Spread úvěru - přehled, jak vypočítat, příklad

Kreditní rozpětí je rozdíl mezi výnosem (výnosem) dvou různých dluhových nástrojů se stejnou splatností, ale odlišnými úvěrovými ratingy. Jinými slovy, rozpětí je rozdíl ve výnosech v důsledku různých úvěrových kvalit.

Například pokud se pětiletý státní dluhopis obchoduje s výnosem 3% a pětiletý podnikový dluhopis Korporátní dluhopisy Korporátní dluhopisy jsou vydávány korporacemi a jsou obvykle splatné do 1 až 30 let. Tyto dluhopisy obvykle nabízejí vyšší výnos než vládní dluhopisy, ale nesou větší riziko. Korporátní dluhopisy lze rozdělit do skupin, v závislosti na tržním sektoru, ve kterém společnost působí. Obchoduje s výnosem 5%, kreditní rozpětí je 2% (5% - 3%).

Spread úvěru

Porozumění spreadu úvěrů

Rozpětí se používá k vyjádření dodatečného výnosu požadovaného investorem za převzetí dalšího úvěrového rizika. Úvěrové riziko Úvěrové riziko je riziko ztráty, ke kterému může dojít v případě, že některá strana nedodrží podmínky jakékoli finanční smlouvy, zejména , Úvěrové spready běžně používají rozdíl ve výnosu mezi státním dluhopisem se stejnou splatností a podnikovým dluhopisem. Vzhledem k tomu, že státní dluhopisy jsou považovány za bezrizikové kvůli jejich podpoře vládou USA, lze rozpětí použít k určení rizikovosti podnikového dluhopisu.

Pokud by například úvěrové rozpětí mezi státním dluhopisem a podnikovým dluhopisem bylo 0%, znamenalo by to, že podnikový dluhopis nabízí stejný výnos jako státní dluhopis a je bez rizika. Čím vyšší je rozpětí, tím riskantnější je podnikový dluhopis.

Vzorec pro rozpětí úvěru

Spread kreditu - vzorec

Poznámka: Data splatnosti podnikového dluhopisu i státního dluhopisu musí být stejná.

Navíc není neobvyklé, že investoři nahradí výnos dluhopisů státní pokladny výnosem srovnávacích dluhopisů podle svého výběru. Vzorec by vypadal takto:

Upravený vzorec

Například se investor může rozhodnout použít hodnocení dluhopisů s hodnocením AAA. Hodnocení dluhopisů jsou reprezentacemi úvěruschopnosti podnikových nebo státních dluhopisů. Ratingy zveřejňují ratingové agentury a poskytují hodnocení finanční síly a schopnosti emitenta dluhopisů splácet jistinu a úroky dluhopisu podle smlouvy. výnos podnikových dluhopisů jako výnos referenčních dluhopisů.

Pohyby v kreditních spready

Úvěrové spready nejsou statické - mohou se postupem času utahovat a zužovat. Změna je obecně přičítána ekonomickým podmínkám.

Například za zhoršujících se tržních podmínek mají investoři tendenci nakupovat americké státní pokladny a prodávat své podíly v podnikových dluhopisech. Příliv kapitálu do amerických státních pokladen by zvýšil cenu státních pokladen a snížil jejich výnos. Na druhé straně odliv kapitálu Únik kapitálu V ekonomii je únik kapitálu fenomén charakterizovaný velkým odlivem aktiv a / nebo kapitálu ze země v důsledku některých událostí, což má pro tuto zemi negativní ekonomické důsledky. Termín lze dále označovat jako rychlý výběr aktiv a kapitálu z určitých regionů z podnikových dluhopisů, který by snížil cenu a zvýšil výnos z dluhopisů. V takovém scénáři by se rozšířily úvěrové spready mezi americkými státními pokladnami a podnikovými dluhopisy. Fakt je ilustrován níže:

Zhoršující se tržní podmínky

Na druhou stranu, při zlepšování tržních podmínek mají investoři tendenci nakupovat podnikové dluhopisy a prodávat americké pokladny. Je to proto, že při zlepšování tržních podmínek existuje u podnikových dluhopisů nižší kreditní riziko. Příliv kapitálu do podnikových dluhopisů by zvýšil cenu dluhopisů a snížil jejich výnos.

Na druhou stranu by odliv kapitálu z amerických státních pokladen snížil cenu a zvýšil výnos státních pokladen. V takovém scénáři by se úvěrové rozpětí mezi americkými státními pokladnami a podnikovými dluhopisy zúžilo. Fakt je ilustrován níže:

Zlepšení tržních podmínek

Příklad

Investor se snaží zjistit stav americké ekonomiky. Historicky je průměrné úvěrové rozpětí mezi 2letými podnikovými dluhopisy s ratingem BBB a 2letými americkými pokladnami 2%. Současný výnos z 2letého podnikového dluhopisu s ratingem BBB je 5%, zatímco současný výnos z 2letého amerického ministerstva financí je 2%. Jaké je současné úvěrové rozpětí a jaký přehled může investor získat při pohledu na změnu úvěrových rozpětí?

Aktuální rozpětí je 3% (5% - 2%). Vzhledem k tomu, že se kreditní rozpětí v průměru pohybují v průměru 2%, může to naznačovat, že americká ekonomika vykazuje známky ekonomické slabosti.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • 10letá státní pokladní poukázka USA 10letá státní pokladní poukázka USA 10letá státní pokladní poukázka USA je dluhový závazek, který vydává ministerstvo financí vlády Spojených států a jeho splatnost je 10 let. Majiteli vyplácí úrok každých šest měsíců s pevnou úrokovou sazbou, která je stanovena při počátečním vydání.
  • Trhy s dluhovým kapitálem (DCM) Skupiny s dluhovým kapitálovým trhem (DCM) Skupiny s dluhovým kapitálovým trhem (DCM) jsou odpovědné za poskytování poradenství přímo emitentům společností při zvyšování dluhu při akvizicích, refinancování stávajícího dluhu nebo restrukturalizaci stávajícího dluhu. Tyto týmy pracují v rychle se měnícím prostředí a úzce spolupracují s poradenským partnerem
  • Federální rezervní systém (Fed) Federální rezervní systém (Fed) Federální rezervní systém je centrální bankou Spojených států a je finanční autoritou za největší světovou ekonomikou volného trhu.
  • Rozpětí swapu Rozpětí swapu Rozpětí swapu je rozdíl mezi swapovou sazbou (sazba fixní části swapu) a výnosem státního dluhopisu s podobnou splatností. Vzhledem k tomu, že státní dluhopisy (např. Cenné papíry amerického ministerstva financí) jsou považovány za bezrizikové cenné papíry, rozpětí swapů obvykle odrážejí úrovně rizika vnímané stranami zapojenými do dohody o swapu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found