Lafferova křivka - Zjistěte, jak souvisí daňové sazby a daňové výnosy

Lafferova křivka je teoretickým vysvětlením vztahu mezi daňovými sazbami Účtování daní z příjmů Daně z příjmů a jejich účetnictví je klíčovou oblastí podnikových financí. Konceptuální porozumění účtování daní z příjmů umožňuje společnosti udržovat finanční flexibilitu. Daň je složité pole pro navigaci a často matou i ty nejzkušenější finanční analytiky. stanovené vládou a daňové výnosy vybrané při této daňové sazbě. Byl zaveden americkým zákonem o zásobování Zákon o zásobování je základním principem v ekonomii, který tvrdí, že za předpokladu, že vše ostatní bude konstantní, bude mít zvýšení ceny zboží odpovídající přímé zvýšení jeho nabídky. Zákon dodávek popisuje chování výrobce, když cena zboží stoupá nebo klesá. ekonom, Arthur Laffer. Koncept nebyl vynalezen Lafferem; existovali další předchůdci spisů Ibn Khalduna ze 14. století.

Lafferova křivka

Lafferova křivka říká, že při dvou extrémních daňových sazbách 0% a 100% neexistuje výběr daní. Mezi oběma těmito extrémy však existuje jedna optimální sazba daně, která maximalizuje výběr daňových výnosů. Jedním z hlavních předpokladů teorie je, že pokud se zdanění určité činnosti, jako je výroba, zvýší nad určitý bod, vyprodukuje se méně. Kromě optimální daňové sazby začínají pracovníci věřit, že jejich další úsilí má za následek nižší dodatečný příjem. Pracují tedy méně, klesá příjem a klesá výběr daní.

Fungování Lafferovy křivky

Lafferova křivka - graf

Na vodorovnou osu vyneseme sazbu daně a na svislou osu vládní příjmy ze zdanění. Křivka předpokládá parabolický tvar. Naznačuje to, že v počátečním bodě, kdy je daňová sazba 0%, neexistují pro vládu žádné příjmy. Jak vláda zvyšuje daňovou sazbu, příjmy se také zvyšují až do T *. Za bodem T *, pokud se zvýší sazba daně, příjmy začnou klesat. Stručně řečeno, pokusy o zdanění nad určitou úroveň jsou kontraproduktivní a ve skutečnosti vedou k nižším celkovým daňovým výnosům.

Motivace daňových poplatníků pracovat více pro vyšší příjem začíná klesat a raději pracují méně kvůli pocitu, že vláda jim bere peníze. Při sazbě daně 100% bude daňový základ země nulový a nikdo nebude pracovat, protože bude muset rozdat všechny své výdělky jako daně. T * je optimální daňová sazba, které by se vláda měla snažit dosáhnout.

Význam Lafferovy křivky

Laffer upozornil tento koncept na tvůrce politik v roce 1974, kdy byl obecný přístup většiny ekonomů keynesiánský. Obhajovali více vládních výdajů na stimulaci poptávky, což znamenalo více daní. Tato politika šla z kopce a Laffer tvrdil, že tento problém nebyl kvůli příliš nízké poptávce, ale kvůli břemenu vysokých daní a předpisů, které ponechaly producenty bez pobídky k produkci více.

Snížení daňové sazby ovlivňuje výnosy dvěma způsoby. Každé snížení daňové sazby se promítá přímo do nižších vládních příjmů, ale z dlouhodobého hlediska dává více peněz do rukou daňových poplatníků a zvyšuje jejich disponibilní příjem. Z tohoto důvodu se zvyšuje obchodní aktivita, společnosti najímají více, které zase utrácejí více, což vede k ekonomickému růstu. Růst vytváří větší daňový základ a z dlouhodobého hlediska generuje vyšší celkové daňové výnosy.

Vyšší sazba daně zvyšuje zátěž daňových poplatníků. Z krátkodobého hlediska to může zvýšit výnosy o malou částku, ale z dlouhodobého hlediska má větší účinek. Snižuje disponibilní příjem daňových poplatníků, což zase snižuje jejich výdaje na spotřebu. Agregovaná poptávka v ekonomice klesá a producenti vytvářejí méně. To vede k vyšší nezaměstnanosti. Daňový základ vlády klesá, stejně jako její daňové příjmy.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou kariéru, přečtěte si následující bezplatné finanční zdroje:

  • Fiskální politika Fiskální politika Fiskální politika se týká rozpočtové politiky vlády, která zahrnuje vládu, která manipuluje s úrovní výdajů a daňových sazeb v ekonomice. Vláda používá tyto dva nástroje ke sledování a ovlivňování ekonomiky. Jedná se o sesterskou strategii měnové politiky.
  • Daňový štít Daňový štít Daňový štít je povolený odpočet od zdanitelného příjmu, který má za následek snížení dlužné daně. Hodnota těchto štítů závisí na efektivní daňové sazbě pro společnost nebo jednotlivce. Mezi běžné odpočitatelné náklady patří odpisy, amortizace, splátky hypotéky a úrokové náklady
  • Ekonomická přidaná hodnota Ekonomická přidaná hodnota (EVA) Ekonomická přidaná hodnota (EVA) ukazuje, že ke skutečné hodnotě dochází, když projekty dosahují návratnosti nad jejich náklady na kapitál, což zvyšuje hodnotu pro akcionáře. Technika reziduálního příjmu, která slouží jako indikátor ziskovosti za předpokladu, že ke skutečné ziskovosti dochází, když je bohatství
  • Kvantitativní uvolňování Kvantitativní uvolňování Kvantitativní uvolňování (QE) je měnová politika tisku peněz, kterou provádí centrální banka za účelem oživení ekonomiky. Vytváří centrální banka

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found