Nulové rozpočtování - přehled a průvodce nulovým rozpočtováním

Zero-based budgeting (ZBB) is a rozpočtování technika, která přiděluje financování na základě efektivity a nutnosti, spíše než na historii rozpočtu Fiskální rok (FY) Fiskální rok (FY) je období 12 měsíců nebo 52 týdnů používané vládami a podniky pro účetní účely formulovat výroční finanční zprávy. Fiskální rok (FY) nemusí nutně následovat po kalendářním roce. Může to být období jako 1. října 2009 - 30. září 2010.. Management začíná od nuly a vyvíjí rozpočet, který zahrnuje pouze operace a výdaje nezbytné pro chod firmy; neexistují žádné výdaje, které se automaticky přidají do rozpočtu.

nulové rozpočtování

Všechny výdaje musí být zdůvodněny, aby byly způsobilé pro zařazení do rozpočtu. Například pokud společnost očekává výdaje na platy a mzdy ve výši 100 000 USD a je přesvědčena, že celých 100 000 USD je naprosto nezbytné pro bezproblémové fungování podniku, bude zahrnuto do rozpočtu - každé jednotlivé přidělení platu / mezd musí být prozkoumány a odůvodněny, aby mohly být zahrnuty.

Pokud vedení společnosti místo vyplácení některých platů určí, že může nahradit technologii s nižšími náklady, provedou se odpovídajícím způsobem úpravy rozpočtu.

Chcete-li se dozvědět více, podívejte se nyní na náš kurz rozpočtování a prognózování!

Nulové rozpočtování vs. tradiční rozpočtování

Všechny podniky používají rozpočty ke sledování výdajů a zlepšování způsobů, jak minimalizovat náklady a maximalizovat zisk. Plánování rozpočtu na aktuální / příští rok je obvykle založeno na rozpočtech z předchozích let. Tradiční rozpočet začíná ve skutečnosti rozpočtem z předchozího roku a obvykle splňuje nové procentní přírůstky nebo poklesy. Tato procenta se obvykle pohybují kdekoli od 1% do 10%.

Někdy se rozpočty mohou vymknout kontrole nebo v některých letech mohou vykazovat výrazně vyšší nebo nižší náklady, v závislosti na celkovém výhledu trhu a dalších vnějších faktorech. V těchto scénářích nemá smysl jednoduše se dívat na loňský rozpočet, protože v situaci společnosti došlo k významným změnám. Celý rozpočet je třeba přepracovat od nuly - tedy rozpočet nulový.

V nulovém rozpočtu společnost analyzuje každý výdaj / aspekt podnikání jeden po druhém. Toto se označuje jako vycházející z „nulové základny“. Zatímco nulové rozpočtování zkoumá všechny výdaje, tradiční rozpočtování zkoumá pouze navrhované nové výdaje.

Výhody nulového rozpočtování

  • Konečný výstup je dobře odůvodněný a je v souladu s celkovou obchodní strategií nebo obchodním plánem společnosti.
  • Podporuje větší spolupráci v celé společnosti
  • Zlepšuje výkon a provozní účinnost zpochybňováním předpokladů a zkoumáním výdajů
  • Tím, že se vyhneme tradičním procentuálním nárůstům rozpočtu, existuje výrazně větší šance na snížení nákladů.

Nevýhody nulového rozpočtování

  • Implementace nulového rozpočtu vyžaduje kvalifikovaný personál a specializované školení, které může být časově náročné a nákladné.
  • Může poškodit celkovou kulturu společnosti nebo image značky
  • Může to být pro společnosti s minimálním dostupným financováním neúnosné (z důvodu času, výzkumu a analýz)
  • Je podstatně složitější a zdlouhavější vycházet z nulové základny. Tradiční rozpočtování je mnohem jednodušší, rychlejší a snáze se implementuje.

Závěrečné myšlenky

Závěrem lze říci, že ačkoli je rozpočet založený na nule možností, která může přinést řadu výhod, existují i ​​některé potenciální nevýhody.

Implementace nulového rozpočtu není pouze účetním rozhodnutím a musí být zvažováno ve spojení s celkovou obchodní strategií a cíli společnosti. I když rozpočet založený na nule může společnostem pomoci lépe snižovat náklady, může zcela změnit hodnotu společnosti a její kulturu.

Například pokud se společnosti do značné míry spoléhají na udržování pozitivního, živého a přístupného prostředí pro své zaměstnance, ale všechny náklady na údržbu tohoto prostředí byly eliminovány kvůli procesu nulového rozpočtu, může se celková kultura společnosti změnit. Tato změna může vést k vyšší míře obratu a negativním změnám ve vnímání značky.

Podle studie Accenture pouze asi 50% společností dokáže udržet úspory nákladů déle než jeden až dva roky a v takových případech se tradiční rozpočtování stává neúčinným.

Nulové rozpočtování musí být společným a jednomyslným rozhodnutím v rámci společnosti po pečlivém zvážení všech jejích relativních výhod a nevýhod.

Chcete-li se dozvědět více, podívejte se nyní na náš kurz rozpočtování a prognózování!

Související články

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce nulovým rozpočtováním. Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Vedoucí rozpočtu Vedoucí rozpočtu Osoba, která je v konečném důsledku odpovědná za sestavení a vytvoření rozpočtu pro projekt, se označuje jako vedoucí rozpočtu pro tento projekt. Samotný rozpočet je dokument, který uvádí očekávané příjmy a výdaje spojené s projektem.
  • Držitel rozpočtu Držitel rozpočtu Osoba, která je v konečném důsledku odpovědná za zajištění dodržování rozpočtu, je známá jako držitel rozpočtu. Držiteli rozpočtu jsou obvykle manažeři a provozní ředitelé společností, kteří mají za úkol vlastníky / akcionáři nebo představenstvo zajistit, aby společnost dodržovala svůj rozpočet
  • Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy zahrnuje analýzu provozního kapitálu, PP&E, akciového kapitálu dluhu a čistého příjmu. Tato příručka popisuje způsob výpočtu
  • Co je to finanční modelování? Co je finanční modelování Finanční modelování se provádí v aplikaci Excel za účelem prognózy finanční výkonnosti společnosti. Přehled toho, co je finanční modelování, jak a proč stavět model.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found