Fúze konglomerátu - kombinace společností v různých průmyslových odvětvích

Sloučení konglomerátu je svazek mezi společnostmi, které působí v různých průmyslových odvětvích a jsou zapojeny do odlišných, nesouvisejících obchodních aktivit.

Fúze konglomerátu se dělí na čistá fúze konglomerátu a smíšené fúze konglomerátu. První typ - čistá fúze - se skládá ze dvou společností, které působí na samostatných a odlišných trzích. Ekonomie rozsahu Ekonomiky rozsahu je ekonomický koncept, který odkazuje na snížení celkových výrobních nákladů, když se řada produktů vyrábí spíše společně. než samostatně. . Druhý typ - smíšená fúze - je typ, kdy fúzující firmy mají v úmyslu rozšířit své produktové řady nebo cílové trhy, takže již nemusí být zapojeny pouze do zcela nesouvisejících hlavních podniků.

V šedesátých a sedmdesátých letech došlo ve Spojených státech k vlně fúzí konglomerátů. Mnoho nových entit se však rychle zbavilo. V současné době jsou fúze konglomerátů poměrně vzácné.

Sloučení konglomerátu

Výhody fúze konglomerátu

1. Diverzifikace

Fúze v rámci konglomerátu poskytuje fúzujícím společnostem výhodu diverzifikace obchodních operací a cílových trhů. Jelikož fúzující společnosti působí v odlišných průmyslových odvětvích a / nebo trzích, je fúzovaná společnost méně náchylná na pokles tržeb Tržby z prodeje Tržby z prodeje jsou příjmy, které společnost získala z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost. v jednom odvětví nebo na trhu. Společnost by tedy mohla potenciálně dosáhnout stabilnějších peněžních toků. Free Cash Flow (FCF) Free Cash Flow (FCF) měří schopnost společnosti produkovat to, na čem se investoři nejvíce zajímají: hotovost, která je k dispozici, je distribuována diskrečním způsobem ve srovnání s jejími konkurenty.

2. Křížový prodej produktů

Pokud jsou fúzující společnosti zapojeny do různých podniků, ale se stejnými cílovými trhy, může jim fúze konglomerátu pomoci při křížovém prodeji jejich stávajících produktů. Křížový prodej nakonec povede k vyšším ziskům nové společnosti.

3. Investiční příležitost

Pokud společnost s přebytečnými penězi hledá vhodné investiční příležitosti, může představovat životaschopnou investiční variantu fúze konglomerátu. Investováním do společnosti podnikající v jiném odvětví může snížit expozici vůči riziku. Systematické riziko Systematické riziko je ta část celkového rizika, která je způsobena faktory mimo kontrolu konkrétní společnosti nebo jednotlivce. Systematické riziko je způsobeno faktory, které jsou mimo organizaci. Veškeré investice nebo cenné papíry podléhají systematickému riziku, jedná se tedy o nediferencovatelné riziko. , zatímco hledá nové příležitosti pro růst mimo svůj vlastní průmysl.

Nevýhody fúze konglomerátu

Navzdory výhodám má tento typ fúze několik významných potenciálních nevýhod.

1. Žádné zkušenosti v jiném průmyslu

Fúze konglomerátu může být pro uchazeče v této transakci nebezpečná, protože vedení společnosti pravděpodobně nebude mít žádné přímé zkušenosti v odvětví, ve kterém její cíl působí. Nabývající společnost proto nemusí být schopna úspěšně využít potenciální výhody fúze, jako je rozšíření produktových řad. Nedostatek zkušeností v oboru „on point“ může dokonce způsobit, že po sloučení poklesne výkon cílové společnosti.

2. Posun zaměření v obchodních operacích

V případě fúze konglomerátu může uchazeč alespoň dočasně přesunout své zaměření ze svých hlavních hlavních obchodních operací na primární operace cílové společnosti. Existuje však vysoká pravděpodobnost, že nové vedení cílové společnosti nebude schopno zlepšit nebo případně udržet výkonnost cílové společnosti. Mezitím může změna zaměření nepříznivě ovlivnit vlastní hlavní obchodní činnosti nabyvatele. Posun zaostření tedy může být škodlivý pro konglomerát jako celek.

3. Těžko slučitelné kulturní hodnoty

Pro společnosti, které působí v různých průmyslových odvětvích, je často obtížné úspěšně propojit kulturní hodnoty společností. Obchodní kultura společnosti zahrnuje její obchodní hodnoty a poslání, její firemní vizi a styl řízení a práce jejích zaměstnanců. Firemní kultura podnikání je důležitá, protože ovlivňuje celý chod společnosti - od výroby a prodeje přes účetnictví až po široká strategická rozhodnutí.

Úspěšné sloučení společností s různými firemními kulturami je výzvou pro jakékoli sloučení. To platí ještě více v případě fúze konglomerátu, kde je pravděpodobné, že budou existovat větší významné rozdíly mezi základními přesvědčeními a pracovními styly společností, protože budou působit v různých průmyslových odvětvích.

Další zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce spojováním konglomerátů. Další informace o různých typech fúzí najdete v následujících finančních zdrojích:

  • Horizontální fúze Horizontální fúze K horizontální fúzi dochází, když se spojí společnosti působící ve stejném nebo podobném odvětví. Účelem horizontální fúze je více
  • Statutory Merger Statutory Merger Při zákonném sloučení mezi dvěma společnostmi (kde se společnost A spojuje se společností B), bude jedna ze dvou společností pokračovat v přežití i po dokončení transakce. Toto je běžná forma kombinace v procesu fúzí a akvizic.
  • Jak vytvořit model fúze Jak vytvořit model fúze Model fúze je analýza dvou společností, které se spojí do jednoho obchodního subjektu a souvisejícího dopadu na finance. Naučte se kroky; jak
  • Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Při provádění fúzí a akvizic musí společnost uznat a přezkoumat všechny faktory a složitosti, které jdou do fúzí a akvizic. Tato příručka popisuje důležité

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found