Průměrné výnosy na uživatele (ARPU) - definice, vzorec, příklad

Průměrný příjem na uživatele (ARPU), známý také jako průměrný příjem na jednotku, je metrika non-GAAP běžně používaná společnostmi zabývajícími se digitálními médii Financial Modeling For Startups, společnostmi sociálních médií a telekomunikačními společnostmi k hodnocení jejich schopností generovat příjmy na - úroveň zákazníka.

Průměrný výnos na uživatele

Vzorec pro průměrné výnosy na uživatele

Vzorec pro průměrný příjem na uživatele je následující:

Průměrný příjem na uživatele - vzorec

Kde:

  • Celkové výnosy jsou celkové výnosy generované během požadovaného období měření.
  • Průměrný počet předplatitelů je průměrný počet předplatitelů za požadované období měření.

Příklad ARPU

John je analytik pro výzkum kapitálového výzkumu Průvodce platem analytika pro kapitálový průzkum Tento průvodce pro výplatu analytiků pro kapitálový výzkum pokrývá několik úrovní pracovních pozic analytiků pro akciový výzkum a jejich odpovídající střední platy pro rok 2018. Analytik pro akciový výzkum je primárně zodpovědný za analýzu výkonnosti a financí společnosti. chtějí provést analýzu trendů ve společnosti ABC. K měření schopností generovat příjmy na úrovni společnosti na zákazníka se John rozhodne měřit průměrné tržby společnosti na jednotku podle trendů v letech 2016 až 2018. John shromáždil následující informace:

Průměrný výnos na uživatele - ukázka finančních údajů

Průměrný příjem na uživatele - ukázková data předplatitele

Výpočet ARPU společnosti pro každý rok:

ARPU (2016)

ARPU (2017)

ARPU (2018)

Na trendovém základě od roku 2016 do roku 2018 je John schopen vidět, že společnost ABC podporuje vytváření výnosů - společnost získává více uživatelů a meziročně také generuje vyšší výnosy na uživatele. John dochází k závěru, že se může jednat o atraktivní společnost, a rozhodne se provést další analýzu.

Užitečnost průměrných výnosů na uživatele

Existuje několik důvodů, proč je metrika průměrných výnosů na uživatele užitečná:

1. Srovnání

ARPU se běžně porovnává mezi podobnými společnostmi působícími ve stejném odvětví, aby bylo možné posoudit, jak se společnosti daří ve srovnání s jejími kolegy.

Například pokud jedna telekomunikační společnost generuje ARPU ve výši 3 USD ve srovnání s podobnou telekomunikační společností generující ARPU ve výši 2 USD, je vysoká pravděpodobnost, že společnost generující ARPU ve výši 3 USD je ziskovější.

2. Prognózování / finanční modelování

Průměrný příjem na uživatele je užitečný ve finančním modelování, protože může usnadnit jeho stanovení. Například analytik vytvářející finanční model pro Facebook Inc. se může nejprve rozhodnout pro určení růstu uživatelů a poté jej vynásobit dopředným ARPU pro prognózování výnosů.

3. Segmentační analýza

Uživatelé mohou být segmentováni na základě geografického regionu nebo na různých úrovních zákazníků. Demografické údaje Demografické údaje se vztahují k sociálně-ekonomickým charakteristikám populace, které podniky používají k identifikaci preferencí produktů a nákupního chování zákazníků. Díky vlastnostem cílového trhu si společnosti mohou vytvořit profil své zákaznické základny. . Přitom metrika nabízí přehled o tom, která skupina zákazníků generuje větší výnosy a jak zvýšit hodnotu v nízkých skupinách ARPU.

Například Facebook hlásí uživatele ARPU ve čtyřech geografických segmentech: (1) USA a Kanada, (2) Evropa, (3) Asie a Tichomoří a (4) Zbytek světa.

4. Ziskovost a schopnost generovat příjmy

Průměrné tržby na uživatele lze trendově využít ke zkoumání ziskovosti a schopnosti generovat tržby. Rostoucí ARPU na trendovém základě naznačuje větší ziskovost a schopnost generovat příjmy. Připomeňme si z výše uvedeného příkladu - růst tržeb společnosti ABC se odráží v jejím rostoucím ARPU.

Zvažte Facebook, jehož ARPU za Q4 2017 činil 6,18 USD ve srovnání s ARPU za Q4 2014 za 2,81 USD - ARPU společnosti se za období tří let více než zdvojnásobil. Není náhodou, že akcie Facebooku zaznamenaly působivý náběh ve stejném časovém rámci.

Klíčové jídlo

Průměrný příjem na uživatele je metrika non-GAAP, která je nejčastěji uváděna společnostmi zabývajícími se digitálními médii, společnostmi sociálních médií a telekomunikačními společnostmi za účelem stanovení výnosů generovaných na uživatele. Vypočteno jako celkový výnos vydělený průměrnými předplatiteli, ARPU nabízí významné poznatky o ziskovosti a schopnosti generovat příjmy. Kromě toho se ARPU běžně používá pro segmentační analýzu, jako srovnávací nástroj mezi vrstevníky a pro finanční modelování.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Náklady na pořízení zákazníka (CAC) Náklady na pořízení zákazníka (CAC) Náklady na pořízení zákazníka (CAC) jsou náklady související se získáním nového zákazníka. Jinými slovy, CAC odkazuje na zdroje a náklady vynaložené na získání dalšího zákazníka. Náklady na pořízení zákazníka jsou klíčovou obchodní metrikou, která se běžně používá spolu s metrikou celoživotní hodnoty zákazníka (LTV)
  • Průmyslová analýza Průmyslová analýza Průmyslová analýza je nástroj pro hodnocení trhu, který používají podniky a analytici k pochopení složitosti odvětví. Existují tři běžně používané a
  • Návratnost výdajů na reklamu (ROAS) ROAS (návratnost výdajů na reklamu) ROAS (návratnost výdajů na reklamu) je důležitá metrika elektronického obchodování. ROAS měří výnosy generované za dolar vynaloženého marketingu. Jedná se o podobnou a alternativní metriku ziskovosti jako ROI, neboli „návratnost investic“. ROAS se běžně používá v podnicích elektronického obchodování k hodnocení efektivity marketingové kampaně.
  • Toky příjmů Toky příjmů Toky příjmů jsou různé zdroje, z nichž podnik vydělává peníze z prodeje zboží nebo poskytování služeb. Typy výnosů, které podnik zaznamenává na svých účtech, závisí na typech činností prováděných podnikem. Viz kategorie a příklady

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found