Vertikální fúze - Zjistěte, jak se společnosti snaží ovládnout odvětví

Vertikální fúze je spojení mezi dvěma společnostmi ve stejném odvětví, ale v různých fázích Obchodní životní cyklus Obchodní životní cyklus je postup podnikání v několika fázích v průběhu času a je nejčastěji rozdělen do pěti fází: zahájení, růst, otřesy out, splatnost a pokles. výrobního procesu. Jinými slovy, vertikální fúze je kombinace a integrace dvou nebo více společností, které jsou zapojeny v různých fázích dodavatelského řetězce do výroby zboží. Inventář Inventář je běžný majetkový účet nacházející se v rozvaze, sestávající ze všech surovin , nedokončená výroba a hotové zboží, které společnost nashromáždila. Často je považován za nejlikvidnější ze všech oběžných aktiv - je tedy vyloučen z čitatele při výpočtu rychlého poměru. nebo služby.

Vertikální fúze a integrační diagram

Důvody pro vertikální fúzi

Při fúzi se dvě společnosti dohodly na integraci svých operací společně na základě rovnosti. Integrace vertikální fúze vytváří hodnotu v tom, že sloučení podniků by mělo mít větší hodnotu, než by bylo v samostatném vlastnictví Akcionáři Akciové Akciové akcionáři (také známý jako Akciový kapitál) je účet v rozvaze společnosti, který se skládá ze základního kapitálu a nerozděleného zisku . Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme Akcionáři Vlastní kapitál = Aktiva - pasiva. Důvodem tohoto typu fúze je tedy zvýšit synergie M&A Synergies M&A Synergies nastanou, když je hodnota sloučené společnosti vyšší než součet dvou jednotlivých společností. 10 způsobů, jak odhadnout provozní synergie v dohodách o fúzích a akvizicích, je: 1) analyzovat počet zaměstnanců, 2) hledat způsoby, jak konsolidovat dodavatele, 3) vyhodnotit jakékoli ústředí nebo úspory na nájemném 4) odhadnout hodnotu ušetřenou sdílením a efektivnější fungování jako jeden subjekt . Toto jsou běžné důvody pro vertikální fúzi:

  • Snižte provozní náklady
  • Dosáhněte vyšších zisků
  • Zajistěte přísnější kontrolu kvality
  • Lepší tok a kontrola informací v dodavatelském řetězci
  • Synergie: provozní synergie, finanční synergie, manažerská synergie atd.

Potenciální synergie vytvořené vertikálním spojením

Níže uvádíme potenciální synergie vytvořené vertikální fúzí:

1. Provozní synergie

Vertikální fúze usnadňuje lepší koordinaci a správu v celém dodavatelském řetězci. Lze například minimalizovat nejistotu vstupů a poptávky po produktu a ušetřit náklady na komunikaci.

2. Finanční synergie

Integrace vertikální fúze pomáhá eliminovat finanční omezení nasazením nadbytečných volných peněžních toků, aby pomohla fúzující společnosti růst, zvětšila kapacitu dluhu, snížila náklady na kapitál a dosáhla lepší úvěruschopnosti.

3. Manažerská synergie

Vertikální fúze zvyšuje manažerskou účinnost nahrazením špatně fungujícího manažerského týmu týmem efektivnějším.

Hlavní výzvy v oblasti fúzí

Ačkoli existuje mnoho výhod a důvodů, proč podstoupit fúzi, v procesu je také několik výzev. Pamatujte, že synergie nemusí být vždy realizovány. Mezi tři hlavní důvody, proč fúze selhává, patří:

1. Nesourodé podnikové kultury

Fúze mohou selhat kvůli neschopnosti kombinovat dvě odlišné podnikové kultury.

2. Dodatečné náklady na kontrolu

Když se dvě společnosti spojí, byrokratické náklady se zvýší. Dodatečné náklady mohou převážit výhody plynoucí ze spojení.

3. Ztráta klíčových pracovníků

Je běžné, že klíčoví zaměstnanci opustí sloučenou společnost z důvodu své neochoty fúzi přijmout nebo z důvodu špatné komunikace mezi společnostmi.

Zpětná a dopředná integrace

Integrace vertikální fúze se může integrovat dozadu nebo dopředu:

Zpětná integrace zahrnuje fúze s předcházejícími společnostmi (jako jsou dodavatelé a výrobci).

Dopředná integrace zahrnuje fúze s navazujícími společnostmi (jako jsou distributoři nebo maloobchodníci).

Vertikální fúze - integrační diagram

Zvažte výše uvedený diagram s výrobci, dodavateli, výrobci, velkoobchodníky a maloobchodníky.

  • Pokud se výrobce A spojí s dodavatelem A, bude to považováno za zpětná fúze - Výrobce A se integruje s předcházející společností. Zpětná integrace by oslabila sílu dodavatele.
  • Pokud se výrobce A spojí s velkoobchodníkem A, bude to považováno za forwardová fúze - Výrobce A se integruje s navazující společností. Dopředná integrace by oslabila kupní sílu.

Příklad vertikální fúze

Společnost A je výrobcem počítačů. Společnost B je hlavním dodavatelem dílů pro společnost A. Proto tyto dvě společnosti působí v různých fázích výrobního procesu. Společnost A se rozhodne sloučit se společností B, aby zlepšila provozní efektivitu. Prostřednictvím této fúze může společnost A-B nyní nakupovat zásoby za cenu, a tím zvyšovat ziskovou marži svých produktů.

Vertikální fúze - příklad

Příklad úspěšného vertikálního sloučení

V roce 2006 společnost Walt Disney oznámila, že koupí společnost Pixar v hodnotě přesahující 7 miliard dolarů a stane se její dceřinou společností. Jednalo se o vertikální sloučení, protože Disney by měl prospěch z vlastnictví nejinovativnějšího animačního studia na světě, zatímco Pixar by měl prospěch ze silných finančních a rozsáhlých distribučních sítí Disney. Od té doby byla fúze Disney-Pixar považována za jednu z nejúspěšnějších fúzí v nedávné historii.

Související zdroje

Finance je globálním poskytovatelem Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari, program, který se snaží z kohokoli udělat finančního analytika světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší finanční kariéry budou užitečné tyto další finanční zdroje:

  • Horizontální fúze Horizontální fúze K horizontální fúzi dochází, když se spojí společnosti působící ve stejném nebo podobném odvětví. Účelem horizontální fúze je více
  • Fúze konglomerátu Fúze konglomerátu Sloučení konglomerátu je spojení mezi společnostmi, které působí v různých průmyslových odvětvích a jsou zapojeny do odlišných, nesouvisejících obchodních aktivit. Fúze konglomerátu se dělí na čistá fúze konglomerátu a smíšené fúze konglomerátu.
  • M&A Process Mergers Acquisitions M&A Process Tato příručka vás provede všemi kroky procesu M&A. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady
  • Průvodce finančním modelováním Průvodce finančním modelováním zdarma Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy aplikace Excel týkající se předpokladů, ovladačů, předpovědí, propojení těchto tří prohlášení, analýzy DCF a dalších

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found