Antimonopolní zákon Sherman - přehled a historie, sekce, dopady

Shermanův protimonopolní zákon je první protimonopolní legislativa přijatá Kongresem Spojených států. Byl představen během funkčního období amerického prezidenta Benjamina Harrisona. Zákon byl pojmenován po politikovi z Ohia Johnu Shermanovi, který byl odborníkem na obchod a regulaci obchodu.

Shermanův protimonopolní zákon

Sherman vytvořil zákon, aby zabránil koncentraci moci do rukou několika velkých podniků v neprospěch menších podniků. Zákon se konkrétně pokoušel zakázat obchodní praktiky, které se pokoušejí monopolizovat trh, stejně jako protisoutěžní dohody, které tlačí malé podniky Malé a střední podniky (MSP) nebo malé a střední podniky, jsou definovány odlišně svět. Země, ve které společnost působí, poskytuje nové a nové účastníky z trhu. Tento zákon dal federální vládě a ministerstvu spravedlnosti pravomoc zahájit právní žaloby proti podnikům, které zákon porušují.

Historie Shermanova protimonopolního zákona

Zákon Sherman je kodifikován 15 U.S.C. §§ 1-38 v hlavě 15 zákoníku USA. Zákon byl přijat během pozlaceného věku (70. léta 18. až 20. století), kdy USA zažily velkou transformaci v ekonomice, vládě a technologii. V té době dostávali američtí pracovníci vyšší mzdy než jejich protějšky v Evropě, což vedlo k přílivu milionů evropských přistěhovalců.

Příliv vedl k rychlé expanzi industrializace, přičemž největší růst zaznamenal železniční průmysl. Rychlý růst vyústil v bezohlednou konkurenci, protože velké podniky se zvětšovaly, zatímco malé subjekty se snažily udržet své ziskové marže.

Nerovnoměrné obchodní podmínky vedly k diskusím o kontrole velkých subjektů, aby se zajistily rovné podmínky pro všechny. Ačkoli se slovo „důvěra“ vyvinulo tak, že znamená entity, které drží bohatství pro třetí stranu, původně se používalo k označení tajně dohodnutého chování, které učinilo soutěž nespravedlivou. Například velké společnosti v železničním průmyslu se spojily a vytvořily silné konglomeráty, které by dominovaly na trhu.

Takové chování odůvodňovalo kroky Kongresu USA k regulaci obchodu a obchodu, aby se zabránilo záměrné monopolizaci nebo pokusům o monopolizaci trhu. Monopoly Monopol Monopol je trh s jediným prodejcem (nazývaným monopolista), ale s mnoha kupujícími. Na rozdíl od prodejců na dokonale konkurenčním trhu monopolista vykonává podstatnou kontrolu nad tržní cenou komodity / produktu. kteří dosáhnou své moci čestnými a přirozenými prostředky, nepodléhají regulaci.

Oddíly Shermanského protimonopolního zákona

Protimonopolní zákon Sherman je rozdělen do následujících tří částí:

Oddíl první: Protisoutěžní praktiky, které omezují obchod

Jedno z ustanovení Shermanova protimonopolního zákona činí všechny protisoutěžní praktiky, které omezují obchod mezi státy, nezákonné. Některé z těchto postupů mohou zahrnovat dohody o stanovení cen, vyloučení určitých konkurentů a omezení produkčních výstupů, jakož i kombinace k vytvoření kartelových dohod.

Každý jednotlivec nebo subjekt, který uzavírá smlouvu nebo kombinaci, která je v rozporu s pravidly hospodářské soutěže, je vinen z trestného činu. Pokud bude usvědčen, bude takové straně uložena pokuta ve výši nepřesahující 10 milionů USD pro právnickou osobu nebo 350 000 USD pro jednotlivce nebo trest odnětí svobody nepřesahující tři roky, jak uzná soud za vhodné.

Oddíl dva: Zakazuje monopolizaci nebo pokusy o monopolizaci obchodu

Druhé ustanovení brání monopolizaci nebo pokusům o monopolizaci obchodu ve Spojených státech. Takové chování může zahrnovat fúze a akvizice Fúze Akvizice Proces fúzí a akvizic Tato příručka vás provede všemi kroky procesu fúzí a akvizic. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady, které koncentrují příliš mnoho moci v rukou jedné entity na nevýhodou menších podniků.

