Poměry návratnosti upravené podle rizika - Corporate Finance Institute

Existuje řada rizikově upravených výnosových poměrů, které investorům pomáhají posoudit stávající nebo potenciální investice. Tyto poměry mohou být užitečnější než jednoduché metriky návratnosti investice, které nezohledňují úroveň investičního rizika.

Poměry návratnosti upravené podle rizika - Sharpe Ratio

Sharpeho poměr vypočítá, jak dobře je investor kompenzován za riziko, které v investici podstoupil. Při porovnání dvou různých investic se stejnou srovnávací hodnotou poskytuje aktivum s vyšším Sharpeho poměrem vyšší výnos pro stejnou míru rizika nebo stejný výnos pro nižší riziko než jiné aktivum. Sharpeho poměr, který vyvinul americký ekonom William F. Sharpe, je jedním z nejběžnějších poměrů používaných k výpočtu výnosů upravených o riziko. Sharpeovy poměry větší než 1 jsou výhodné; čím vyšší je poměr, tím lepší je pro investory scénář rizika návratnosti.

Sharpe Ratio - vzorec

Kde:

Rp = Očekávaná návratnost portfolia

Rf = Bezriziková sazba

Sigma (p) = směrodatná odchylka

Treynor Ratio

Poměr Treynor měří návratnost vydělanou nad to, co by bylo možné vydělat, pokud by aktivum nemělo žádné diverzifikovatelné riziko. Používá koeficient beta namísto standardní odchylky použité v Sharpeově poměru. Poměr vytvořený americkým ekonomem Jackem L Treynorem ukazuje, jak velkou návratnost může investice poskytnout jeho investorovi při zohlednění jeho inherentní úrovně rizika.

Koeficient beta zobrazuje citlivost investice na trhu. Pokud poměr vykazuje vysokou hodnotu, znamená to, že investice nabízí relativně vysokou návratnost se zahrnutím tržních rizik.

Treynor Ratio - vzorec

Kde:

Rp = Očekávaná návratnost portfolia

Rf = Bezriziková sazba

Beta (p) = Portfolio Beta

Příklad (Treynor Ratio)

Předpokládejme, že pětiletý roční výnos pro DJIA je 18% a průměrný výnos z pokladničních poukázek je 7%.

InvesticePrůměrný roční výnosStandardní odchylka
A12%0.92
B10%0.26
C8%0.20

Trh = (0,18–0,07) / 1 = 0.11

A = (0,12-0,07) / 0,92 = 0.05

B = (0,10-0,07) / 0,26 = 0.11

C = (0,08-0,07) / 0,20 = 0.05

Poměry návratnosti upravené podle rizika - Jensen's Alpha

Jensen's Alpha se používá k popisu aktivní návratnosti investice. Měří výkonnost investice na základě srovnávacího indexu tržního indexu, který představuje pohyb trhu jako celek. Alfa ukazuje výkonnost investice po zvážení jejího rizika.

Jensen’s Alpha - vzorec

Kde:

Rp = Očekávaná návratnost portfolia

Rf = bezriziková sazba

Beta (p) = Portfolio Beta

Rm = tržní návratnost

Interpretace (Jensenova Alfa)

Alfa <0 znamená, že investice byla příliš riskantní pro očekávaný výnos.

Alfa = 0 znamená, že získaný výnos je dostatečný pro podstoupení rizika.

Alfa> 0 znamená, že získaný výnos je větší než předpokládané riziko.

Příklad (Jensenova Alfa)

Předpokládejme, že portfolio dosáhlo v předchozím roce návratnosti 17%. Tržní index se vrátil 12,5%. Verze beta je 1,4 a bezriziková sazba je 4%.

Jensenova alfa = 17- [4 + 1,4 * (12,5-4)] = 17- (4 + 11,9) = 1.1%

Alfa 1,1% znamená, že investor získá vysoký výnos za riziko převzaté v průběhu roku.

Poměry návratnosti upravené podle rizika - R-na druhou

R-Squared měří procento pohybů fondu na základě pohybu srovnávaného indexu. Hodnoty poměru se mohou pohybovat od 0% do 100%. Hodnota R-Squared 100% znamená, že pohyby fondu jsou odůvodněny pohyby srovnávaného indexu.

Poměry návratnosti upravené podle rizika - poměr Sortino

Poměr Sortino je variací Sharpeho poměru. Trvá výnos portfolia a vydělí ho „rizikem downside“. Rizikem poklesu je volatilita výnosu portfolia pod určitou úroveň. Úroveň je založena na průměrných výnosech. Poměr měří riziko zpomalení fondu nebo akcie. Stejně jako Sharpeho poměr, vyšší hodnoty naznačují menší riziko ve srovnání s návratností.

