Akcie zakladatelů - přehled, časový plán a praktický příklad

Akcie zakladatelů označují kapitál, který je dán počátečním zakladatelům organizace. Tento typ akcií se liší několika důležitými způsoby od běžných akcií prodávaných na sekundárním trhu Sekundární trh Sekundární trh je místem, kde investoři nakupují a prodávají cenné papíry od jiných investorů. Příklady: New York Stock Exchange (NYSE), London Stock Exchange (LSE). . Klíčové rozdíly spočívají v tom, že (1) akcie zakladatelů mohou být vydávány pouze v nominální hodnotě a (2) je dodáván s časovým rozvrhem.

Zakladatel Stock

Akcie zakladatelů nejsou samy o sobě zákonným pojmem. Je to jednoduše termín používaný k popisu akcií Akcionáři Akcie Akcionáři Akciové společnosti (také známý jako Akcionáři vlastní kapitál) je účet v rozvaze společnosti, který se skládá ze základního kapitálu a nerozděleného zisku. Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme Akcionáři Vlastní kapitál = Aktiva - závazky vydané prvotním investorům nebo účastníkům společnosti. Mohli by to být investoři nebo jakýkoli jiný jednotlivec, který pomohl přeměnit myšlenku společnosti na realitu. Stanovy firmy proto nemusí tento výraz ani obsahovat.

Proč uvažovat o rozhodném rozvrhu pro zakladatele akcií

Jak již bylo zmíněno, jednou z charakteristik zakladatelské akcie je, že přichází s časovým rozpisem. Cliff Vesting Cliff Vesting je proces, kdy zaměstnanci mají nárok na plné výhody z kvalifikovaných penzijních plánů jejich společnosti k danému datu. Časový plán určuje přesný čas, kdy mají akcionáři povoleno uplatnit své opce na akcie. Například pokud jednotlivec vlastní akcie, které jsou svěřeny po dobu pěti let, znamená to, že se stávají uplatnitelnými po pěti letech. Jako takový by akcionář musel pro společnost během tohoto období pracovat, nebo jednoduše toto období počkat, než bude moci uplatnit své opce na akcie.

Ale proč by jednotlivec uvažoval o rozhodném rozvrhu svých zakladatelských akcií? Dva důvody: jeden, pokud se jeden z prvních zakladatelů rozhodne odejít nebo je požádán o odchod, když je společnost ještě mladá, plán rozhodování pomáhá chránit ostatní zakladatele před „free riderem“ Free Rider Free rider je osoba, která těží z něčeho, aniž by vynakládal úsilí nebo platil za to. Problémem rideru je ekonomický koncept selhání trhu, ke kterému dochází, když lidé těží ze zdrojů, zboží nebo služeb, za které neplatí. problém. Ačkoli většina zakládajících týmů zůstává sjednocena alespoň do té míry, že jde například o IPO, není neobvyklé, že se jeden nebo více zakladatelů rozešli. Dojde-li k takové události, omezení nároku zaručuje, že opuštěný zakladatel nezíská žádné další výhody plynoucí ze snahy těch, kteří zůstávají při budování firmy.

Zadruhé, plán nároku je připraven, pokud společnost očekává budoucí investice, jako jsou rizikový kapitál nebo andělští investoři, kteří obvykle požadují tyto druhy omezení nároku. Jednotlivec se může rozhodnout počkat s řešením problému až do doby investice. Nevýhodou zakladatelů hrajících hru „počkejte a uvidíte“ je to, že je vystavují riziku, že nedostanou spravedlivé alokace vlastního kapitálu společnosti. Investoři, kteří do firmy vložili své peníze později, mohou přijít s obtížnějším návrhem, jak rozdělit kapitál, ve srovnání s tím, který by si zakladatelé vytvořili, kdyby byli sami.

Zakladatelé Sklad

Jak přidělit akcie zakladatelů

Hlavním principem při rozdělení spravedlnosti mezi zúčastněné strany je spravedlnost. Jak by tedy měly být akcie zakladatelů rozděleny?

Nejprve by si měl jednotlivec pamatovat, že stejně jako se jeho firma rozšiřuje, rozšiřuje se i počet zapojených zaměstnanců a účastníků. Lze to popsat jako přidávání lidí do „vrstev“.

