě podobné finanční struktury. Obvykle se s nimi obchoduje na stejných finančních trzích a vztahují se na ně stejná pravidla a předpisy. . V tomto případě je podkladovým aktivem komodita Komodity Komodity jsou další třídou aktiv, stejně jako akcie a dluhopisy. Liší se však v tom smyslu, že se jedná o produkty pocházející ze Země, mezi něž patří bavlna, ropa, plyn, kukuřice, pšenice, pomeranče, zlato a uran. V zásadě jsou surovinami suroviny. Komoditní swapy jsou velmi důležité v mnoha průmyslových odvětvích založených na komoditách, jako je ropa a chov dobytka. Používají se k zajištění Zajištění Zajištění je finanční strategie, kterou by investoři měli chápat a používat kvůli výhodám, které nabízí. Jako investice chrání finance jednotlivce před vystavením rizikové situaci, která může vést ke ztrátě hodnoty. proti výkyvům tržní ceny daného produktu. Tyto swapy umožňují producentům komodit a koncovým uživatelům uzamknout se za stanovenou cenu podkladové komodity.

Provozovatel personálu letiště tankování letadel proti modré obloze

Rychlé shrnutí

  • Komoditní swap je druh derivátového kontraktu, který umožňuje dvěma stranám směňovat peněžní toky v závislosti na ceně podkladové komodity
  • Komoditní swapy jsou přizpůsobené mimoburzovní obchody, často vytvářené prostřednictvím společností poskytujících finanční služby
  • Komoditní swapy lze použít k zajištění pozice na trhu a vytvoření stabilního cenového bodu pro kupující nebo prodávající komodity

Jak fungují komoditní swapy?

Komoditní swapy se neobchodují na centralizovaných burzách. Jsou přizpůsobené, mimoburzovní Over-the-Counter (OTC) Over-the-Counter (OTC) je obchodování s cennými papíry mezi dvěma protistranami prováděné mimo formální burzy a bez dohledu burzovního regulátora. OTC obchodování se provádí na mimoburzovních trzích (decentralizované místo bez fyzického umístění) prostřednictvím dealerských sítí. dohody mezi dvěma stranami. Mnoho z těchto mimoburzovních obchodů se vytváří prostřednictvím společností poskytujících finanční služby. Nejčastěji tyto společnosti ve skutečnosti nevyměňují podkladovou komoditu. Komodity Komodity jsou další třídou aktiv, stejně jako akcie a dluhopisy. Liší se však v tom smyslu, že se jedná o produkty pocházející ze Země, mezi něž patří bavlna, ropa, plyn, kukuřice, pšenice, pomeranče, zlato a uran. V zásadě jsou komodity surovinou a k určení peněžních toků, které budou směněny, použije pouze cenu komodity. Obecně se používají dva typy komoditních swapů: komoditní swapy s pevným pohybem a swapy komodity za úroky.

Plovoucí komoditní swapy

Fixně-plovoucí swapy jsou velmi podobné úrokovým swapům Úrokový swap Úrokový swap je derivátový kontrakt, jehož prostřednictvím se dvě protistrany dohodnou na výměně jednoho proudu budoucích úrokových plateb za jiný. Rozdíl je v tom, že komoditní swapy jsou založeny na podkladové komoditě. Komodity Komodity jsou další třídou aktiv, stejně jako akcie a dluhopisy. Liší se však v tom smyslu, že se jedná o produkty pocházející ze Země, mezi něž patří bavlna, ropa, plyn, kukuřice, pšenice, pomeranče, zlato a uran. V zásadě jsou komodity spíše cenou surovin než pohyblivou úrokovou sazbou Plovoucí úroková sazba Plovoucí úroková sazba označuje proměnlivou úrokovou sazbu, která se mění po dobu trvání dluhového závazku. Je to opak pevné sazby. . V tomto typu swapové smlouvy existují dvě části, pohyblivá část, která je vázána na tržní cenu komodity, a pevná část, která je dohodnutou cenou uvedenou ve smlouvě. Strana, která chce zajistit svou pozici, uzavře swapovou smlouvu se swapovým dealerem, aby pravidelně platila pevnou cenu za určité množství podkladové komodity. Swapový dealer zase souhlasí s tím, že straně zaplatí tržní cenu komodity. Tyto peněžní toky se každé období započtou a rozdíl, který zaplatí strana, která musí zaplatit více. Na druhé straně prodejce swapů také najde stranu, která se snaží zaplatit pohyblivou cenu komodity. Obchodník se swapy uzavře s touto stranou smlouvu o přijetí plovoucí tržní ceny a zaplacení pevné ceny, která se opět započítá. Obchodníci se swapy, jako jsou společnosti poskytující finanční služby, hrají roli tvůrce trhu a těží z šíření těchto transakcí mezi nabídkami a poptávkami.

