Oceňování podle aktiv - přehled, metody, výhody a nevýhody

Oceňování podle aktiv je forma oceňování v podnikání, která se zaměřuje na hodnotu aktiv společnosti nebo na reálnou tržní hodnotu jejích celkových aktiv po odečtení závazků. Aktiva se vyhodnotí a získá se reálná tržní hodnota.

Oceňování podle aktiv

Například vlastníci půdy mohou spolupracovat s odhadci, aby zjistili tržní hodnotu nemovitosti. Postupem času se hodnoty nemovitostí zvyšují a majitel si může uvědomit, že část majetku má dnes větší hodnotu než před pěti lety. Nová hodnota je kótována a používá se v přístupu založeném na aktivech. Na druhou stranu se závazky často vyskytují ve skutečné tržní hodnotě. Obvykle se žádné další výpočty neprovádějí. Ocenění majetku určuje náklady na vytvoření podobného podniku.

Rozebrání přístupu oceňování založeného na aktivech

Cena zahrnuje skutečné stroje a zařízení, stejně jako nábytek. Je však důležité si uvědomit, že náklady zahrnují ušlý příjem, zejména v případech, kdy je firma uvedena na seznamu. Položky se opotřebovávají a je třeba je nakonec vyměnit.

Proces oceňování by měl dále zohledňovat ekonomické a funkční zastarávání. Některé společnosti vlastní nehmotná aktiva Nehmotná aktiva Podle IFRS jsou nehmotná aktiva identifikovatelná nepeněžní aktiva bez fyzické podstaty. Stejně jako všechna aktiva jsou i nehmotná aktiva ta, u nichž se očekává, že v budoucnu budou pro společnost generovat ekonomický výnos. Jako dlouhodobé aktivum toto očekávání přesahuje jeden rok. jako technologie, které jsou zastaralé. Například podnikání, které stále používá vakuové trubice, zatímco soupeři si užívají nanotechniku, je známkou organizace žijící v minulosti.

Metoda ocenění založená na aktivech je dobrá, protože existuje dostatečná flexibilita ohledně interpretace, pokud jde o rozhodování o aktivech a pasivech, která je třeba zohlednit při oceňování.

Metody oceňování na základě aktiv

1. Ocenění akumulace majetku

Metoda akumulace aktiv nese nápadnou povrchovou podobnost s obecně známou rozvahou Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = pasiva + vlastní kapitál. V metodě akumulace aktiv jsou zkompilována všechna aktiva a pasiva podniku a každému je přiřazena hodnota. Hodnota účetní jednotky je rozdíl mezi hodnotou jejích aktiv a závazků.

Jakkoli to zní jednoduše, jako vždy, tíha spočívá v detailech. Každé aktivum a závazek musí být pečlivě identifikovány. Metoda akumulace aktiv navíc vyžaduje efektivní způsob přiřazování hodnot aktivům a závazkům.

Několik položek obvykle používaných při oceňování se ve standardní rozvaze neuvádí vždy. Zahrnují interně generovaná nehmotná aktiva, jako jsou ochranné známky, patenty Patenty Patenty jsou dokumenty, které jednotlivci, skupině nebo společnosti udělují vlastnictví duševního vlastnictví - myšlenku nebo koncept něčeho. Patent i obchodní tajemství. Seznam také obsahuje prozatímní závazky, které mohou zahrnovat náklady na dodržování předpisů nebo nevyřešené právní případy.

2. Ocenění nadměrného výdělku

Na druhé straně je přístup k nadměrnému výdělku kombinací metod oceňování výnosů a aktiv. Kromě ocenění hmotného majetku společnosti Hmotná aktiva Hmotná aktiva jsou aktiva ve fyzické podobě, která mají hodnotu. Mezi příklady patří pozemky, budovy a zařízení. Hmotný majetek je vidět a cítit a může být zničen požárem, přírodní katastrofou nebo nehodou. Na druhé straně nehmotná aktiva postrádají fyzickou podobu a skládají se z věcí, jako je duševní vlastnictví a závazky, lze tuto metodu použít také k získání dobré vůle podniku.

