Swap Spread - definice, tržní riziko a příklad

Rozpětí swapu je rozdíl mezi swapovou sazbou (sazbou fixní části swapu) a výnosem ze státního dluhopisu s podobnou splatností. Vzhledem k tomu, že státní dluhopisy (např. Americké státní cenné papíry, státní pokladniční poukázky, státní pokladniční poukázky) (nebo krátkodobé státní pokladniční poukázky) jsou krátkodobým finančním nástrojem, který vydává americká státní pokladna s dobami splatnosti od několika dnů do 52 týdnů (jeden rok). Považují se za jednu z nejbezpečnějších investic, protože jsou zajištěny plnou důvěrou a důvěrou vlády Spojených států.) Jsou považovány za bezrizikové cenné papíry, swapové spready obvykle odrážejí úrovně rizika vnímané zúčastněnými stranami ve swapové dohodě. Swapy jsou často uváděny jako rozpětí swapu (další možností je swapová sazba).

 Zaměnit šíření

Zaměňte rozpětí a tržní riziko

Swapové spready úrokových swapů Úrokový swap Úrokový swap je derivátový kontrakt, jehož prostřednictvím se dvě protistrany dohodnou na výměně jednoho proudu budoucích úrokových plateb za jiný, jsou považovány za typické ukazatele tržního rizika a měřítko averze k riziku převládající v trh. Swapové spready jsou ekonomy běžně používány při hodnocení současných tržních podmínek.

Velké pozitivní rozpětí swapu obecně naznačují, že větší počet účastníků trhu je ochoten vyměnit své rizikové expozice. Jak se zvyšuje počet protistran, které jsou ochotny zajistit své rizikové expozice, tím větší jsou částky peněz, které strany chtějí utratit za uzavření swapových dohod. Takový trend obecně odhaluje silnou averzi k riziku mezi účastníky trhu, Klíčoví hráči na kapitálových trzích. V tomto článku uvádíme obecný přehled klíčových hráčů a jejich příslušných rolí na kapitálových trzích. Kapitálové trhy se skládají ze dvou typů trhů: primárního a sekundárního. Tato příručka poskytne přehled všech hlavních společností a povolání na kapitálových trzích. což může být způsobeno vysokou úrovní systematického rizika na trhu.

Velké spready mohou navíc znamenat sníženou likviditu na trhu. To je obecně způsobeno větší částí kapitálu použitého při swapových obchodech.

Příklad

ABC Corp. uzavírá dohodu o úrokovém swapu se společností XYZ Corp. Jedná se o tříletý úrokový swap, při kterém musí společnost ABC Corp. (plátce) zaplatit pevně stanovenou úrokovou sazbu 3%, zatímco XYZ Corp. (příjemce) musí zaplatit pohyblivou úrokovou sazbu, která se rovná 1 roku LIBOR LIBOR LIBOR, což je zkratka pro London Interbank Offer Rate, označuje úrokovou sazbu, kterou britské banky účtují jiným finančním institucím za krátkodobý úvěr se splatností od jednoho dne do 12 měsíců v budoucnost. LIBOR slouží jako srovnávací základna pro krátkodobé úrokové sazby. Současný 3letý výnos státního dluhopisu bez selhání je 1,5%.

Abychom mohli vypočítat rozpětí swapu, musíme určit jeho swapovou rychlost. Podle definice je swapová sazba pevnou sazbou swapu. Swapová sazba swapové smlouvy mezi ABC Corp. a XYZ Corp. je tedy 3%, což představuje pevnou sazbu swapu.

Proto se rozpětí swapu, což je rozdíl mezi swapovou sazbou a výnosem státního dluhopisu s podobnou splatností, vypočítá pomocí následujícího vzorce:

Ukázkový výpočet

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Tržní riziková prémie Tržní riziková prémie Tržní riziková prémie je další výnos, který investor očekává od držení rizikového tržního portfolia namísto bezrizikových aktiv.
  • Kalkulačka Sharpe Ratio Calculator Sharpe Ratio Calculator Kalkulačka Sharpe Ratio Calculator umožňuje měřit návratnost investice podle rizika. Stáhněte si šablonu Finance's Excel a kalkulačku Sharpe Ratio. Sharpe Ratio = (Rx - Rf) / StdDev Rx. Kde: Rx = očekávaný výnos portfolia, Rf = bezriziková míra návratnosti, StdDev Rx = standardní odchylka výnosnosti / volatility portfolia
  • Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy odkazují na různé metody obchodování aktiv. Dva hlavní typy obchodních mechanismů jsou obchodní mechanismy založené na nabídkách a objednávkách
  • 10letá státní pokladní poukázka USA 10letá státní pokladní poukázka USA 10letá státní pokladní poukázka USA je dluhový závazek, který vydává ministerstvo financí vlády Spojených států a jeho splatnost je 10 let. Majiteli vyplácí úrok každých šest měsíců s pevnou úrokovou sazbou, která je stanovena při počátečním vydání.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found