Výměna - definice, aplikace, typy a styly

Swaption (také známý jako swapová opce) je opční smlouva Vložená opce Vložená opce je ustanovení ve finančním zajištění (obvykle v dluhopisech), které poskytuje emitentovi nebo držiteli cenného papíru určité právo, ale nikoli povinnost vykonávat akce v určitém okamžiku v budoucnosti. Vložené opce existují pouze jako součást finančního zabezpečení, která držiteli přiznává právo, nikoli však povinnost uzavřít předem stanovenou swapovou smlouvu. Na oplátku za právo musí držitel výměny zaplatit emitentovi smlouvy prémii. Swapce obvykle poskytují právo uzavírat úrokové swapy Úrokový swap Úrokový swap je derivátová smlouva, jejímž prostřednictvím se dvě protistrany dohodly na výměně jednoho proudu budoucích úrokových plateb za jiný, lze však také vytvářet swapy s jinými typy swapů.

Swaption - Word box s textem Sqaption - Možnost vstoupit do podkladového swapu

Porozumění swapcím

Z hlediska jejich obchodních charakteristik jsou swapce blíže swapům než opcím. Například swapy jsou mimoburzovní Over-the-Counter (OTC) Over-the-Counter (OTC) je obchodování s cennými papíry mezi dvěma protistranami prováděné mimo formální burzy a bez dohledu burzovního regulátora. OTC obchodování se provádí na mimoburzovních trzích (decentralizované místo bez fyzického umístění) prostřednictvím dealerských sítí. cenné papíry podobné swapům. Jinými slovy, s derivátovými smlouvami se obchoduje na přepážkách, nikoli na centralizovaných burzách. Výměny také těží z velké míry flexibility, protože smlouvy nepřicházejí ve standardizované podobě.

Před transakcí se musí protistrany ve výměně dohodnout na různých rysech smlouvy. Strany například určují cenu výměny (také známou jako prémie za výměnu) a délku opce.

Kromě toho musí protistrany rozhodnout o vlastnostech podkladového swapu. Mezi funkce obvykle patří pomyslná částka, nohy swapu (pevné vs. plovoucí) a frekvence úpravy proměnné nohy. Protistrany také určují referenční hodnotu pro pohyblivou část swapu.

Aplikace výměny

Swaptions přicházejí s mnoha aplikacemi v investičním průmyslu. Například se často používají k zajištění různých makroekonomických rizik, jako je úrokové riziko Úrokové riziko Úrokové riziko je pravděpodobnost poklesu hodnoty aktiva v důsledku neočekávaných výkyvů úrokových sazeb. Úrokové riziko je většinou spojeno spíše s aktivy s pevným výnosem (např. Dluhopisy) než s kapitálovými investicemi. . Společnost, která očekává zvýšení úrokové sazby, může zakoupit swapci plátce, aby se chránila před úrokovým rizikem. Výměna může navíc umožnit zajištění rizik spojených s finančními cennými papíry, jako jsou dluhopisy. Finanční instituce také běžně zaměstnávají výměny, aby změnily svůj výplatní profil.

Výměny zaměstnávají především velké korporace a finanční instituce, včetně investičních bank. Seznam nejlepších investičních bank Seznam 100 nejlepších investičních bank na světě seřazený podle abecedy. Nejlepší investiční banky na seznamu jsou Goldman Sachs, Morgan Stanley, BAML, JP Morgan, Blackstone, Rothschild, Scotiabank, RBC, UBS, Wells Fargo, Deutsche Bank, Citi, Macquarie, HSBC, ICBC, Credit Suisse, Bank of America Merril Lynch , komerční banky a zajišťovací fondy.

Druhy výměn

Klasifikace swapcí je založena na typech legů zapojených do očekávané swapové smlouvy. Na základě takové klasifikace existují dva primární typy výměny: výměna plátců a výměna přijímače.

Nákupem swapce plátce získává kupující právo uzavřít swapovou smlouvu, což znamená, že dostává plovoucí swapovou část výměnou za pevnou swapovou část.

Naopak výměna přijímače poskytuje právo, nikoli však povinnost uzavřít smlouvu o výměně, ve které držitel výměny musí zaplatit plovoucí výměnu výměnou za pevnou výměnu.

 Výměny

Styly provedení

Podobně jako u možnosti s jednoduchou vanilkou mají swapové smlouvy různé styly provádění. Jinými slovy různé swapce obsahují různé klauzule, které určují data cvičení. Mezi nejběžnější styly swapce patří evropské, americké a bermudské styly.

  • Evropská výměna: Výměna, kterou lze uplatnit pouze k datu cvičení.
  • Americká výměna: Výměna, kterou lze uplatnit k jakémukoli datu mezi daty vzniku a uplatnění, a také k datu uplatnění.
  • Bermudská výměna: Výměna, kterou lze uplatnit v několika předem stanovených datech mezi daty vzniku a cvičením.

Styly swapcí jsou rozhodující při výběru vhodné metody ocenění. Například swapy v evropském stylu se obvykle oceňují pomocí modelu oceňování Black. Na druhou stranu, americké a bermudské výměny, které jsou považovány za složitější ve srovnání s evropskými možnostmi, se obvykle oceňují pomocí modelů Black-Derman-Toy nebo Hull-White.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Zajišťovací ujednání Zajišťovací ujednání Zajišťovací ujednání označuje investici, jejímž cílem je snížit úroveň budoucích rizik v případě nepříznivého cenového pohybu aktiva. Zajištění poskytuje určitý druh pojistného krytí k ochraně před ztrátami z investice.
  • Hybridní cenné papíry Hybridní cenné papíry Hybridní cenné papíry jsou investiční nástroje, které kombinují vlastnosti čistých akcií a čistých dluhopisů. Cenné papíry mají tendenci nabízet vyšší výnos než čisté cenné papíry s pevným výnosem, jako jsou dluhopisy, ale nižší výnos než čisté cenné papíry s proměnlivým výnosem, jako jsou akcie.
  • Možnosti: Hovory a výplaty Možnosti: Hovory a výplaty Možnost je forma derivátové smlouvy, která dává držiteli právo, nikoli však povinnost, koupit nebo prodat aktivum do určitého data (datum vypršení platnosti) za stanovenou cenu (stávka cena). Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze uplatnit kdykoli
  • Swapová sazba Swapová sazba Swapová sazba je pevná sazba swapu určená stranami zúčastněnými na smlouvě. Swapovou sazbu požaduje příjemce (tj. Strana, která obdrží pevnou sazbu) od plátce (tj. Strana, která zaplatí pevnou sazbu), aby byla kompenzována nejistota ohledně fluktuací pohyblivé sazby

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found