Co je Theta v oblasti financí? - Přehled, Jak interpretovat, Jak vypočítat

Theta je měření citlivosti používané při hodnocení derivátů Deriváty Deriváty jsou finanční smlouvy, jejichž hodnota souvisí s hodnotou podkladového aktiva. Jedná se o komplexní finanční nástroje, které se používají pro různé účely, včetně zajištění a získání přístupu k dalším aktivům nebo trhům. . Je to jedno z opatření označených řeckou opcí Řekové Možnost Řekové jsou finanční měřítka citlivosti ceny opce na její podkladové určující parametry, jako je volatilita nebo cena podkladového aktiva. Řekové jsou využíváni při analýze portfolia opcí a při analýze citlivosti opčního dopisu. Série rizik rizika Ve financích je riziko pravděpodobnost, že se skutečné výsledky budou lišit od očekávaných výsledků. V modelu oceňování kapitálových aktiv (CAPM) je riziko definováno jako volatilita výnosů. Koncept „rizika a výnosu“ spočívá v tom, že rizikovější aktiva by měla mít vyšší očekávané výnosy, aby kompenzovala investory za vyšší volatilitu a zvýšené riziko. a měření citlivosti označená řeckými písmeny se příhodně jmenují Řekové. Theta měří hodnotu derivátu ve vztahu k času zbývajícímu před datem vypršení platnosti. Jak se možnost blíží datu vypršení platnosti, ztratí hodnotu oceněnou na vnější hodnotu. Theta lze považovat za rychlost poklesu hodnoty opce v průběhu času.

Grafika možností theta

Rychlé shrnutí bodů

  • Theta je míra citlivosti používaná při hodnocení hodnoty opce ve vztahu k době do vypršení platnosti.
  • Metriku lze považovat za míru poklesu hodnoty opce v průběhu času.
  • Theta lze použít k posouzení toho, jak moc se musí podkladové aktivum změnit v hodnotě, aby vyrovnalo hodnotu ztracenou v čase.

Jak interpretovat Theta?

Abychom porozuměli theta, je důležité nejprve porozumět rozdílu mezi vnitřní a vnější hodnotou možnosti. Vnější a vnitřní hodnota společně tvoří celkovou hodnotu nebo prémii opce. Vnitřní hodnota měří pouze zisk opce na základě realizační ceny a tržní ceny. Jedním ze způsobů, jak přemýšlet o skutečné hodnotě, je to, že pokud by dnes opce vypršela, prémie se skládá pouze z této skutečné hodnoty (realizační cena - tržní cena). Vnější hodnota na druhé straně měří část prémie, která není definována vnitřní hodnotou. Vnější hodnota je hodnota schopnosti držet opci a příležitost pro opci získat hodnotu při pohybu podkladového aktiva v ceně. Čím blíže je možnost vypršení platnosti, tím menší je vnější hodnota.

Nyní víme, že čím dále od vypršení platnosti je možnost, tím vyšší je vnější hodnota. Čím blíže k vypršení platnosti je možnost, tím menší je vnější hodnota. K datu vypršení platnosti je vnější hodnota 0 a celá prémie se skládá z vnitřní hodnoty za předpokladu, že opce je v penězích. Theta je míra citlivosti, která určuje pokles této vnější hodnoty možnosti v průběhu času.

Výpočet theta je vyjádřen jako roční hodnota; údaj je však často vydělen počtem dní v roce, aby se dosáhlo denní sazby. Denní sazba je částka, o kterou hodnota poklesne. Theta -0,20 znamená, že cena opce by klesla o 0,20 $ za den. Za dva dny by cena opce klesla o 0,40 $. Je však důležité si uvědomit, že theta není po celou dobu platnosti konstantní. Jak se tato možnost blíží datu vypršení platnosti, theta se zvyšuje a hodnota ztracená časovým rozpadem se zvyšuje.

Na co se v možnostech používá Theta?

Jak je uvedeno výše, theta se používá k měření citlivosti hodnoty opce na čas. Lze jej použít ke zjištění, jakou hodnotu opce denně ztrácí, a o kolik se bude muset změnit podkladové aktivum, aby se vyrovnala ztráta podle theta. Měření obchodníci nepoužívají tak často jako jiná opatření, například delta. Kupující však možná budou chtít vědět, co mohou očekávat, pokud jde o časové změny možnosti. Autoři opcí, kteří zaujmou krátkou pozici, mohou také zvážit theta, protože budou těžit z časového rozpadu.

Jak se počítá theta?

Když hodnota dlouhé pozice opce klesá, tím blíže je k splatnosti, což ukazuje inverzní vztah. U dlouhých pozic u opce je theta obecně negativní a u krátkých pozic u opce je theta obecně pozitivní. Theta může být zobrazena v následující obecné podobě:

Theta jednoduchá rovnice

Kde:

  • ∂ - první derivace
  • V - cena opce (teoretická hodnota)
  • τ - doba do splatnosti opce

Podle modelu Black-Scholes je výpočet pro theta dán vztahem:

Theta pro volání a put

Theta pro volání a dal 2

Kde:

  • S - cena akcií
  • K - realizační cena
  • r - bezriziková sazba
  • q - roční dividendový výnos
  • τ - čas do vypršení platnosti
  • σ - volatilita

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli článek Finance o theta. Pokud se chcete dozvědět více o souvisejících konceptech, podívejte se na další zdroje Finance:

  • Deriváty Deriváty Deriváty jsou finanční smlouvy, jejichž hodnota souvisí s hodnotou podkladového aktiva. Jedná se o komplexní finanční nástroje, které se používají pro různé účely, včetně zajištění a získání přístupu k dalším aktivům nebo trhům.
  • Možnost Řekové Možnost Řekové Možnost Řekové jsou finanční měřítka citlivosti ceny opce na její základní určující parametry, jako je volatilita nebo cena podkladového aktiva. Řekové jsou využíváni při analýze portfolia opcí a při analýze citlivosti opce
  • Delta Delta (Δ) Delta je měřítko citlivosti na riziko používané při hodnocení derivátů. Je to jedno z mnoha opatření, která jsou označena řeckým dopisem. Série rizik
  • Možnosti: Hovory a výplaty Možnosti: Hovory a výplaty Možnost je forma derivátové smlouvy, která dává držiteli právo, nikoli však povinnost, koupit nebo prodat aktivum do určitého data (datum vypršení platnosti) za stanovenou cenu (stávka cena). Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze uplatnit kdykoli

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found