  • Nejvyšší vrstva se bude skládat z prvních zakladatelů firmy. Mohou to být jeden, dva nebo více jednotlivců, ale myšlenka je, že všichni začali pracovat najednou. To znamená, že všichni měli stejná rizika, že opustí svá zaměstnání, aby se vydali do neznáma, a založili novou společnost.
  • Druhá vrstva se skládá z prvních skutečných zaměstnanců. V době, kdy zakladatel přivede tyto lidi, už vidí malé množství peněz proudících dovnitř a ven, ať už od investorů nebo pravidelných klientů. Zaměstnanci neriskují tolik jako zakladatelé, protože mají zaručené platy nebo mzdy hned od pálky.
  • Třetí vrstvu tvoří zaměstnanci, kteří jsou přijati mnohem později. Do této doby se firmě daří docela dobře a pravděpodobně vydělává.

U většiny organizací trvá každá vrstva přibližně jeden rok. V době, kdy se firma rozšíří do té míry, že se stane veřejnou, má pět nebo více vrstev zaměstnanců.

Nyní, při dělení vlastního kapitálu, by první zakladatelé měli získat alespoň 50% společnosti. Každá z následujících vrstev by měla obdržet 10% společnosti, která je poté rovnoměrně rozdělena mezi všechny zaměstnance v této vrstvě.

Praktický příklad zakladatelské akcie

  • Předpokládejme, že firma má dva rané zakladatele, z nichž každý má 2500 akcií. Jelikož společnost má 5 000 nesplacených akcií, každý zakladatel obdrží polovinu.
  • Pokud firma přijme v prvním roce čtyři zaměstnance, pak by každý z nich získal zhruba 250 akcií. Tím se součet zbývajících akcií zvýší na 6 000.
  • Předpokládejme, že společnost ve druhém roce najme dalších 20 pracovníků. Každému z nich je vydáno 50 akcií. Důvodem, proč získají méně akcií, je to, že jim nehrozí tolik rizika při práci pro společnost ve srovnání s jednotlivci, kteří přišli na palubu dříve. Každý z těchto zaměstnanců získá 50 sdílených položek, protože každá vrstva přijímá 1 000 sdílených položek, které si mohou rozdělit.
  • Jakmile firma dosáhne své šesté vrstvy, vydá 10 000 akcií. První zakladatelé budou vlastnit 25% akcií, přičemž zbývající akcie budou rovnoměrně rozděleny mezi jednotlivé vrstvy.

Majitelé společností nemusí při přidělování akcií zakladatelů vždy dodržovat výše uvedený vzorec. Hlavní myšlenkou však je, že nejprve se nastaví pruhy seniority nebo hierarchie, aby největší podíl získali ti, kteří nejvíce riskovali.

Zabalit

Akcie zakladatelů se týkají akcií vydaných původcům společnosti. Akcie často neobdrží žádné výnosy, a to až do okamžiku, kdy je dividenda splatná běžným akcionářům. Akcie zakladatelů přicházejí s rozhodným plánem, který určuje, kdy lze akcie uplatnit. Časový plán je rozhodující, protože pomáhá chránit zakladatele před problémem s jezdcem, pokud se jeden z nich rozhodne odejít. Chrání také vlastní kapitál zakladatelů, když do této rovnice přijdou další investoři.

Další zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení Founders Stock. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Struktura kapitálu Struktura kapitálu Kapitálová struktura označuje množství dluhu a / nebo kapitálu použitého firmou k financování jejích operací a financování jejích aktiv. Kapitálová struktura firmy
  • Nákup majetku vs. nákup akcií Nákup majetku vs nákup akcií Nákup majetku vs nákup akcií - dva způsoby nákupu společnosti a každá metoda přináší výhody kupujícímu a prodejci různými způsoby. Tento podrobný průvodce zkoumá a uvádí výhody, nevýhody a důvody pro strukturování transakce aktiv nebo transakce akcií v transakci fúzí a akvizic.
  • Preferované akcie Preferované akcie Preferované akcie (preferované akcie, prioritní akcie) jsou třídou vlastnictví akcií ve společnosti, která má přednostní nárok na aktiva společnosti před kmenovými akciemi. Akcie jsou starší než běžné akcie, ale jsou mladší v poměru k dluhu, jako jsou dluhopisy.
  • Omezené zásoby Omezené zásoby Omezené zásoby označují přidělení akcií osobě, která podléhá podmínkám, které musí být splněny, než si akcionář může uplatnit právo na převod nebo prodej akcií. Běžně se vydává podnikovým úředníkům, jako jsou ředitelé a vedoucí pracovníci.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found