Federální obchodní komise (FTC) si vyhrazuje právo schválit nebo zamítnout fúze a akvizice ve Spojených státech. Korporace a jednotlivci, kteří toto ustanovení porušují, jsou vinni z trestného činu a ministerstvo spravedlnosti proti nim může podniknout právní kroky.

Oddíl třetí: District of Columbia a území USA

Třetí část Shermanova zákona rozšiřuje ustanovení uvedená v první a druhé části na oblast Kolumbie a území USA.

Dopad Shermanova protimonopolního zákona

Shermanův protimonopolní zákon byl proveden v době, kdy rostla nepřátelství vůči společnostem, u nichž se ukázalo, že monopolizují konkrétní trhy. Mezi příklady takových společností patří Americká železniční unie a Standard Oil, které se spojily a získaly své menší konkurenty, aby vytvořily konglomeráty. Konglomerát Konglomerát je jedna velmi velká společnost nebo společnost složená z několika kombinovaných společností, která je tvořena buď převzetím, nebo fúzí. Ve většině případů konglomerát dodává různé zboží a služby, které nemusí nutně souviset. . Konglomeráty se spikly, aby účtovaly vysoké ceny spotřebitelům a zároveň vytlačovaly malé konkurenty z podnikání.

Rovněž se spikli, že rozdělí trh na zóny, kde by každý subjekt působil bez zasahování do obchodní zóny druhé strany. Po přijetí protimonopolního zákona Sherman byl zákon chválen spotřebiteli, kteří byli na konci monopolizace a tajné dohody mezi velkými a malými podniky.

Jedním z pozoruhodných případů, kdy byl prosazován protimonopolní zákon Sherman, byla společnost Northern Securities Co. vs. USA (1904). Northern Securities byla holdingová společnost, která ovládala železniční společnosti Severní Pacifik, Chicago, Great Northern, Burlington a Quincy. Veřejnost byla znepokojena tím, že společnost Northern Securities hrozila monopolem na železniční průmysl a stala se dominantní společností ve Spojených státech. Vedlo to k pobouření veřejnosti, protože veřejnost a protimonopolní obhájci požadovali zapojení vlády, aby se zabránilo takovým nekalým obchodním praktikám, které znevýhodňovaly malé a střední podniky.

Prezident Theodore Roosevelt nařídil DOJ zahájit právní kroky proti Northern Securities. Případ byl předložen Nejvyššímu soudu v roce 1903 a soudci rozhodli 5 až 4 proti akcionářům severního Pacifiku a Great Northern. Rozsudek rozpustil Northern Securities Company a akcionáři byli nuceni řídit každou železniční společnost samostatně.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje

  • Protimonopolní zákony Protimonopolní zákony Protimonopolní zákony jsou zákony, které zakazují podnikům provádět určité praktiky, které jsou považovány za protisoutěžní a které omezují obchod. Některé z protisoutěžních praktik mohou zahrnovat cenovou diskriminaci, stanovení cen, segmentaci trhu a nepřátelské převzetí.
  • Překážky vstupu Překážky vstupu Překážky vstupu jsou překážky nebo překážky, které novým společnostem ztěžují vstup na daný trh. Mezi ně mohou patřit technologické výzvy, vládní předpisy, patenty, počáteční náklady nebo požadavky na vzdělání a licence.
  • Přirozený monopol Přirozený monopol Přirozený monopol je trh, kde jediný prodejce může zajistit produkci kvůli své velikosti. Přirozený monopolista může produkovat celou produkci pro trh za cenu nižší, než by byla, kdyby na trhu působilo více firem. Přirozený monopol nastává, když má firma ve svém výrobním procesu rozsáhlé úspory z rozsahu.
  • Fixace ceny Fixace ceny Fixace ceny označuje dohodu mezi účastníky trhu o společném zvyšování, snižování nebo stabilizaci cen za účelem kontroly nabídky a poptávky. Procvičování

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found