Účetní poměry - přehled, příklady, vzorce

Účetní poměry pokrývají širokou škálu poměrů, které používají účetní a fungují jako různé ukazatele, které měří ziskovost, likviditu. Likvidita Na finančních trzích likvidita označuje, jak rychle lze investici prodat, aniž by to mělo negativní dopad na její cenu. Čím likvidnější je investice, tím rychleji ji lze prodat (a naopak) a snáze se prodává za reálnou hodnotu. Všechno ostatní je stejné, likvidnější aktiva se obchodují s prémií a nelikvidní aktiva se slevou. a potenciální finanční potíže ve financích společnosti. Poměry používají účetní a finanční profesionálové ke komunikaci a vyšetřování problémů nebo úspěchů ve stanoveném časovém období.

Účetní poměry

Účetní poměry se často počítají ročně nebo čtvrtletně a různé poměry jsou pro různá průmyslová odvětví důležitější. Například poměr obratu zásob by byl pro maloobchodníka významně důležitý, ale téměř bez významu pro butikovou poradenskou firmu.

Finanční zprávy, na nichž jsou založeny účetní poměry, představují většinu základní podstaty podnikání. Mají obraz toho, odkud společnost přišla, jak se jim v současné době daří a kam směřují do budoucnosti. Poměry se na první pohled mohou zdát jednoduché, ale jsou neuvěřitelně jemné a lze je obtížně vypočítat, jakmile se někdo pokusí analyzovat a kvantifikovat Fortune 500 Fortune 500 Fortune 500 je každoroční seznam 500 nejlepších amerických společností podle celkových výnosů - veřejné a soukromé. Seznam je sestaven a publikován společností.

Níže uvádíme přehled na vysoké úrovni, proč jsou účetní poměry důležité, a několik příkladů účetních poměrů, se kterými se můžeme setkat v každodenním profesionálním i osobním životě.

Společné účetní poměry

V celém odvětví existuje mnoho účetních poměrů, které jsou rozděleny do podkategorií, jako jsou poměry ziskovosti, poměry dluhu a poměry likvidity. V následující tabulce zvýrazníme některé z běžnějších poměrů, které můžete použít jako užitečný odkaz:

Běžně používané poměry dluhu a vzorce

1. Poměr dluhu k vlastnímu kapitálu = závazky (celkem) / vlastní kapitál (celkem)

2. Poměr dluhu = celková pasiva / celková aktiva

Běžně používané ukazatele a vzorce likvidity

1. Současný poměr = oběžná aktiva / krátkodobé závazky

2. Rychlý poměr = [oběžná aktiva - zásoby - výdaje předplacené] / krátkodobé závazky

Běžně používané ziskovosti a vzorce

1. Návratnost kapitálu = čistý příjem / průměrný kapitál akcionáře

2. Hrubá marže = hrubý zisk / čistý prodej

3. Návratnost aktiv = Čistý příjem / Celková aktiva

Non-účetní a účetní poměry

Poměry účetnictví přicházejí s rozsáhlým využitím a nutností, a to i pro ty z nás, kteří nejsme účetní. Průvodce platem v účetnictví V tomto průvodci účetním platem vám poskytneme údaje o středních kompenzacích pro zaměstnance ve veřejném i soukromém účetnictví. Účetní jsou odpovědní za prověření finančních výkazů, aby zajistili přesnost a soulad se stávajícími zákony a předpisy, vyřizování daňových úkolů, jako je výpočet. Mnozí z nás rádi investují peníze, které považujeme za dlouhodobé nebo krátkodobé příležitosti. Zdatný investor ví, jak použít účetní poměry k určení, zda akcie představují lukrativní příležitost nebo snad závazek, který si ostatní investoři ještě musí uvědomit.

Pokud jste například analyzovali finanční prostředky společnosti a vypočítali poměry dluhu a zjistili jste, že společnost přijala příliš mnoho krátkodobých a dlouhodobých dluhů, aby zůstala zisková, můžete se rozhodnout neinvestovat nebo se místo toho rozhodnout akci krátit. Účetní poměry vám pomohou rozhodnout o konkrétní pozici, investičním období nebo o tom, zda se investici úplně vyhnout.

Účetní poměry jsou užitečné, pokud hledáte také zahájení vlastního podnikání. Pochopení vašich financí vám může pomoci sestavit rozpočet, porozumět a identifikovat oblasti, které je třeba zlepšit, a také se naučit, jak správně převzít dluh, aby pomohl vašemu podnikání růst.

Jako manažer možná budete muset pochopit účetní poměry, které vám vysvětlují vaši účetní. Mohou vám lépe pomoci při rozhodování a porozumět celkovému zdraví a ziskovosti vaší divize.

Účetní poměry: přijato v kontextu

Účetní poměry jsou vynikajícím nástrojem, který nám pomáhá určit finanční zdraví společnosti. Neukazují však celý obrázek a musíme být opatrní, abychom je vždy brali v kontextu. Například Amazon je společnost, která si váží růstu nad ziskovostí. Pokud bychom tedy měli historicky analyzovat poměry ziskovosti Amazonu, mohlo by to zavádějícím způsobem naznačovat, že společnost byla ve finančním stresu v době, kdy ve skutečnosti šlo o úplný opak.

Amazon se vždy rozhodne reinvestovat svůj příjem do růstu, místo aby to bral jako zisk. Online gigantický maloobchodník v tomto případě praktikuje strategické makro rozhodnutí, které může ovlivnit ukazatele mikro poměru. Takový přístup k účetnictví nabízí několik daňových výhod a pouhý pohled na poměr nestačí k poskytnutí požadovaných informací.

Klíčové jídlo

Pochopení účetních poměrů a způsob, jak je vypočítat, z vás může udělat efektivního finančního profesionála, majitele malé firmy. Podnikatel Podnikatel je osoba, která začíná, navrhuje, zahajuje a provozuje nový podnik. Místo toho, abyste byli zaměstnancem a řídili se nadřízeným nebo důvtipným investorem. Poměry mohou pomoci poskytnout informace o finančních oblastech, které ostatním mohou chybět nebo kterým se můžete ve svém podnikání vyhnout.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Poměry úvěrové analýzy Poměry úvěrové analýzy Poměry úvěrové analýzy jsou nástroje, které napomáhají procesu úvěrové analýzy. Tyto poměry pomáhají analytikům a investorům určit, zda jsou jednotlivci nebo společnosti schopné plnit finanční závazky. Analýza úvěru zahrnuje jak kvalitativní, tak kvantitativní aspekty.
  • Poměry účinnosti Poměry účinnosti Poměry účinnosti jsou metriky, které se používají při analýze schopnosti společnosti efektivně využívat své zdroje, jako je kapitál a aktiva,
  • Pákové poměry Pákové poměry Pákový poměr označuje úroveň dluhu, který vznikl obchodnímu subjektu oproti několika dalším účtům v jeho rozvaze, výkazu zisku a ztráty nebo výkazu peněžních toků. Šablona aplikace Excel
  • Poměrová analýza Poměrová analýza Poměrová analýza označuje analýzu různých finančních informací v účetních výkazech podniku. Používají je hlavně externí analytici k určení různých aspektů podnikání, jako je jeho ziskovost, likvidita a solventnost.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found