Dlouhodobý majetek - terminologie, odpisy a aplikace

Dlouhodobý majetek je majetek, který společnost používá ve svém výrobním procesu a který má obvykle životnost delší než jeden rok. Taková aktiva lze také považovat za „fixní aktiva“, protože mohou přispívat k velké části fixních nákladů společnosti Fixní a variabilní náklady Cost je něco, co lze klasifikovat několika způsoby v závislosti na jeho povaze. Jednou z nejpopulárnějších metod je klasifikace podle fixních nákladů a variabilních nákladů. Fixní náklady se nemění s nárůstem / poklesem v jednotkách objemu výroby, zatímco variabilní náklady jsou závislé pouze na produkci. Například výrobce automobilů může považovat továrny za dlouhodobá aktiva, protože jsou jádrem výrobního procesu podniku.

Bez ohledu na měsíční nebo roční produkci společnosti náklady spojené s provozem továren výrazně nekolísají a představují významnou část nákladů společnosti na prodané zboží (COGS Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) měří „Přímé náklady“ vzniklé při výrobě jakéhokoli zboží nebo služeb. Zahrnují materiálové náklady, přímé mzdové náklady a přímé režijní náklady továrny a jsou přímo úměrné příjmům. Jak rostou příjmy, je k výrobě zboží nebo služby zapotřebí více zdrojů. COGS je často). S těmito továrnami by se tedy zacházelo jako s dlouhodobými aktivy. Aktiva je také třeba odepisovat Odpisové metody Mezi nejběžnější typy odpisových metod patří lineární, dvojitě klesající zůstatek, jednotky výroby a součet let číslic. Existují různé vzorce pro výpočet odpisů aktiva. Odpisy se používají v účetnictví k alokaci nákladů na hmotný majetek po dobu jeho životnosti. během jejich životnosti. Celkem:

Dlouhodobý majetek

Odpisy dlouhodobých aktiv

Stejně jako u většiny typů aktiv musí být dlouhodobá aktiva odepisována po celou dobu jejich životnosti. Důvodem je, že se neočekává, že dlouhodobé aktivum vydrží společnosti nekonečné množství času. V příkladu automobilové továrny stroje zestárnou a mohou se poškodit nebo se stanou obětí zastaralosti.

Existuje mnoho způsobů, jak může společnost odepisovat svá aktiva, například dvojitý pokles zůstatku Odpis dvojího poklesu zůstatku Metoda odpisu dvojitého snížení zůstatku je formou zrychleného odpisování, která zdvojnásobuje přístup běžného odpisování. Často se používá k výraznějšímu odpisování dlouhodobého majetku v prvních letech, což společnosti umožňuje odložit daně z příjmu na pozdější roky. Tato příručka vysvětlí metodu, metodu výroby nebo lineární odpisy Rovnoměrné odpisy Rovnoměrné odpisy jsou nejčastěji používanou a nejjednodušší metodou alokace odpisů aktiva. Při lineární metodě se roční náklady na odpisy rovnají nákladům na aktivum minus zůstatková hodnota děleno životností (# let). Tato příručka obsahuje příklady, vzorce, metodu vysvětlení. Je důležité si uvědomit, že odpisy se pro společnost nepovažují za hotovostní výdaje.

Částky odpisů, které vznikají za účelem odpisování dlouhodobého majetku, poskytují daňový štít pro příjem společnosti. Odpisy se odečtou od EBITDA před uplatněním daní a poté se částka odpisu přičte zpět po odečtení daní.

Terminologie dlouhodobých aktiv

Abychom lépe pochopili, jak dlouhodobá aktiva ovlivňují finanční zdraví společnosti, je důležité se seznámit s určitou terminologií.

Pozemky, budovy a zařízení

Pozemky, budovy a zařízení (PP&E) PP&E (Pozemky, budovy a zařízení) PP&E (Pozemky, budovy a zařízení) je jedním ze základních dlouhodobých aktiv v rozvaze. PP&E je ovlivněna Capexem, Odpisy a Akvizicemi / Dispozicemi dlouhodobého majetku. Tato aktiva hrají klíčovou roli ve finančním plánování a analýze operací společnosti a budoucí výdaje se vztahují k dlouhodobým aktivům, která společnost vlastní, a která jsou zásadní pro výrobní proces. Majetkem se rozumí jakýkoli majetek nebo vlastnická aktiva, která společnost zaměstnává při výrobě. Závod se týká budov a továren, které jsou potřebné pro výrobu. Například pokud se společnost rozhodne koupit pozemek, na kterém sídlí její továrny, započítá se tento pozemek pod účet PP&E. Zařízení se týká strojů a dalších výrobních pomůcek, které společnost využívá při svém výrobním procesu. Obecně lze říci, že většina dlouhodobých (nebo stálých) aktiv společnosti spadá do této kategorie.

