Nominální hodnota - přehled, příklady, srovnání

Nominální hodnota je běžný finanční termín používaný v různých kontextech financí. U akcií a dluhopisů se také označuje jako „nominální hodnota“ investice, která je uvedena na přední straně cenného papíru. Je to v rozporu s tržní hodnotou cenného papíru.

Nominální hodnota

V ekonomii je nominální hodnota neupravená hodnota aktiva bez zohlednění odpočtů a prémií, jako jsou náklady, daně a inflace. Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží za stanovené období čas. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). . Je to na rozdíl od skutečné hodnoty aktiva, které zohledňuje odpočty a pojistné.

Porozumění jmenovité hodnotě

Nominální hodnota se nejlépe vysvětlí jako „to, co vidíte, to dostanete.“ Jsou to zjednodušující a snadno srovnatelné hodnoty, které jsou denně prohlíženy. Mezi příklady jmenovitých hodnot patří:

  • Ceny zboží v supermarketu
  • Hodnota vkladů na bankovním účtu
  • Výše výplaty
  • Nominální hodnota dluhopisu Korporátní dluhopisy Korporátní dluhopisy vydávají společnosti a obvykle jsou splatné do 1 až 30 let. Tyto dluhopisy obvykle nabízejí vyšší výnos než vládní dluhopisy, ale nesou větší riziko. Korporátní dluhopisy lze rozdělit do skupin v závislosti na tržním sektoru, ve kterém společnost působí.

Výše uvedené příklady jsou všechny příklady nominálních hodnot, protože se jedná o samostatné uvozovky, které nejsou k ničemu relativní. Skutečná hodnota je naopak abstraktnější; je to hodnota upravená o některé vnější faktory, jako je inflace.

Nominální hodnota vs. tržní hodnota

Při zvažování investic, jako jsou akcie (akcie) a dluhopisy (pevné výnosy), je důležité rozlišovat nominální hodnotu od tržní hodnoty. Nominální hodnota pro akcie je obvykle počáteční cena za nákup cenného papíru a zůstává konstantní.

Nominální hodnota pro fixní příjem je nominální hodnota cenného papíru a také zůstává konstantní. Tržní hodnota na druhé straně není konstantní. Tržní hodnoty podléhají fluktuacím na základě nabídky a poptávky Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné. od investorů za cenné papíry.

Příklady

Vezměme si například jednu akcii společnosti, která je vydána za 10 USD. Nominální hodnota je 10 USD a nebude se měnit. Pokud si však společnost najednou zajistí průlomovou investici a prostor pro růst, mnoho investorů bude chtít koupit akcie společnosti, což zvýší poptávku a následně tržní cenu.

Zvažte další příklad, kdy vláda vydá jediný dluhopis v nominální hodnotě 1 000 USD. Nominální hodnota dluhopisu je 1 000 $ a zůstane konstantní. Pokud však ekonomika čelí recesi a investoři hledají bezpečné investice, jako jsou vládní dluhopisy, bude poptávka poháněna nahoru a následně i tržní cena.

Nominální hodnota vs. skutečná hodnota

V ekonomii je důležité rozlišovat mezi těmito dvěma. Nominální hodnota je počáteční peněžní hodnota bez úpravy o inflaci, zatímco skutečná hodnota by odrážela skutečnou hodnotu, která by byla realizována.

Nominální hodnota vs. skutečná hodnota

Je to důležitá úvaha, protože některé hodnoty mohou být zkresleny vlivem inflace v čase. Vezměme si například dluhopis státní pokladny, který během jednoho roku získá 1%. Při očištění o míru inflace 2% je skutečný realizovaný výnos ve skutečnosti –1%. Jinými slovy, kupní síla investora, který investoval do dluhopisu, se ve skutečnosti snížila.

Hrubý domácí produkt (HDP)

Hrubý domácí produkt (HDP) je peněžní hodnota zboží a služeb vyrobených v zemi za určité časové období. HDP se v ekonomii velmi často používá jako měřítko toho, jak dobře funguje hospodářství dané země. Vysoká míra růstu HDP je známkou silné ekonomiky a nízká míra růstu HDP je známkou zpomalující ekonomiky.

Nominální hodnoty platí také pro HDP. Nominální HDP Nominální HDP vs. Skutečný HDP Nominální hrubý domácí produkt (HDP) i Skutečný HDP kvantifikují celkovou hodnotu veškerého zboží vyrobeného v zemi za rok. Reálný HDP je však očištěn o inflaci, zatímco nominální HDP nikoli. země může naznačovat silný ekonomický růst, ale po očištění o inflaci může být reálný HDP mnohem nižší.

Nominální HDP odráží růst ekonomiky jednoduše ze zvýšení cenových hladin a samotné zvýšení cen neodráží silnou ekonomiku. Reálný HDP však udržuje ceny konstantní, aby poskytoval pravdivější obraz ekonomiky.

Problém s nominálními hodnotami

Jak již bylo zmíněno dříve, nominální hodnoty jsou zjednodušující - snadno srovnatelné hodnoty, které lze použít k porovnání cen, investic a různých jiných peněžních hodnot. Subjekty s rozhodovací pravomocí by si však měly dávat pozor na to, aby při rozhodování používaly nominální hodnoty, protože nominální hodnota přesně neodráží to, co by bylo skutečně realizováno.

Při rozhodování o investicích je nominální hodnota irelevantní. Investice by měly být vyhodnoceny a nakonec porovnány se skutečnou realizovanou návratností, přičemž při určování optimální investice jsou důležité daně, inflace a další náklady.

Například vás může potěšit, že vložíte peníze do zahraniční investice s výnosem 20% nominálního ročního výnosu. Když však vezmete v úvahu skutečnou návratnost této investice, možná si neuvědomíte 20%.

Například v cizí zemi může docházet k velmi vysoké inflaci, která narušuje skutečnou hodnotu vaší investice. Kromě toho může směnný kurz této cizí měny oslabovat z důvodu vysoké inflace, která dále narušuje skutečnou hodnotu investice.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Ekonomické ukazatele Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele
  • Reálná hodnota Reálná hodnota Reálná hodnota se vztahuje ke skutečné hodnotě aktiva - produktu, akcie nebo cenného papíru - na které se dohodne prodávající i kupující. Reálná hodnota se vztahuje na produkt, který se prodává nebo s ním obchoduje na trhu, kam patří, nebo za normálních podmínek - a nikoli na produkt, který je likvidován.
  • NOMINAL Function NOMINAL Function Funkce NOMINAL je zařazena do kategorie Finanční funkce aplikace Excel. Funkce vrátí nominální roční úrokovou sazbu, když je uvedena efektivní sazba a počet sloučených let. Ve finanční analýze často hodnotíme více než jeden dluhopis, a proto máme zájem znát čistý výnos nabízený každým z nich.
  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found