NASDAQ Composite - komponenty, metodika a kritéria pro zařazení

NASDAQ Composite je index více než 3 000 kmenových akcií kótovaných na akciovém trhu NASDAQ. Index je jedním z nejsledovanějších indexů ve Spojených státech, spolu s průmyslovým průměrem Dow Jones Industrial Dow Jones Industrial Average (DJIA). The Dow Jones Industrial Average (DJIA), také běžně označovaným jako „Dow Jones“ nebo jednoduše „ Dow “, je jedním z nejpopulárnějších a široce uznávaných indexů akciových trhů a indexu S&P 500.

NASDAQ

Většina společností uvedených na NASDAQ Composite jsou technologické společnosti, jako jsou Apple, Microsoft, Facebook, Dell, Cisco, Oracle a Intel. Na burze je také NASDAQ 100, index největších nefinančních společností, které jsou kótovány na akciovém trhu NASDAQ.

Od svého založení v roce 1971 s pouhými 50 společnostmi se společnost NASDAQ rozrostla a stala se druhou největší burzou po NYSE z hlediska tržní kapitalizace. Tržní kapitalizace. Tržní kapitalizace (Market Cap) je nejnovější tržní hodnotou vynikajících akcií společnosti. Market Cap se rovná aktuální ceně akcií vynásobené počtem akcií v oběhu. Investiční komunita často používá hodnotu tržní kapitalizace k hodnocení společností.

Historie NASDAQ

Zřízení

Společnost NASDAQ se sídlem v New Yorku byla založena v roce 1971. V době svého založení byla NASDAQ první elektronickou burzou na světě, což jí pomohlo přilákat nové technologické společnosti, jako jsou Microsoft, Apple, Dell a Oracle. Složený index začal s 50 společnostmi a počáteční hodnotou 100, přičemž počet společností se dnes zvýšil na více než 3000 a index dosáhl v červenci 2018 maxima 7 846,76.

Dot-com boom a poprsí

Během boomu a poprsí dot-com vykazoval NASDAQ Composite v letech 1995 až 2005 smíšené výsledky. V červenci 1995 index poprvé překročil hranici 1 000 bodů. Po něm následoval stálý růst, který v březnu 2000 dosáhl vrcholu 5 132,52.

V dubnu 2000 index klesl na 3 227 a v říjnu 2002 dosáhl nejnižší hodnoty v říjnu 2002 na 1 108,49. Po pádu se index postupně zotavoval až do roku 2007/2008, kdy došlo ke globální finanční krizi.

Finanční krize

V prvním čtvrtletí roku 2007 dosáhl index vnitrodenní úrovně 2 861,51, což je nejvyšší hodnota od poprsí dot-com. V září 2008 index ztratil téměř 200 bodů, aby se dostal pod úroveň 2 000. V březnu 2009 se NASDAQ Composite uzavřel na minimu 1 265,52.

Poté se index postupně zotavoval pomocí kvantitativního uvolňování Federálního rezervního systému USA. Kvantitativní uvolňování Kvantitativní uvolňování (QE) je měnová politika tisku peněz, kterou provádí centrální banka za účelem oživení ekonomiky. Centrální banka vytváří program. V dubnu 2015 index prolomil 15letý rekord více než 5 000 bodů.

Kritéria pro zařazení do NASDAQ Composite

Aby bylo možné vzít v úvahu zařazení na seznam v NASDAQ Composite, musí splňovat následující kritéria:

  1. Zabezpečení musí být uvedeno výhradně na burze cenných papírů NASDAQ. Jedinou výjimkou z tohoto požadavku je, pokud byl cenný papír uveden na jiné americké burze cenných papírů před rokem 2004 a tento seznam zachoval.
  2. Zabezpečení musí patřit mezi následující typy cenných papírů: Americké depozitní certifikáty Americké depozitní certifikáty (ADR) Americké depozitní certifikáty (ADR) jsou obchodovatelné cenné papíry emitované bankou v USA, které představují konkrétní počet akcií zahraniční společnosti, která se obchoduje na finančních trzích v USA. ADR vyplácejí dividendy v amerických dolarech a obchodují jako běžné akcie. , kmenové akcie, kmenové akcie, podíl na prospěšném úroku, investiční fondy do nemovitostí, komoditní podíly a sledování akcií.
  3. Pokud zabezpečení tyto požadavky nesplňuje, stane se pro NASDAQ Composite nezpůsobilým a bude odebráno.