K určení goodwillu se s příjmy podniku zachází jako se vstupem a poté se vytvoří vazba na metodu příjmu. Výsledkem je, že metoda nadměrného výdělku je vysoce preferována při oceňování silných podniků se značnou goodwillem.

Typické příklady zahrnují podniky, které nabízejí profesionální služby, jako jsou účetní a právní firmy, inženýrské a lékařské praxe, stejně jako architektonické firmy. Metoda nadměrného výdělku je užitečná také při oceňování výrobních podniků a zavedených technologických společností.

Obchodní hodnota vs. prodejní cena

Prodejní cena podniku a jeho hodnota nejsou stejné. Důvodem, proč podniky provádějí oceňování podle aktiv, je teoreticky řečeno zjistit, za čím by účetní jednotka šla. Prakticky vzato se však hodnota entity liší v závislosti na osobě provádějící ocenění.

Nadměrně nadšený kupující, který chce nahradit ztráty, se tedy může rozhodnout zaplatit podstatnou částku jen za získání podniku. Finanční kupující mají tendenci platit při získávání firmy poměrně nízko.

Existuje také tržní expozice, která hraje také významnou roli. Pitching the business to potential buyers is only half the task when seeking to reach the best price.

Klady a zápory oceňování podle aktiv

Většina společností používá vhodnou metodu oceňování aktiv v případech, kdy dochází k problémům souvisejícím s likvidací. Společnosti v investiční mezeře - jako jsou finanční nebo realitní investice, kde se aktiva počítají na základě příjmu nebo tržního přístupu - mohou také použít ocenění na základě aktiv.

To znamená, že oceňování podle aktiv není bez nevýhod. Na rozdíl od jiných metod, jako je výnosový přístup, metoda založená na aktivech ignoruje potenciální výdělky společnosti. Když odložíme obavy, obchodní hodnota účetní jednotky může být mnohem vyšší ve srovnání s tím, kdy jsou její existující aktiva zlikvidována po položkách.

Protože interně generované produkty se v rozvaze neobjevují, proces měření nehmotných zdrojů může být docela komplikované.

Hodnocení společnosti vyžaduje mnohem víc než jen vědu. Ocenění majetku vyžaduje hluboké znalosti i zkušenosti, přesnost a pozornost věnovanou detailům. Mnoho podniků považuje proces za velmi komplikovaný, což je odrazuje od provádění individuálního oceňování podniku.

Někdy se metoda založená na aktivech stává složitou, protože jen málo podnikům chybí požadovaná úroveň objektivity a přesnosti potřebná k odhadu jejich skutečné hodnoty.

Závěr

I když existuje několik metod, které lze použít k ohodnocení podniku, je často upřednostňováno oceňování na základě aktiv kvůli jeho použitelnosti v případech, kdy podnik čelí problémům souvisejícím s likviditou.

Metoda založená na aktivech je velmi výhodná pro klíčové mezery, jako je sektor nemovitostí. Přichází však s vlastními nevýhodami, jako je skutečnost, že je to docela složité, zejména pro ty, kteří mají málo zkušeností.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Přístup k tržnímu ocenění Přístup k tržnímu ocenění Tržní přístup je oceňovací metoda používaná ke stanovení hodnoty podniku, nehmotného aktiva, podílu na vlastnictví podniku nebo cenného papíru
  • Promítání položek rozvahy Promítání řádkových položek rozvahy Promítání řádkových položek rozvahy zahrnuje analýzu provozního kapitálu, PP&E, akciového kapitálu dluhu a čistého příjmu. Tato příručka popisuje způsob výpočtu
  • Druhy aktiv Druhy aktiv Běžné typy aktiv zahrnují běžné, dlouhodobé, fyzické, nehmotné, provozní a neprovozní. Správně identifikovat a
  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found