Ratio Ratio - vzorec

Kde:

Rp = Očekávaná návratnost portfolia

Rf = Bezriziková sazba

Sigma (d) = standardní odchylka záporného výnosu aktiva

Příklad (Ratio Ratio)

Podílový fond Podílové fondy Podílový fond je skupina peněz shromážděných od mnoha investorů za účelem investování do akcií, dluhopisů nebo jiných cenných papírů. Podílové fondy jsou vlastněny skupinou investorů a spravovány profesionály. Dozvíte se o různých typech fondů, o tom, jak fungují, a výhodách a kompromisech investování do nich ukazuje roční výnos 16% a odchylku zpomalení 9%. Bezriziková sazba je 3%.

Sortino = (16% -3%) / 9% = 1.44

Poměry návratnosti upravené podle rizika - Modigliani-Modigliani Ratio

Poměr Modigliani-Modigliani, známý také jako poměr M2, se používá k odvození návratnosti investice očištěné o riziko. Ukazuje návratnost investice očištěné o riziko ve srovnání s referenční hodnotou. Zobrazuje se jako jednotky procentního výnosu.

Poměr Modigliani-Modigliani - vzorec

Kde:

Rp = návratnost upraveného portfolia

Rm = návratnost tržního portfolia

Upravené portfolio je upraveno tak, aby ukazovalo celkové riziko ve srovnání s celkovým trhem.

Příklad (Modigliani-Modigliani Ratio)

Podílový fond A vykazuje upravený roční výnos 15% a tržní index fondu je 10%.

M2 = 15% - 10% = 5%

Důležitost výnosů upravených o riziko

Rizikem je odchylka od očekávaného výsledku. Lze jej vyjádřit jako vztahující se k tržnímu standardu a může být pozitivní nebo negativní. Pokud chce investor v dlouhodobém horizontu dosáhnout vysoké návratnosti investice, musí být v krátkodobém výhledu otevřený způsobení ztrát. Míra volatility závisí na rizikové toleranci investora.

Výnos upravený o riziko měří, jaké riziko je spojeno s vytvořením určitého výnosu. Koncept se používá k měření návratnosti různých investic s různými úrovněmi rizika ve srovnání s referenční hodnotou. Pokud aktivum vykazuje nižší riziko než celkový trh, bude jakýkoli výnos z aktiva nad bezrizikovou sazbou považován za zisk.

Metriky návratnosti upravené podle rizika nabízejí následující výhody:

  • Umožňuje porovnat riziko mezi dvěma nebo více investicemi
  • Zkoumá změny v bezrizikové sazbě, které nejsou provedeny jinými poměry rizika a výnosu
  • Skutečné výnosy můžete porovnat s výnosy srovnávaného indexu

Závěr

Výnos upravený o riziko se může u jednotlivých investic lišit, protože úroveň rizika ovlivňuje mnoho vnějších faktorů. Zahrnují dostupnost fondů, toleranci vůči riziku a schopnost dlouhodobě udržet pozici na volatilním trhu.

Investor může zlepšit výnosy očištěné o riziko úpravou své pozice akcií podle volatility na trhu.

Další zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce k rizikově upraveným poměrům výnosů. Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Ukazatele podnikového financování Ukazatele podnikového financování Ukazatele podnikového financování jsou kvantitativní měřítka, která se používají k hodnocení podniků. Tyto poměry používají finanční analytici, analytici akciového výzkumu, investoři a správci aktiv k hodnocení celkového finančního zdraví podniků s konečným cílem dělat lepší investiční rozhodnutí.
  • Řízení rizik Řízení rizik Řízení rizik zahrnuje identifikaci, analýzu a reakci na rizikové faktory, které tvoří součást života podniku. Obvykle se to dělá s
  • Systematické riziko Systematické riziko Systematické riziko je ta část celkového rizika, která je způsobena faktory mimo kontrolu konkrétní společnosti nebo jednotlivce. Systematické riziko je způsobeno faktory, které jsou mimo organizaci. Veškeré investice nebo cenné papíry podléhají systematickému riziku, jedná se tedy o nediferencovatelné riziko.
  • Systémové riziko Systémové riziko Systémové riziko lze definovat jako riziko spojené s kolapsem nebo selháním společnosti, průmyslu, finanční instituce nebo celé ekonomiky. Jde o riziko závažného selhání finančního systému, kdy dojde ke krizi, když poskytovatelé kapitálu ztratí důvěru v uživatele kapitálu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found