Analýza kreditu - základy a význam v různých situacích

Úvěrová analýza je proces určování schopnosti společnosti nebo osoby splácet své dluhové závazky. Jinými slovy, jedná se o proces, který určuje úvěrové riziko potenciálního dlužníka. Úvěrové riziko Úvěrové riziko je riziko ztráty, ke kterému může dojít v případě, že některá strana nedodrží podmínky jakékoli finanční smlouvy, zejména riziko selhání Selhání dluhu Ke nesplnění dluhu dochází, když dlužník nezaplatí svůj úvěr v době jeho splatnosti. Doba, kdy dojde k prodlení, se liší v závislosti na podmínkách dohodnutých věřitelem a dlužníkem. Některé půjčky selhávají po zmeškání jedné platby, zatímco jiné selžou až po zmeškání tří nebo více plateb. . Zahrnuje kvalitativní i kvantitativní faktory. Kreditová analýza se používá u společností, které vydávají dluhopisy Dluhopisy Dluhopisy jsou cenné papíry s pevným výnosem, které vydávají společnosti a vlády za účelem zvýšení kapitálu. Emitent dluhopisů si od držitele dluhopisu půjčí kapitál a provede mu fixní platby za pevnou (nebo variabilní) úrokovou sazbu po stanovené období. a akcie Kmenové akcie Kmenové akcie jsou typem cenného papíru, který představuje vlastnictví kapitálu ve společnosti. Existují i ​​další pojmy - například kmenová akcie, kmenová akcie nebo hlasovací akcie -, které jsou ekvivalentem kmenových akcií. , stejně jako pro jednotlivce, kteří si berou půjčky Půjčka Půjčka je finanční částka, kterou si jeden nebo více jednotlivců nebo společností půjčí od bank nebo jiných finančních institucí za účelem finančního řízení plánovaných nebo neplánovaných akcí. Tím dlužníkovi vznikne dluh, který musí splatit s úroky a v daném časovém období. . Chcete-li se dozvědět více, podívejte se na Certifikaci Finance Credit Certification CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je globální standard pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček a více. program.

Ilustrace kreditní analýzy - kreditní zpráva s lupou

Rychlé shrnutí

  • Úvěrová analýza je proces, který určuje schopnost společnosti nebo jednotlivce plnit své finanční závazky.
  • Proces obsahuje jak kvalitativní, tak kvantitativní faktory, jako jsou dlužné částky, charakter a schopnost provádět platby.
  • Úvěrová analýza se používá k určení, zda má společnost nebo jednotlivec nárok na půjčku nebo hypotéku. Používá se také ke stanovení kvality vazby.

Využití pro kreditní analýzu

Úvěrová analýza je důležitá pro banky, investory a investiční fondy. Jako korporace Korporace Korporace je právnická osoba vytvořená jednotlivci, akcionáři nebo akcionáři za účelem zisku. Korporace mohou uzavírat smlouvy, žalovat a být žalovány, vlastnit majetek, poukazovat federální a státní daně a půjčovat si peníze od finančních institucí. se snaží expandovat, hledají způsoby, jak získat kapitál. Toho je dosaženo vydáním dluhopisů, akcií nebo čerpáním půjček. Při investování nebo půjčování peněz závisí rozhodnutí, zda se investice vyplatí, často na úvěru společnosti. Například v případě úpadku Úpadek Úpadek je právní status lidského nebo nelidského subjektu (firmy nebo vládní agentury), který není schopen splatit své nesplacené dluhy věřitelům. věřitelé musí posoudit, zda jim budou splaceny.

Podobně držitelé dluhopisů, kteří půjčují společnosti peníze, také posuzují šance, že půjčku dostanou zpět. A konečně, akcionáři, kteří mají nejnižší prioritu pohledávek, přistupují ke kapitálové struktuře Kapitálová struktura Kapitálová struktura se vztahuje k množství dluhu a / nebo vlastního kapitálu zaměstnaného společností k financování jejích operací a financování jejích aktiv. Kapitálová struktura firmy, která určuje jejich šanci na zaplacení. Úvěrová analýza se samozřejmě používá také u jednotlivců, kteří si chtějí vzít půjčku nebo hypotéku.

Úvěrovou analýzu využívají:

  • Věřitelé určují schopnost společnosti splácet půjčky
  • Věřitelé k určení schopnosti jednotlivce splácet úvěr nebo hypotéku Hypotéka Hypotéka je úvěr - poskytnutý hypotečním věřitelem nebo bankou - který umožňuje jednotlivci koupit si dům. I když je možné si půjčit na pokrytí všech nákladů na bydlení, je častější zajistit si půjčku ve výši přibližně 80% hodnoty domu.
  • Investoři k určení finanční stability korporace
  • Certifikace bankovního a úvěrového analytika (CBCA) Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček a více.

Úvěrová analýza půjček

Pokud společnost potřebuje kapitál, může požádat banky o půjčku. Banky nebo věřitelé mohou být zajištěni nebo nezajištěni. Jak bylo krátce zmíněno výše, v případě bankrotu existuje pořadí priorit. Zajištění věřitelé mají první nárok na aktiva použitá jako zajištění Zajištění Zajištění je aktivum nebo nemovitost, kterou jednotlivec nebo entita nabízí věřiteli jako zajištění úvěru. Používá se jako způsob získání půjčky, který slouží jako ochrana před možnou ztrátou pro věřitele, pokud by dlužník neplnil své platby. . Za nimi následují nezajištění věřitelé. Věřitelé by se samozřejmě chtěli vyhnout scénáři bankrotu, a proto k určení schopnosti společnosti splácet půjčku využívají proces kreditní analýzy. Půjčky lze poskytnout také jednotlivcům a jednotlivci také procházejí kontrolou úvěru.

