Mezinárodní asociace swapů a derivátů (ISDA) - přehled, historie

Mezinárodní asociace swapů a derivátů (ISDA) je obchodní kolektiv složený z více než 800 účastníků z téměř 60 zemí světa. V roce 1992 asociace vytvořila standardizovanou smlouvu s názvem ISDA Master Agreement pro transakce s deriváty. Skupina pracuje na stanovení a dohledu nad politikami a právními předpisy týkajícími se obchodování s deriváty Deriváty Deriváty jsou finanční smlouvy, jejichž hodnota souvisí s hodnotou podkladového aktiva. Jedná se o komplexní finanční nástroje, které se používají pro různé účely, včetně zajištění a získání přístupu k dalším aktivům nebo trhům. .

Mezinárodní asociace swapů a derivátů (ISDA)

Mezi účastníky ISDA patří jednotlivci a subjekty, které pracují s OTC (Over-The-Counter) (OTC) Over-The-Counter (OTC) je obchodování s cennými papíry mezi dvěma protistranami prováděné mimo formální burzy a bez dohledu burzovního regulátora. OTC obchodování se provádí na mimoburzovních trzích (decentralizované místo bez fyzického umístění) prostřednictvím dealerských sítí. deriváty, jmenovitě obchodníci, poskytovatelé služeb a ti, kteří používají deriváty na konci řádku. Skupina je také odpovědná za dohled nad standardy a jazykem používaným pro komunikaci o derivátech a jejich prodej - finanční značkovací jazyk finančních produktů (FpML).

Deriváty

ISDA se zabývá deriváty, takže pro lepší pochopení toho, na co se ISDA zaměřuje, je důležité porozumět derivátům.

Deriváty jsou smlouvy, které získávají svou hodnotu z podkladového indexu, úroková sazba Úroková sazba Úroková sazba se vztahuje k částce účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. nebo aktivum. Deriváty se používají pro:

  • Otevíráme expozici cenovým výkyvům, takže spekulace jsou snazší
  • Pojištění proti pohybu cen
  • Poskytování přístupových linek k aktivům a trhům, které jsou obtížněji obchodovatelné

K použití je k dispozici celá řada derivátů. Obsahují:

  • Swapy
  • Futures Futures kontrakt Futures kontrakt je dohoda o koupi nebo prodeji podkladového aktiva k pozdějšímu datu za předem stanovenou cenu. Je také známý jako derivát, protože budoucí smlouvy odvozují jeho hodnotu od podkladového aktiva. Investoři si mohou koupit právo koupit nebo prodat podkladové aktivum později za předem stanovenou cenu.
  • Vpřed
  • Opce Opce: Hovory a výplaty Opce je forma derivátové smlouvy, která držiteli dává právo, nikoli však povinnost, koupit nebo prodat aktivum do určitého data (datum vypršení platnosti) za stanovenou cenu (realizační cena). Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze uplatnit kdykoli
  • Varianty kteréhokoli z výše uvedených (tj. Zajištěných dluhových závazků Zajištěný dluhový závazek (CDO) Zajištěný dluhový závazek (CDO) je syntetický investiční produkt, který představuje různé půjčky seskupené dohromady a prodávané věřitelem na trhu. dluhový závazek může teoreticky na konci výpůjčního období inkasovat vypůjčenou částku od původního dlužníka.)

FpML

Jak bylo uvedeno výše, ochranná známka ISDA označovala jazyk používaný k obchodování a prodeji derivátů, konkrétně elektronický jazyk známý jako FpML. Aplikace je standard XML s otevřeným zdrojovým kódem používaný ke zpracování OTC derivátů a je standardem pro jazyk používaný v celém odvětví derivátů při sdílení informací.

FpML je ochranná známka ISDA; ale protože je to open source, je zdarma pro všechny a může do něj přispět jakýkoli profesionál nebo subjekt v rámci ISDA nebo v odvětví derivátů. Veškeré změny nebo doplňky FpML musí projít Výborem pro standardy FpML, který rovněž zřizuje ISDA.

Obrázek níže - převzatý z webu ISDA - poskytuje rozpis FpML:

Stručný přehled FpML

Historie a úspěchy ISDA

ISDA byla založena v roce 1985 a její ústředí je v New Yorku. Organizace byla vytvořena za účelem standardizace odvětví derivátů, zavedení infrastruktury nezbytné k efektivnímu obchodování a prodeji derivátů a také k nabízení funkčních procesů řízení rizik, které může zavést do praxe jakákoli společnost nebo individuální obchodování, prodej, nákup nebo pomocí derivátů.

Spolu s vytvořením výše uvedeného FpML došlo k dalšímu významnému přírůstku ISDA v odvětví derivátů v roce 1992, kdy organizace vypracovala vůbec první rámcovou dohodu - stejně jako další dokumentaci -, která standardizovala smlouvu, kterou lze použít pro každou transakci s deriváty. . Smlouva byla uzavřena, aby pomohla zmírnit rizika spojená s derivátovými transakcemi, včetně případných právních rizik.

ISDA je důležitý subjekt, který pracuje na vytvoření standardu pro ty, kteří působí na trhu s deriváty. Organizace - a všichni její účastníci - společně usilují o zavedení a udržování souboru standardů, které definují a udržují bezpečný prostor pro obchodování s deriváty a uživateli.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Průvodce po obchodování s komoditami Průvodce po tajemství obchodování s komoditami Úspěšní obchodníci s komoditami znají tajemství obchodování s komoditami a rozlišují mezi obchodováním na různých typech finančních trhů. Obchodování s komoditami se liší od obchodování s akciemi.
  • New York Mercantile Exchange (NYMEX) New York Mercantile Exchange (NYMEX) New York Mercantile Exchange (NYMEX) je komoditní futures burza se sídlem na Manhattanu v New Yorku. Vlastníkem je společnost CME Group, jedna z největších
  • Spotová cena Spotová cena Spotová cena je aktuální tržní cena cenného papíru, měny nebo komodity, které lze koupit / prodat k okamžitému vypořádání. Jinými slovy, jedná se o cenu, za kterou prodejci a kupující oceňují aktivum právě teď.
  • Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy odkazují na různé metody obchodování aktiv. Dva hlavní typy obchodních mechanismů jsou obchodní mechanismy založené na nabídkách a objednávkách

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found