Pozemky, budovy a zařízení (PP&E)

Účetní hodnota

Když společnost získá PP&E nebo jiná dlouhodobá aktiva, nejprve zaúčtuje hodnotu těchto aktiv v době nákupu jako „účetní hodnotu“ před zaúčtováním odpisů. Toto číslo se obvykle rovná tržní hodnotě příslušných dlouhodobých aktiv, která společnost koupila, a někdy může být zaznamenáno jako kupní cena, kterou společnost zaplatila za získání aktiva.

V závislosti na účetním rámci, který společnost dodržuje, může mít možnost vybrat si mezi kteroukoli hodnotou, která je nejvyšší. Při výběru nižší nebo vyšší hodnoty se s největší pravděpodobností budou řídit daňové aspekty.

Nesoucí hodnotu

Účetní hodnota dlouhodobého aktiva (nazývaná také čistá účetní hodnota) odkazuje na aktuální hodnotu aktiva v účetnictví společnosti. Číslo odpovídá za případné odpisy, ke kterým mohlo dojít. Lze to považovat za přesný odhad toho, za co by společnost mohla aktivum právě teď prodat.

Níže je uveden příklad toho, jak by vypadala dlouhodobá aktiva, jako jsou PP&E, v rozvaze společnosti. Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = pasiva + vlastní kapitál:

Dlouhodobé aktivum v rozvaze

Jak zde vidíme, účet PP&E společnosti Amazon podstatně vzrostl, z 29 miliard USD v roce 2016 na 49 miliard USD v roce 2017. To by mohlo naznačovat, že Amazon pokračuje v kapitálově náročných projektech a investuje do dlouhodobých aktiv, aby udržel tuto expanzi.

Aplikace ve finančním modelování

Dlouhodobá aktiva jsou klíčovým prvkem rozvahy společnosti a jsou nezbytná pro přesný výpočet ekvivalentních závazků a vlastního kapitálu akcionářů. Níže je snímek obrazovky šablony rozvahy Finance Šablona rozvahy Tato šablona rozvahy poskytuje základ pro sestavení finančního výkazu vaší společnosti, který zobrazuje celková aktiva, pasiva a vlastní kapitál akcionářů. Rozvaha je založena na základní rovnici: Aktiva = Pasiva + Vlastní kapitál Pomocí této šablony můžete přidávat a odebírat řádkové položky pod ea:

Šablona rozvahy

Chcete-li dále porozumět vztahu mezi různými řádkovými položkami v rozvaze společnosti a jejich vztahu k výkazům příjmů a peněžních toků společnosti, podívejte se na kurz Finance's Accounting Fundamentals.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Další informace o souvisejících tématech najdete v následujících finančních zdrojích:

  • EBITDA EBITDA EBITDA nebo zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací je zisk společnosti před provedením některého z těchto čistých odpočtů. EBITDA se zaměřuje na provozní rozhodnutí podniku, protože zkoumá ziskovost podniku ze základních operací před dopadem kapitálové struktury. Vzorec, příklady
  • Funkce NPV Funkce NPV Funkce NPV je zařazena do kategorie Finanční funkce aplikace Excel. Bude vypočítávat čistou současnou hodnotu (NPV) pro pravidelné peněžní toky. NPV bude pro investici vypočítána pomocí diskontní sazby a řady budoucích peněžních toků. Ve finančním modelování je funkce NPV užitečná při určování hodnoty podniku
  • Doba návratnosti Doba návratnosti Doba návratnosti ukazuje, jak dlouho trvá, než firma získá investici zpět.
  • Daňový štít Daňový štít Daňový štít je povolený odpočet od zdanitelného příjmu, který má za následek snížení dlužné daně. Hodnota těchto štítů závisí na efektivní daňové sazbě pro společnost nebo jednotlivce. Mezi běžné odpočitatelné náklady patří odpisy, amortizace, splátky hypotéky a úrokové náklady

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found