Příklad komoditních swapů

Zde vidíme, že koncový uživatel komodity a obchodník se swapem vstoupili do komoditního swapu. Koncoví uživatelé komodity, jako jsou průmyslová odvětví náročná na palivo, se často budou snažit zaplatit pevnou cenu. V tomto příkladu zaplatí koncový uživatel pevnou cenu a obdrží tržní cenu komodity.

Komoditní swapy

Swap komodity za úrok je velmi podobný kapitálovému swapu Akciová swapová smlouva Akciová swapová smlouva je derivátová smlouva mezi dvěma stranami, která zahrnuje výměnu jednoho proudu (části) peněžních toků založených na akciích spojených s výkonem akcie nebo akciový index s jiným tokem (částí) peněžních toků s pevným výnosem. , avšak podkladovým aktivem je komodita. Jedna část bude vyplácet výnos na základě ceny komodity, zatímco druhá část je vázána na pohyblivou úrokovou sazbu, jako je LIBOR LIBOR LIBOR, což je zkratka pro London Interbank Offer Rate, označuje úrokovou sazbu, kterou britské banky účtují jiným finančním institucím pro krátkodobou půjčku se splatností od jednoho dne do 12 měsíců v budoucnosti. LIBOR slouží jako srovnávací základna pro krátkodobé úrokové sazby nebo dohodnutou pevnou sazbu. Tento swap zahrnuje pomyslnou jistinu Pomyslná hodnota Pomyslná hodnota (také známá jako pomyslná částka nebo pomyslná částka jistiny) je nominální hodnota, na kterou se počítají platby na finanční nebo nominální hodnotu, stanovenou dobu trvání a předem stanovené platební lhůty. Stejně jako fixně-plovoucí swap se i tyto pravidelné platby vzájemně započtou a rozdíl, který zaplatí strana, která musí platit více na základě komoditního výnosu, úrokové sazby a nominální hodnoty.

Komoditní swapy Příklad 2

Zde vidíme příklad swapu komodita za úrok. Producent komodity zaplatí sazbu na základě návratnosti komodity a obdrží pohyblivou sazbu, jako je LIBOR. To může pomoci producentovi komodity snížit riziko zpomalení špatného výnosu na základě ceny komoditního trhu.

Na co se komoditní swapy používají?

Komoditní swapy jsou důležité nástroje používané pro několik účelů. Nejběžnějším důvodem pro použití tohoto swapu je přizpůsobení se riziku. Riziko Ve financích je rizikem pravděpodobnost, že se skutečné výsledky budou lišit od očekávaných výsledků. V modelu oceňování kapitálových aktiv (CAPM) je riziko definováno jako volatilita výnosů. Koncept „rizika a výnosu“ spočívá v tom, že rizikovější aktiva by měla mít vyšší očekávané výnosy, aby kompenzovala investory za vyšší volatilitu a zvýšené riziko. strana je ochotna přijmout. Pro stranu, která se snaží zajistit Hedging Hedging je finanční strategie, kterou by investoři měli chápat a používat kvůli výhodám, které nabízí. Jako investice chrání finance jednotlivce před vystavením rizikové situaci, která může vést ke ztrátě hodnoty. jejich pozice vůči volatilitě Volatilita Volatilita je měřítkem rychlosti fluktuací ceny cenného papíru v čase. Udává úroveň rizika spojeného se změnami ceny cenného papíru. Investoři a obchodníci vypočítají volatilitu cenného papíru, aby mohli posoudit minulé odchylky v cenách komoditní ceny, vstoupí do swapu, aby zaplatili nebo obdrželi pevnou cenu. Na straně producentů komodit jim to zaručí stabilní prodejní cenu. Na straně koncových uživatelů to pro ně zaručí stabilní kupní cenu. Například letecké společnosti mají značné náklady na palivo. Jsou vysoce vystaveni výkyvům v ceně ropy Přehled ropy Surová ropa je přirozeně se vyskytující směs uhlovodíků v podzemí. Může se objevit v rozmezí vysoce viskózní kapaliny až po silnou dehtovou látku. Tato látka je jedním z nejpoužívanějších zdrojů paliva na celém světě. Jednou z možností, jak tuto expozici snížit, je komoditní swap.