NASDAQ Composite

Úrovně trhu v USA NASDAQ

Akcie uvedené na indexu NASDAQ Composite jsou rozděleny do tří tržních úrovní na základě požadavků na zařazení, které splňují. Úrovně trhu zahrnují:

# 1 Kapitálový trh

Kapitálový trh má nejméně přísné požadavky ze tří tržních úrovní. Jedná se o akciový trh pro společnosti s malou tržní kapitalizací. Předtím, než byl rebrandován na kapitálový trh, byl dříve znám jako trh „SmallCap“.

# 2 Globální trh

Globální trh zahrnuje společnosti s kapitalizací na střední úrovni a tyto společnosti musí splňovat požadavky na likviditu a finanční požadavky, které poskytuje NASDAQ. Trh má 1450 akcií, které jsou kotovány ve Spojených státech a na dalších mezinárodních burzách cenných papírů.

# 3 Globální vybraný trh

Globální vybraný trh má nejpřísnější požadavky z hlediska financí, likvidity a požadavků na správu a řízení společnosti. Společnosti, které splňují tyto požadavky, jsou většinou společnosti s velkou tržní kapitalizací. Zahrnuje 1 200 amerických a mezinárodních akcií. Oddělení kvalifikací pro seznamy NASDAQ tyto společnosti každoročně v říjnu kontroluje, aby určil jejich způsobilost pro tento trh.

Složená metodika NASDAQ

NASDAQ Composite se počítá pomocí metody vážení podle tržní kapitalizace. To znamená, že největší společnosti kótované na této burze mají největší dopad na konečnou hodnotu indexu. Index se vypočítá tak, že se vezme celková hodnota váh akcií všech akcií na burze vynásobená závěrečnou cenou každého cenného papíru. Poté se vydělí dělitelem indexu, aby se dospělo k vhodnějšímu číslu pro účely vykazování.

Index NASDAQ je hlášen do kompozitu každou sekundu, ale konečná potvrzená hodnota se počítá ve 16:16. Východního času na konci každého obchodního dne. Konečnou hodnotou je cena NASDAQ vykázaná ve finančních zpravodajských kanálech a publikacích.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika. Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Kmenové akcie Kmenové akcie Kmenové akcie jsou typem cenného papíru, který představuje vlastnictví vlastního kapitálu ve společnosti. Existují i ​​další pojmy - například kmenová akcie, kmenová akcie nebo hlasovací akcie -, které jsou ekvivalentem kmenových akcií.
  • Index Nikkei Index Nikkei Index Nikkei, neboli Nikkei 225, je nejuznávanějším japonským indexem akciových trhů. Zahrnuje 225 nejlepších japonských společností kótovaných na tokijské burze.
  • Obchodní patro Obchodní patro Obchodní patro označuje doslovnou podlahu v budově, kde akcie, akcie s pevným výnosem, futures, opce, komodity nebo směnárenští obchodníci nakupují a prodávají cenné papíry. Obchodníci nakupují a prodávají cenné papíry jménem klientů nebo jménem finanční firmy, která je zaměstnává.
  • Druhy trhů - Dealers, Brokers, Burzy Druhy trhů - Dealers, Brokers, Burzy Trhy zahrnují makléře, dealery a burzovní trhy. Každý trh funguje podle různých obchodních mechanismů, které ovlivňují likviditu a kontrolu. Různé typy trhů umožňují různé obchodní charakteristiky uvedené v této příručce

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found