Jak vypočítat FCFE z EBIT - přehled, vzorec, příklad

Volný peněžní tok do vlastního kapitálu (FCFE) Volný peněžní tok do vlastního kapitálu (FCFE) Volný peněžní tok do vlastního kapitálu (FCFE) je množství hotovosti, které podnik generuje a které je možné potenciálně rozdělit akcionářům. Vypočítává se jako hotovost z operací snížená o kapitálové výdaje. Tato příručka poskytne podrobné vysvětlení, proč je to důležité a jak to vypočítat, a několik z nich je množství peněz generovaných společností, které lze potenciálně rozdělit mezi její akcionáře. FCFE je klíčovou metrikou v jedné z metod oceňovacího modelu diskontovaných peněžních toků (DCF) Součet dílů (SOTP) Oceňování Součet dílů (SOTP) je přístup k oceňování firmy samostatným hodnocením hodnoty každého obchodní segment nebo dceřinou společnost a jejich přidání. Pomocí nástroje FCFE může analytik určit Čistou současnou hodnotu (NPV) Čistou současnou hodnotu (NPV) Čistou současnou hodnotu (NPV) je hodnota všech budoucích peněžních toků (kladných i záporných) po celou dobu životnosti diskontované na současnost, dárek. Analýza NPV je formou vlastního ocenění a používá se značně napříč financemi a účetnictvím pro stanovení hodnoty podniku, investiční bezpečnosti, vlastního kapitálu společnosti, kterou lze následně použít k výpočtu teoretické ceny akcií společnosti.

FCFE se liší od bezplatného peněžního toku k firmě (FCFF), bezplatného peněžního toku k firmě (FCFF), FCFF nebo volného peněžního toku k firmě, je peněžní tok dostupný všem poskytovatelům financování v podniku. držitelé dluhů, upřednostňovaní akcionáři, běžní akcionáři, což označuje množství hotovosti generované všem držitelům cenných papírů společnosti (investorům i věřitelům).

Vypočítejte FCFE z EBIT

FCFE od EBIT Formula

Zisk před úroky a daněmi (EBIT) Průvodce EBIT EBIT znamená Earnings Before Interest and Taxes a je jedním z posledních mezisoučtů ve výkazu zisku a ztráty před čistým ziskem. EBIT se také někdy označuje jako provozní příjem a nazývá se to proto, že se zjistí odečtením všech provozních nákladů (výrobní a nevýrobní náklady) od výnosů z prodeje. je jednou z nejdůležitějších metrik ziskovosti společnosti. Posuzuje všechny příjmy a výdaje společnosti, s výjimkou úroků a daňových výdajů.

Jednou z metod výpočtu volného peněžního toku do vlastního kapitálu (FCFE) je použití EBIT. Připomeňme, že čistý příjem společnosti souvisí s EBIT pomocí následující rovnice:

Čistý příjem = EBIT - úroky - daně

Můžeme tedy nahradit čistý příjem ve FCFE ze vzorce čistého příjmu výše uvedenou rovnicí:

FCFE = EBIT - Úroky - Daně + Odpisy a amortizace - ΔPracovní kapitál - CapEx + Čistý výpůjčka

Kde:

  • FCFE - volný peněžní tok do vlastního kapitálu
  • EBIT - zisk před úroky a zdaněním
  • ΔPracovní kapitál - změna pracovního kapitálu
  • CapEx - kapitálové výdaje

Výše uvedený přístup k výpočtu FCFE poskytuje podrobnější přehled o složení volných peněžních toků do vlastního kapitálu (FCFE). Tato úroveň podrobnosti není ve finančním modelu vždy vyžadována.

V některých případech to může vést k negativním účinkům, protože to komplikuje pochopení modelu. Je však přijatelné použít tuto variantu výpočtu FCFE, když je zásadní posouzení ziskovosti společnosti z jejích pravidelných obchodních aktivit.

Výpočet FCFE a výkaz peněžních toků

FCFE z finančního ředitele a finančních výkazů

Analytik, který vypočítá volné peněžní toky do vlastního kapitálu ve finančním modelu, musí být schopen rychle procházet finanční výkazy. Primárním důvodem je, že všechny vstupy potřebné pro výpočet metriky jsou převzaty z účetní závěrky. Pokyny níže vám pomohou rychle a správně začlenit výpočet FCFE z výpočtu EBIT do finančního modelu.

  1. EBIT: Zisk společnosti před úroky a zdaněním (EBIT) se zaznamenává do výkazu zisku a ztráty společnosti.
  2. Zájem: Úrokové náklady společnosti se nacházejí ve výkazu zisku a ztráty po EBIT.
  3. Daně: Platby daní najdete také ve výkazu zisku a ztráty po zisku před zdaněním (EBT).
  4. Odpisy a amortizace: Náklady na odpisy a amortizaci se zaznamenávají do výkazu zisku a ztráty společnosti v části Výdaje. Sekce sleduje hrubý zisk společnosti. Podobně jako čistý příjem jsou náklady na odpisy a amortizaci uvedeny také ve výkazu peněžních toků v části Hotovost z operací.
  5. CapEx: Kapitálové výdaje (CapEx) najdete na výpisu peněžních toků v části Hotovost z investování.
  6. Změna pracovního kapitálu (lze také označit jako ΔPracovní kapitál) se počítá ve výkazu peněžních toků společnosti v části Hotovost z operací.
  7. Čistý dluh: Čistá výše dluhu se také nachází ve výkazu peněžních toků v části Hotovost z investování.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Náklady na vlastní kapitál Náklady na vlastní kapitál Náklady na vlastní kapitál jsou míra návratnosti, kterou akcionář vyžaduje pro investování do podnikání. Požadovaná míra návratnosti je založena na úrovni rizika spojeného s investicí
  • EBIT vs EBITDA EBIT vs EBITDA EBIT vs EBITDA - dvě velmi běžné metriky používané ve financích a oceňování společností. Existují důležité rozdíly, kterým musíte porozumět. EBIT znamená: Zisk před úroky a daněmi. EBITDA znamená: Zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací. Příklady a
  • Provozní výnosy Provozní výnosy Provozní výnosy, označované také jako provozní zisk nebo zisk před úroky a zdaněním (EBIT), představují částku zbývající po odečtení provozních přímých a nepřímých nákladů. Úrokové náklady, úrokové výnosy a další neprovozní zdroje výnosů se při výpočtu provozního výnosu nezohledňují
  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found