Ropa - přehled, důležitost, jak je klasifikovat

Ropa je přirozeně se vyskytující směs uhlovodíků, která se nachází v podzemí. Může se objevit v rozmezí vysoce viskózní kapaliny až po silnou dehtovou látku. Barva ropy může také kolísat od světle žluté po tmavě hnědou nebo černou. Tato látka je jedním z nejpoužívanějších zdrojů pohonných hmot na celém světě a ropa, stejně jako ropné deriváty Deriváty Deriváty jsou finanční smlouvy, jejichž hodnota souvisí s hodnotou podkladového aktiva. Jedná se o komplexní finanční nástroje, které se používají pro různé účely, včetně zajištění a získání přístupu k dalším aktivům nebo trhům. , jsou globálně obchodovány na trzích s ropou Finanční trhy Finanční trhy, od samotného názvu, jsou typem tržiště, které poskytuje cestu k prodeji a nákupu aktiv, jako jsou dluhopisy, akcie, devizy a deriváty. Často se jim říká různá jména, včetně „Wall Street“ a „capital market“, ale všechny stále znamenají jedno a totéž. . Ropa může být také označována jako jen ropa nebo ropa. Tento zdroj paliva musí být před použitím rafinován a po rafinaci spadá do kategorie ropných produktů.

Čerpadla na ropu

Rychlé shrnutí

  • Ropa je jedním z nejdůležitějších globálních zdrojů energie
  • Vzhledem k důležitosti tohoto zdroje energie existuje pro ropu obrovský trh, který zahrnuje fyzické obchodování i obchodování s deriváty.
  • Surová hmota je klasifikována na základě hustoty jako lehká, střední, těžká nebo extra těžká
  • Surovou látku lze také klasifikovat na základě obsahu síry do kategorie kyselých a sladkých

Proč je ropa důležitá?

Celosvětově je ropa jedním z nejdůležitějších zdrojů paliv a historicky přispívá k více než třetině světové spotřeby energie. Objevování, těžba, přeprava a rafinace ropy je dlouhý proces a infrastruktura potřebná k podpoře tohoto procesu musí být zavedena. Jedná se o tisíce kilometrů ropovodů napříč zeměmi, skladovací zařízení v hlavních uzlech obchodování s ropou a několik rafinerií. Celkově lze říci, že globální ropný průmysl Ropa a plyn Primer Ropný a plynárenský průmysl, známý také jako energetický sektor, se týká procesu průzkumu, vývoje a rafinace ropy a zemního plynu. Jedná se o průmysl za několik bilionů dolarů.

Ropa je zvláště důležitá pro podniky, které se silně spoléhají na pohonné hmoty, jako jsou letecké společnosti, výrobci plastů a zemědělské podniky. Ropa je tak důležitým zdrojem energie a je významným dovozem a vývozem mnoha zemí. Význam této komodity Komodity Komodity jsou další třídou aktiv, stejně jako akcie a dluhopisy. Liší se však v tom smyslu, že se jedná o produkty pocházející ze Země, mezi něž patří bavlna, ropa, plyn, kukuřice, pšenice, pomeranče, zlato a uran. Komodity v zásadě představují suroviny, které vytvářejí rozsáhlý finanční obchodní trh s ropou a ropnými deriváty, jako je futures futures kontrakt futures kontrakt je dohoda o nákupu nebo prodeji podkladového aktiva k pozdějšímu datu za předem stanovenou cenu. Je také známý jako derivát, protože budoucí smlouvy odvozují jeho hodnotu od podkladového aktiva. Investoři si mohou koupit právo koupit nebo prodat podkladové aktivum později za předem stanovenou cenu. Forward futures a forwardy Futures a forwardy (běžněji označované jako futures a forwardy) jsou smlouvy, které používají podniky a investoři k zajištění proti rizikům nebo spekulacím. Futures a forwardy jsou příklady derivátových aktiv, která odvozují své hodnoty od podkladových aktiv. Možnosti a opce: Hovory a výplaty Opce je forma derivátové smlouvy, která dává držiteli právo, nikoli však povinnost, koupit nebo prodat aktivum do určitého data (datum vypršení platnosti) za stanovenou cenu (realizační cena) . Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze uplatnit kdykoli.

Jak je ropa klasifikována?

Když je objevena surovina, nebyla nalezena žádná jediná odrůda. Existuje v mnoha různých formách a složení, ve kterém se nachází, určuje, jak je transportováno a rafinováno. Surová látka se klasifikuje podle fyzikálních i chemických vlastností.

