Těžební průmysl - Úvod do finančních koncepcí těžby

Těžební průmysl se zabývá těžbou drahých nerostů a dalších geologických materiálů. Vytěžené materiály se přeměňují na mineralizovanou formu, která prospívá prospektorovi nebo horníkovi. Mezi typické činnosti v těžebním průmyslu patří výroba kovů, investice do kovů a obchodování s kovy.

Těžební průmysl

Druhy aktiv těžebního průmyslu

Těžební aktiva Druhy aktiv Běžné typy aktiv zahrnují běžná, dlouhodobá, fyzická, nehmotná, provozní a neprovozní. Správná identifikace a lze ji rozdělit do dvou hlavních kategorií: projekty a provozní doly.

1. Projekty

Projekty v těžebním průmyslu lze rozdělit na fázi průzkumu a proveditelnosti a fázi plánování a výstavby.

  • Průzkum a proveditelnost

Účelem průzkumu je najít rudy, které jsou ekonomicky životaschopné těžit. Začíná to lokalizací anomálií minerálů, poté objevování a vzorkování potvrzuje nebo popírá, že existuje nález. To lze dále dokázat pomocí vrtných programů a definice zdrojů.

  • Plánování a výstavba

Jakmile se ukáže, že potenciální důl je životaschopný, začíná fáze plánování a výstavby podáváním žádostí o povolení a jejich získáváním, pokračováním v ekonomických studiích a vylepšováním plánů dolů. V této fázi dochází také k rozvoji infrastruktury, protože doly se často nacházejí v odlehlých oblastech, které vyžadují výstavbu silnic a elektřiny.

2. Provozování dolů

Jakmile je operace připravena k zahájení, aktivum se oficiálně stane provozním dolem. Během této fáze se ruda extrahuje, zpracovává a rafinuje za účelem výroby kovu. Tato část tvoří hlavní část finančního modelu pro provozní důl. Jakmile je veškerá ruda vytěžena, začíná proces uzavírání dolů, který může trvat několik let. Tento proces zahrnuje čištění, rekultivaci a monitorování životního prostředí.

Rezervy a zdroje pro těžební průmysl

Hlavní aktiva těžební společnosti jsou její zásoby a zdroje, což jsou rudy, které obsahují ekonomické materiály, které jsou životaschopné k těžbě. Je důležité umět číst prohlášení o rezervách a zdrojích a porozumět tomu, jaké informace je třeba z něj získat, aby se vytvořil finanční model. Níže uvedená tabulka obsahuje informace použité k vytvoření ročního peněžního toku, který vytváříme ve finančním modelu.

Životní cyklus těžby

Pokud se podíváte na tabulku zprava doleva, pohybujete se ve zvyšující se geologické jistotě, což znamená, že geologové jsou stále více přesvědčeni o množství materiálu, který je obsažen v zemi. Pohybem zdola nahoru zvyšujete ekonomickou životaschopnost, což znamená, že ruda nahoře je pro těžbu ekonomicky atraktivnější než ruda na dně.

Závěrem lze říci, že odvozený zdroj je nejméně geologicky jistý a nejméně ekonomicky životaschopný k těžbě, zatímco osvědčený zdroj je geologicky nejjistější a ekonomicky nejschopnější těžit.

Při vytváření finančního modelu je důležité přemýšlet o tom, ze které části tabulky získáváme informace. Měli bychom přizpůsobit rizika různým složkám tabulky, aby odrážela rizika s nimi spojená. Odvozený zdroj bude z ekonomického modelu obvykle vyloučen kvůli vysoké míře nejistoty, která je s ním spojena.

Součet celé tabulky se označuje jako celkové zdroje společnosti.

Klíčové pojmy, které je třeba znát

Tady je několik klíčových pojmů a definic, které byste měli znát před vytvořením finančního modelu těžby:

  • Ruda: Hornina obsahující kov, jehož těžba je ekonomická (měřeno v metrických tunách)
  • Školní známka: Množství kovu obsažené na jednotku rudy (gramy / tuna nebo%)
  • Zotavení: Procento kovu, který je využitelný z rudy po procesu těžby (%)
  • Výroba: Množství vyrobeného kovu (oz / rok)
  • Splatnost: Na základě podmínek huti se týká množství peněz, které se vyplácí, nebo procenta kovu, kterému se platí plná cena za
  • Hotovostní náklady: Provozní náklady důlního areálu zahrnují těžbu, frézování, práci, energii a spotřební materiál (měřeno v ceně za tunu materiálu)
  • All-in udržení nákladů: Náklady na těžební místo + korporátní G&A + udržení kapitálu k udržení dolu + kapitalizovaný průzkum k dalšímu průzkumu rezerv a zdrojů (bez úroků nebo daní)

Klíčové finanční koncepty v těžebním průmyslu

  • Příjmy Tržby z prodeje Tržby z prodeje jsou příjmy, které společnost obdrží z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost. : Ruda (tuny) x Stupeň (g / t) x Zotavení x Splatnost x Cena kovu
  • Licenční poplatky: Na nemovitostech jsou často licenční poplatky (např. 2% Čistá návratnost huti)
  • Provozní náklady: Na tunu (např. 2,50 $ / t pro těžbu)
  • Kapitálové náklady Náklady na kapitál Náklady na kapitál jsou minimální míra návratnosti, kterou musí podnik vydělat před vytvořením hodnoty. Než může podnik dosáhnout zisku, musí přinejmenším generovat dostatečný příjem k pokrytí nákladů na financování svého provozu. : Zahrnuje počáteční kapitál (stavba dolu) a udržovací kapitál (průběžné vybavení atd.)
  • Náklady na rekultivaci: Koná se na konci života dolu; nahromaděné pro účetní účely, ale nehromaděné v modelu peněžních toků
  • Amortizace Náklady na odpisy Náklady na odpisy se používají ke snížení hodnoty zařízení, majetku a vybavení tak, aby odpovídalo jejich používání a opotřebení v průběhu času. Odpisy se používají k lepšímu vyjádření nákladů a hodnoty dlouhodobého aktiva, protože souvisí s výnosem, který generuje. : Procento výrobních základen po celou dobu životnosti dolu
  • Daně: Může to být často komplikované s těžebními společnostmi působícími v několika zemích; je třeba zvážit konkrétní daně a licenční smlouvy
  • Změny pracovního kapitálu: Změny v pohledávkách, zásobách a závazcích by měly být zohledněny v modelu peněžních toků

Finanční model těžby a oceňování

Další informace o těžebním průmyslu a o tom, jak ocenit produkující aktivum, najdete na kurzu Finance's Mining Financial Modeling & Valuation.

Kurz těžebního průmyslu a financí

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích
  • Techniky oceňování aktiv těžby Techniky oceňování aktiv těžby Mezi hlavní metody oceňování těžby v tomto odvětví patří cena k čisté hodnotě aktiv P / NAV, cena k peněžnímu toku P / CF, celkové pořizovací náklady TAC a EV / zdroje. Nejlepším způsobem, jak ocenit těžební aktivum nebo společnost, je vytvořit model diskontovaných peněžních toků (DCF), který zohledňuje plán těžby vytvořený v technické zprávě
  • Ocenění soukromé společnosti Ocenění soukromé společnosti 3 techniky oceňování soukromé společnosti - naučte se oceňovat firmu, i když je soukromá a s omezenými informacemi. Tato příručka poskytuje příklady včetně srovnatelné analýzy společností, analýzy diskontovaných peněžních toků a první chicagské metody. Zjistěte, jak si profesionálové cení podnikání
  • Kurz oceňování celé těžby a finančního modelu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found