Spotová cena - definice, příklad, spotové ceny vs ceny futures

Spotová cena je aktuální tržní cena cenného papíru. Veřejné cenné papíry Veřejné cenné papíry nebo obchodovatelné cenné papíry jsou investice, které jsou otevřeně nebo snadno obchodovatelné na trhu. Cenné papíry jsou buď kapitálové, nebo dluhové. , měna nebo komodita, které lze koupit / prodat k okamžitému vypořádání. Jinými slovy, jedná se o cenu, za kterou prodejci a kupující oceňují aktivum právě teď.

Diagram spotové ceny

I když se spotové ceny mohou lišit v závislosti na čase a zeměpisných oblastech, jsou ceny na finančních trzích poměrně homogenní. Jednotnost cen na různých finančních trzích neumožňuje účastníkům trhu využívat arbitráže Arbitráž Arbitráž je strategie, jak využít výhody cenových rozdílů na různých trzích pro stejné aktivum. Aby k tomu mohlo dojít, musí existovat situace nejméně dvou rovnocenných aktiv s různými cenami. V podstatě je arbitráž situací, kdy obchodník může těžit z příležitostí ze značných cenových rozdílů pro stejné aktivum na různých trzích.

Spotové ceny jsou nejčastěji zvažovány v kontextu forwardových a futures kontraktů Futures a Forwards Future a forwardové kontrakty (běžně označované jako futures a forwardy) jsou smlouvy, které používají podniky a investoři k zajištění proti rizikům nebo spekulacím. Futures a forwardy jsou příklady derivátových aktiv, která odvozují své hodnoty od podkladových aktiv. . Jedním z důvodů pro vytvoření takových finančních kontraktů je „zamknout“ požadovanou spotovou cenu komodity k určitému budoucímu datu, protože ceny se neustále mění kvůli kolísání nabídky a poptávky Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na efektivních trzích se dodávané množství zboží a požadované množství tohoto zboží navzájem rovnají. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné. .

Spotová cena je klíčovou proměnnou při určování ceny futures kontraktu. Může naznačovat očekávání o výkyvech budoucích cen komodit.

Obrázek přímé ceny

Spotová cena vs. budoucí cena

Hlavní rozdíl mezi spotovými a futures cenami spočívá v tom, že spotové ceny jsou pro okamžitý nákup a prodej, zatímco futures kontrakty zpožďují platbu a dodání do předem stanovených budoucích termínů.

Spotová cena je obvykle nižší než cena futures. Situace je známá jako contango. Contango je zcela běžné u zboží, které se rychle kazí, s vysokými náklady na skladování.

Na druhou stranu existuje backwardace, což je situace, kdy spotová cena převyšuje cenu futures.

V obou situacích se očekává, že se cena futures nakonec sblíží se současnou tržní cenou.

Více zdrojů

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Další informace o souvisejících tématech najdete v následujících zdrojích:

  • Rozdílové smlouvy (CFD) Rozdílové smlouvy (CFD) Rozdílové smlouvy (CFD) označují smlouvu, která umožňuje dvěma stranám uzavřít dohodu o obchodování s finančními nástroji na základě cenového rozdílu mezi vstupními cenami a závěrečnými cenami.
  • Futures kontrakty Futures kontrakt Futures kontrakt je dohoda o koupi nebo prodeji podkladového aktiva k pozdějšímu datu za předem stanovenou cenu. Je také známý jako derivát, protože budoucí smlouvy odvozují jeho hodnotu od podkladového aktiva. Investoři si mohou koupit právo koupit nebo prodat podkladové aktivum později za předem stanovenou cenu.
  • Zajišťovací dohoda Zajišťovací dohoda Zajišťovací dohoda označuje investici, jejímž cílem je snížit úroveň budoucích rizik v případě nepříznivého cenového pohybu aktiva. Zajištění poskytuje určitý druh pojistného krytí k ochraně před ztrátami z investice.
  • Možnosti: Hovory a výplaty Možnosti: Hovory a výplaty Možnost je forma derivátové smlouvy, která dává držiteli právo, nikoli však povinnost, koupit nebo prodat aktivum do určitého data (datum vypršení platnosti) za stanovenou cenu (stávka cena). Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze uplatnit kdykoli

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found