U podnikových půjček se k určení úvěrové kvality často používá 5 C kreditu:

  • Charakter
  • Kapacita
  • Hlavní město
  • Podmínky
  • Vedlejší

U jednotlivých půjček kreditní skóre Kreditní skóre Kreditní skóre je číslo představující finanční a úvěrové postavení jednotlivce a schopnost získat finanční pomoc od věřitelů. Věřitelé používají kreditní skóre k posouzení kvalifikace potenciálního dlužníka na půjčku a konkrétních podmínek půjčky. jsou použity, které zahrnují:

  • Historie plateb
  • Dlužné částky
  • Délka úvěrové historie
  • Úvěrový mix
  • Nový kredit

Vazby

Držitelé dluhopisů při stanovení rizika selhání sledují rating dluhopisů společnosti. Populární systémy hodnocení Hodnocení dluhopisů Hodnocení dluhopisů jsou vyjádřením úvěruschopnosti podnikových nebo státních dluhopisů. Ratingy zveřejňují ratingové agentury a poskytují hodnocení finanční síly a schopnosti emitenta dluhopisů splácet jistinu a úroky dluhopisu podle smlouvy. kteří provádějí úvěrovou analýzu, zahrnují Moody’s a S&P. Dluhopisy, které mají vysoké hodnocení, mají investiční stupeň a mají nízké riziko selhání. Ty, které nemají investiční stupeň, se nazývají dluhopisy s vysokým výnosem nebo junk dluhopisy Junk Bonds Junk Bonds, také známé jako dluhopisy s vysokým výnosem, jsou dluhopisy, které jsou ratingovými agenturami hodnoceny pod investičním stupněm (viz obrázek níže). Nevyžádané dluhopisy nesou vyšší riziko selhání než jiné dluhopisy, ale platí vyšší výnosy, aby byly atraktivní pro investory. . Při plnění finančních závazků jsou závislí na příznivých obchodních, finančních a ekonomických podmínkách.

Společnost, která již má vysokou úroveň dluhu, bude mít nižší hodnocení dluhopisů, protože se má za to, že má vyšší úroveň rizika. Držitelé dluhopisů jsou obvykle za věřiteli kvůli prioritám pohledávek. V případě bankrotu tedy mají menší nároky na majetek společnosti. To je další důvod, proč jsou vysoké úrovně stávajícího dluhu rizikem.

Spravedlnost

Akcioví investoři nakupují akcie ve společnosti a těží z růstu ceny akcií Cena akcií Termín cena akcií označuje současnou cenu, za kterou se na burze obchoduje podíl akcií. Každá veřejně obchodovaná společnost, pokud jsou jejími akciemi, a z dividend Akciová dividenda Akciová dividenda, metoda, kterou společnosti používají k rozdělování majetku akcionářům, je výplata dividend ve formě akcií, nikoli hotovosti. Akciové dividendy se primárně vydávají místo hotovostních dividend, když má společnost málo likvidní hotovosti. . Úvěr společnosti ovlivňuje investory dvěma způsoby: (1) hodnota akcie; (2) jejich nárok na aktiva.

Za prvé, hodnota akcií závisí na růstu a stabilitě společnosti. Vyvážení růstu a stability je důležité a dluh hraje roli. Dluh může řídit investice a růst, ale příliš mnoho dluhů sníží stabilitu společnosti. Pokud má společnost příliš mnoho dluhů, hodnota akcií se sníží kvůli nižší vnímané stabilitě. Vyšší dluh může znamenat, že existuje vyšší riziko, že společnost nebude schopna uspokojit své finanční závazky a že její cena akcií poklesne.

Na druhou stranu, pokud společnost nemá vůbec žádný dluh, pak se investoři budou ptát, zda má společnost schopnost expandovat a růst. Pokud ne, pak ceny akcií neocení. Úvěrová analýza pomáhá určit růstový potenciál i stabilitu společnosti.

Druhou obavou držitelů akcií ohledně úvěrové kvality je pohledávka z aktiv. Majitelé akcií mají v případě bankrotu nejmenší nárok na aktiva společnosti. Pokud společnost zkrachuje, akcionáři získají své pohledávky, pouze pokud zajištěný a nezajištěný věřitel již nevzal všechna zbývající aktiva. Proto je úroveň stávajícího dluhu důležitá i pro držitele akcií.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli článek Finance o úvěrové analýze. Abychom se dál učili a zlepšovali svou kariéru, doporučujeme vám následující finanční zdroje:

  • Kreditní událost Kreditní událost Kreditní událost označuje negativní změnu v bonitě dlužníka, která spouští podmíněnou platbu ve swapu úvěrového selhání (CDS). Dochází k němu v případě, že jednotlivec nebo organizace nesplácí svůj dluh a není schopen dodržovat podmínky zadané smlouvy, což vyvolá úvěrový derivát, jako je swap úvěrového selhání.
  • Půjčky s pákovým efektem Půjčky s pákovým efektem Půjčka s pákovým efektem je půjčka poskytovaná podnikům, které (1) již mají ve svých knihách krátkodobý nebo dlouhodobý dluh nebo (2) mají špatný rating / historii. Pákové úvěry jsou výrazně rizikovější než tradiční půjčky a věřitelé jako takoví obvykle požadují vyšší úrokovou sazbu
  • Poměry úvěrové analýzy Poměry úvěrové analýzy Poměry úvěrové analýzy jsou nástroje, které napomáhají procesu úvěrové analýzy. Tyto poměry pomáhají analytikům a investorům určit, zda jsou jednotlivci nebo společnosti schopné plnit finanční závazky. Analýza úvěru zahrnuje jak kvalitativní, tak kvantitativní aspekty.
  • Finanční analytik vs. úvěrový analytik Finanční analytik vs. kreditní analytik

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found