Alternativně může strana hledat větší expozici vůči podkladové komoditě. Například investor, který si může půjčit na LIBOR LIBOR LIBOR, což je zkratka London Interbank Offer Rate, odkazuje na úrokovou sazbu, kterou britské banky účtují jiným finančním institucím za krátkodobý úvěr se splatností od jednoho dne do 12 měsíců budoucnost. LIBOR funguje jako srovnávací základna pro krátkodobé úrokové sazby, které mohou vstoupit do swapu komodita za úrok, který chce profitovat z vysokých výnosů na základě ceny komodity. Vzhledem k tomu, že komoditní swapy jsou finančními nástroji, budou tyto smlouvy vypořádány v hotovosti a investor nebude muset být zapojen do žádné fyzické dodávky komodity.

Komoditní swap - fungující příklad

Pojďme si nyní udělat příklad. Letecká společnost uzavřela smlouvu o zaplacení pevné sazby 5,00 USD / galon za část své potřeby paliva. Pokud je v platebním období cena paliva 5,20 $ / galon, kolik ušetřila letecká společnost, vzhledem k tomu, že smlouva je na 200 000 galonů paliva?

Zde vidíme, že letecká společnost chce zaplatit pevnou sazbu 5,00 $ za galon paliva. V tomto okamžiku by byl rozdíl: 5,20 $ / galon - 5,00 $ / galon = 0,20 $ / galon.

Celkově by druhá strana zaplatila letecké společnosti 200 000 galonů x 0,20 $ / galon = 40 000 $

Tato částka 40 000 USD by vyrovnala zvýšení ceny pohonných hmot zaplacené leteckou společností. Pokud by letecká společnost musela zaplatit 5,20 $ / galon za 200 000 galonů paliva, stálo by to 1 040 000 $. Avšak kvůli swapové smlouvě je čistá částka: 1 040 000 - 40 000 $ = 1 000 000 $.

Pokud by cena byla 5,00 $ / galon, letecká společnost by zaplatila: 5,00 $ / galon x 200 000 galonů = 1 000 000 $.

Vidíme, že prostřednictvím smlouvy o výměně je letecká společnost schopna zajistit cenu 5,00 $ za galon za specifikovaných 200 000 galonů paliva.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli článek Finance o komoditních swapech. Pokud se chcete dozvědět více o souvisejících tématech, podívejte se na další zdroje Finance:

  • Deriváty Deriváty Deriváty jsou finanční smlouvy, jejichž hodnota souvisí s hodnotou podkladového aktiva. Jedná se o komplexní finanční nástroje, které se používají pro různé účely, včetně zajištění a získání přístupu k dalším aktivům nebo trhům.
  • Smlouva o měnovém swapu Smlouva o měnovém swapu Smlouva o měnovém swapu (známá také jako smlouva o měnovém swapu) je derivátová smlouva mezi dvěma stranami, která zahrnuje výměnu úrokových plateb a v určitých případech i výměnu jistiny, které jsou denominované v různých měnách.
  • Smlouva o swapu akcií Smlouva o swapu akcií Smlouva o swapu akcií je derivátová smlouva mezi dvěma stranami, která zahrnuje výměnu jednoho proudu (části) peněžních toků založených na akciích spojených s výkonem akcie nebo akciového indexu s jiným proudem (část) peněžních toků s pevným výnosem.
  • Úrokový swap Úrokový swap Úrokový swap je derivátový kontrakt, jehož prostřednictvím se dvě protistrany dohodly na výměně jednoho proudu budoucích úrokových plateb za jiný

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found