Diskontní sazba obchodníka (MDR) - přehled, jak to funguje, význam

Slevová sazba obchodníka neboli MDR je sazba účtovaná obchodníkovi za zpracování plateb debetních a kreditních karet. Službu nastavuje obchodník. Před přijetím a / nebo autorizací debetních nebo kreditních karet musí obchodník souhlasit nebo se zavázat k sazbě. Kreditní karta Kreditní karta je jednoduchá, ale neobvyklá karta, která umožňuje majiteli nakupovat bez toho, aby z jakékoli částky v hotovosti. Místo toho pomocí kreditu pro zpracování plateb.

Slevová sazba obchodníka

Diskontní sazbu obchodníka lze také definovat jako bankovní poplatek účtovaný obchodníkovi za přijetí platby od zákazníků prostřednictvím kreditních a debetních karet za zboží nebo služby Produkty a služby Produkt je hmotný předmět, který je uveden na trh za účelem získání, pozornosti , nebo spotřeba, když je služba nehmotnou položkou, z níž vyplývá. S rostoucím prodejem obchodníků může banka sazbu snížit. Obchodníci obecně platí za zpracování plateb za každou transakci poplatek 1% až 3%.

Alternativně se diskontní sazba obchodníka označuje také jako diskontní sazba transakce (TDR).

souhrn

  • Diskontní sazba obchodníka neboli MDR je sazba účtovaná obchodníkovi za zpracování plateb debetních a kreditních karet.
  • Diskontní sazba obchodníka se také označuje jako transakční diskontní sazba (TDR).
  • MDR se udává jako procento z každé zpracované prodejní transakce.

Porozumění diskontní sazbě obchodníka

Diskontní sazba obchodníka shrnuje všechny poplatky a daně, které s sebou nesou elektronické nebo digitální platby. Například MDR může sestávat z bankovních poplatků, které jsou účtovány zákazníkům Typy zákazníků Zákazníci hrají významnou roli v jakémkoli podnikání. Díky lepšímu porozumění různým typům zákazníků mohou být podniky lépe vybaveny pro vývoj a dodavatele pro digitální platby. Stejným způsobem zahrnuje MDR také náklady na zpracování transakcí, které agregátor plateb zaplatí virtuálním nebo mobilním platformám nebo bankám.

MDR může také zahrnovat mezibankovní poplatky, různé poplatky (tj. Přeshraniční poplatky, poplatky s nulovým limitem atd.), Poplatky za brány a místa prodeje a poplatky za posouzení.

Jak funguje MDR

Tradičně se MDR udává jako procento hodnoty každé zpracované transakce. Sazby závisejí na úrovni zpracovávaných obchodních transakcí, typech karet (debetních nebo kreditních) používaných zákazníky a hodnotě průměrné transakce (označované také jako průměrné tikety nebo průměrné tržby). Klíčovou složkou diskontní sazby jsou obvykle mezibankovní poplatky.

Níže uvedený diagram vám pomůže pochopit MDR méně komplikovaným způsobem. Spotřebitel v zásadě obstarává zboží nebo služby obchodníka a provádí platby pomocí své debetní nebo kreditní karty. To lze provést pomocí zařízení v místě prodeje (POS) na fyzickém místě obchodníka. Obchodní banka účtuje poplatek (MDR).

MDR - Jak to funguje

Poplatek MDR vybraný obchodní bankou se poté rozdělí mezi banku, která vydala kreditní kartu, platební síť (Visa, Mastercard atd.) A banku, která poskytla POS terminál nebo zařízení.

MDR - rozdělení poplatků

Jak se určují obchodní poplatky

Při určování cen obchodními procesory jsou obvykle důležité následující faktory:

  • Obecné riziko odvětví
  • Způsob zpracování plateb kartou - internet, terminály atd.
  • Roční objemy prodeje úvěrů

Důležitost poplatků za zpracování MDR a dalších plateb

Poplatky za zpracování plateb Poplatky za zpracování plateb Poplatky za zpracování plateb jsou náklady, které vlastníkům firem vznikají při zpracování plateb od zákazníků. Výše platebních poplatků účtovaných obchodníkovi závisí na různých faktorech, jako je míra rizika transakce, typ karty (odměna, podnikání, společnost atd.) A cenový model upřednostňovaný konkrétními zpracovateli plateb. jsou zásadní pro nepřetržité udržování infrastruktury a služeb, které ve skutečnosti podporují globální elektronický obchod. Díky zpracovatelům plateb, rychlejšímu zpracování transakcí a automatizovaným systémům v místě prodeje si různé možnosti plateb - včetně kreditních a debetních karet - nadále získávají na popularitě a podporují obchodní aktivity.

Klíčové výrazy

Agregátor plateb

Agregátor plateb je poskytovatel služeb, který obchodníkům umožňuje usnadnit transakce digitálního nebo elektronického obchodování. Umožňují obchodníkům přijímat platby kreditní a debetní kartou, aniž by si prostřednictvím banky vytvořili účet obchodníka.

Výměnné poplatky

Mezibankovní poplatky jsou poplatky stanovené asociacemi karet pro každou formu transakce kartou.

Obchodní procesor

Procesor obchodníka je společnost přidělená obchodníkem, která se stará o transakce z různých kanálů, jako jsou karty pro banky získávající obchodníka.

Poplatky za posouzení

Poplatky účtované obchodníkovi nebo držiteli karty na základě jejich debetní nebo kreditní karty. Každá z karet Visa, Mastercard a Discover stanoví minimální procento s pevnou sazbou, které se platí oproti součtu měsíčních nákupů zpracovaných kreditní nebo debetní kartou.

Terminál v místě prodeje

POS terminál je zařízení používané pro zpracování plateb kreditní a debetní kartou v obchodních místech.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Roční procentní sazba (RPSN) Roční procentní sazba (RPSN) Roční procentní sazba (RPSN) je roční úroková sazba, kterou musí jednotlivec zaplatit z půjčky nebo kterou obdrží na vkladovém účtu. RPSN je v konečném důsledku jednoduchý procentní termín používaný k vyjádření číselné částky vyplácené jednotlivcem nebo entitou ročně za privilegium půjčovat si peníze.
  • Merchant Bank Merchant Bank A Merchant Bank je firma nebo finanční instituce, která investuje vlastní kapitál přímo do podniků a často těmto podnikům poskytuje poradenství
  • Online platební společnosti Online platební společnosti Online platební společnosti jsou odpovědné za zpracování platebních metod online nebo prostřednictvím internetu. Online platební systémy umožňují prodejci přijímat platby a kupujícímu odesílat platby přes internet. Mezi příklady online platebních společností patří PayPal, Alipay, WeChat Pay
  • Poplatek za službu Poplatek za službu Poplatek za službu, nazývaný také poplatek za službu, se vztahuje na poplatek vybíraný k zaplacení služeb, které se vztahují k zakoupenému produktu nebo službě.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found