Surová ropa se na základě své hustoty označuje jako lehká, střední nebo těžká. Gravitace Amerického ropného institutu, běžně zkrácená na gravitaci API, srovnává hustotu ropy s vodou. Gravitace API vyšší než 10 znamená, že olej je méně hustý než voda a bude na něm plavat. Gravitace API nižší než 10 znamená, že olej je hustší než voda a bude v něm klesat. Pokud se jedná o ropu, gravitace API větší než 31,1 stupňů je považována za lehkou. Gravitace API mezi 22,3 stupni a 31,1 stupni je považována za střední. Gravitace API mezi 10,0 stupni a 22,3 stupni je považována za těžkou. A konečně, gravitace API menší než 10,0 stupňů by byla považována za extra těžkou.

Následující ukazuje klasifikace pro hustotu ropy:

Klasifikace hustoty ropy

Surový olej lze také označit jako kyselý nebo sladký na základě obsahu síry v nerafinovaném oleji. Stanovení obsahu síry v ropě je důležitým hodnocením kvality. Při rafinaci ropy musí být odstraněna síra. Pokud tomu tak není, může po uvolnění do atmosféry způsobit znečištění a kyselé deště. Vysoký obsah síry může dále vést k degradaci kovů použitých v procesu rafinace. Při práci s ropou, která obsahuje sirovodík, může být také nebezpečná, protože představuje nebezpečí dýchání. Surová ropa s obsahem síry vyšším než 0,5% se považuje za kyselou; méně než 0,5% je sladké.

Následující ukazuje klasifikace obsahu síry v ropě:

Klasifikace ropy podle obsahu síry

Co určuje ceny ropy?

Ceny ropy do značné míry závisí na dvou výše uvedených klasifikacích. Lehká ropa se snáze rafinuje a produkuje větší množství vysoce kvalitního benzinu a motorové nafty. Také volně proudí při pokojové teplotě. Čím je olej těžší a hustší, tím těžší je jeho přeprava. Surovinu klasifikovanou jako extra těžkou lze také označit jako bitumen. Je tak tlustý, že musí být při přepravě zředěn.

Obsah síry je také velmi důležitý při určování kvality, a tedy ceny, surové suroviny. Jak již bylo uvedeno, síra musí být během procesu rafinace odstraněna. Velké množství síry také vytváří problémy spojené s přepravou a prací s ropou. Z těchto důvodů je sladká ropa obecně cenově vyšší ve srovnání s kyselým olejem.

Obecně je nejžádanější lehká a sladká ropa. Na cenu ropy však má vliv ještě jeden velmi důležitý faktor - místo těžby. Pokud se ropa těží poblíž pobřeží, je mnohem jednodušší přepravovat ji globálně. Pokud se těží dále do vnitrozemí, musí se přepravovat potrubními systémy do rafinérií a případně k pobřeží, pokud se má přepravovat globálně.

Při určování ceny ropy se jako cenový nástroj používají ropné standardy. Existují různé srovnávací ceny, které odpovídají konkrétním olejům, každá s odlišnou hustotou a gravitací API. Nejběžněji používanými měřítky jsou West Texas Intermediate oil a Brent. Dostupná cena, která odpovídá konkrétní geografické poloze, hustotě a gravitaci, umožňuje analytikům porovnávat a určovat ceny různých surových olejů.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finanční článek o ropě. Pokud se chcete dozvědět více o souvisejících konceptech, podívejte se na další zdroje Finance uvedené níže:

  • Finanční modelování ropy a zemního plynu Finanční modelování ropy a zemního plynu
  • Deriváty Deriváty Deriváty jsou finanční smlouvy, jejichž hodnota souvisí s hodnotou podkladového aktiva. Jedná se o komplexní finanční nástroje, které se používají pro různé účely, včetně zajištění a získání přístupu k dalším aktivům nebo trhům.
  • Komodity Komodity Komodity jsou další třídou aktiv, stejně jako akcie a dluhopisy. Liší se však v tom smyslu, že se jedná o produkty pocházející ze Země, mezi něž patří bavlna, ropa, plyn, kukuřice, pšenice, pomeranče, zlato a uran. V zásadě jsou surovinami suroviny
  • Cenné papíry spojené s komoditami Cenné papíry spojené s komoditami Cenné papíry spojené s komoditami jsou investiční nástroje nebo cenné papíry spojené s jednou nebo více cenami komodit. Na rozdíl od komodit, které majiteli neposkytují žádný příjem, cenné papíry spojené s komoditami obvykle dávají držitelům určitou výplatu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found