Účetní zásady - přehled, příklady, důležitost

Účetní pravidla jsou pravidla a směrnice, které jsou stanoveny tak, aby se jimi společnost řídila při přípravě a prezentaci své účetní závěrky. Účetní zásady jsou důležité, protože stanovují rámec a všechny společnosti se jimi řídí, aby poskytly standardní účetní výkazy v průběhu let a ve vztahu k ostatním společnostem.

Účetní zásady

souhrn

  • Účetní pravidla jsou pravidla a směrnice, které jsou stanoveny tak, aby se jimi společnost řídila při přípravě a prezentaci své účetní závěrky.
  • Účetní zásady mohou být konzervativní nebo agresivní, založené na motivu společnosti využít své zisky ve svůj prospěch.
  • Zveřejnění účetních pravidel je možná nejdůležitějším důvodem, proč společnosti tyto zásady používají.

Účetní zásady se mohou u různých společností a geografických oblastí lišit. Většina společností se však obecně řídí jedním ze dvou účetních standardů - Obecně uznávané účetní zásady (GAAP) GAAP GAAP nebo Obecně přijímané účetní zásady jsou obecně uznávaným souborem pravidel a postupů určených k řízení podnikového účetnictví a finančního výkaznictví. GAAP je komplexní soubor účetních postupů, které byly vyvinuty společně Radou pro finanční účetní standardy (FASB) a Mezinárodními standardy účetního výkaznictví (IFRS). Účetní zásady se liší od účetních zásad, protože tyto zásady jsou zastřešujícími pravidly, kterými by se společnost měla řídit, zatímco zásady jsou způsobem, jakým se společnost řídí pravidly.

IFRS vs. GAAP

Mezinárodní standardy účetního výkaznictví (IFRS) Standardy IFRS Standardy IFRS jsou mezinárodní standardy účetního výkaznictví (IFRS), které se skládají ze souboru účetních pravidel, která určují, jak se v účetní závěrce musí vykazovat transakce a jiné účetní události. Jsou navrženy tak, aby udržovaly důvěryhodnost a transparentnost ve finančním světě a obecně uznávané účetní zásady (GAAP) jsou účetní zásady, které poskytují pokyny, jak by společnosti měly připravovat účetní závěrky. IFRS je více založen na principech a může lépe demonstrovat ekonomiku určité transakce.

GAAP je naopak přístup založený více na pravidlech. Rozdíly mezi těmito dvěma metodami jsou patrné v různých standardech týkajících se účetních pravidel (například některé účetní zásady povolené podle GAAP nemusí být podle IFRS povoleny).

Konzervativní vs. agresivní politika

Konzervativní účetní zásady podceňují současnou finanční výkonnost společnosti a vykazují lepší finanční výkonnost v následujících letech. Jedná se o udržitelnější přístup a umožňuje společnostem prokázat zlepšení v průběhu let, což je pozitivní signál pro investory.

Agresivní zásady mají tendenci využívat účetní politiky takovým způsobem, že nadhodnocují výkonnost v dřívějších letech, což vede k poklesu výkonnosti společnosti v pozdějších letech (i když se společnosti v pozdějších letech může dařit).

Agresivní účetní zásady mohou také upozornit auditory nebo investory, pokud mají pocit, že vedení nesprávně zaznamenává výnosy nebo alokuje náklady.

Prominentní účetní zásady

Účetní zásady mohou zahrnovat celou řadu různých věcí a jsou obvykle zakomponovány do standardů daných IFRS nebo GAAP. Seznam níže uvádí některé klíčové zásady používané společnostmi (náš seznam není vyčerpávající a položky se mohou lišit v závislosti na odvětví, ve kterém společnost působí).

  • Následovaly účetní konvence
  • Oceňování stálých aktiv
  • Zásady odpisování a zásob
  • Oceňování investic
  • Překlad položek v cizí měně
  • Náklady na výzkum a vývoj
  • Historické nebo současné nákladové účetnictví
  • Zacházení s leasingy
  • Zacházení s dobrou vůlí
  • Uznání zisků z dlouhodobých smluv
  • Zacházení s podmíněnými závazky Podmíněná odpovědnost Podmíněný závazek je potenciální závazek, který může nebo nemusí nastat. Relevance podmíněného závazku závisí na pravděpodobnosti, že se z podmíněného závazku stane skutečný závazek, jeho načasování a přesnost, s jakou lze odhadnout částku s ním spojenou.

Důležitost účetních pravidel

Existuje několik důvodů, proč jsou účetní zásady nesmírně důležité pro společnost připravující účetní závěrku, ale také pro investora a vládu.

1. Vláda zadržující finanční výkazy

Všechny společnosti by se při přípravě účetní závěrky měly řídit buď GAAP, nebo IFRS. Je to způsob, jakým může vláda kontrolovat finanční výkazy a současně chránit zájmy investorů.

    2. Správný rámec

    Jak již bylo zmíněno dříve, účetní zásady v zásadě poskytují společnostem rámec pro vykazování jejich finančních výkazů, takže se v celém rozsahu řídí standardizovaným formátem.

      3. Poskytování výhod investorům

      Když investorům řekneme, že dodržovali konkrétní účetní zásady, získají investoři větší důvěru ve společnost a čísla a výkazy lze snadno srovnávat s finančními výkazy jiných společností (protože se řídí standardizovaným formátem).

        4. Zveřejnění

        Společnost musí zveřejnit účetní pravidla, která dodržuje. Tyto zásady zahrnují samostatná pravidla týkající se způsobu zveřejňování informací investorům a společnosti by měly splňovat odpovídající požadavky na zveřejňování.

        Níže uvedený diagram ukazuje pořadí důležitosti účetních pravidel. Ze čtyř výše zmíněných důvodů je zveřejnění nesmírně zásadní, protože poskytuje základ pro zásady použité při sestavování účetní závěrky a umožňuje investorovi jej snadno použít.

        Účetní zásady - důležitost

        Reálný příklad účetní politiky

        Společnost může používat účetní pravidla různými způsoby a poskytne různé výsledky pro výdělky v konkrétním roce (v závislosti na tom, zda je politika konzervativní nebo agresivní).

        Vezmeme-li si příklad účtování zásob, může společnost použít jednu ze tří metod: first-in-first-out (FIFO) First-In First-Out (FIFO) First-In First-Out (FIFO) metoda ocenění zásob účetnictví je založeno na praxi, kdy se prodej nebo použití zboží řídí stejným pořadí, v jakém je nakupováno. Jinými slovy, podle metody FIFO se nejdříve zakoupené nebo vyrobené zboží odstraní a zaúčtuje jako první. Poslední náklady zůstávají, metoda průměrných nákladů nebo last-in-first-out (LIFO). Podle metody FIFO platí, že když společnost prodává zboží, náklady na zásoby, které se pořídí jako první, se zaznamenají do jejích účetních knih, zatímco u LIFO se náklady na obstarané zásoby naposledy zaznamenají jako náklady na prodané zboží.

        V metodě průměrných nákladů se pro cenu prodaného zboží používá vážený průměr nákladů na veškerý skladový inventář. Na trhu, kde ceny rostou, je použití FIFO lepší, protože snižuje náklady na prodané zboží a zvyšuje výdělky. Lze tedy říci, že FIFO je v tomto případě agresivnější metodou než LIFO.

        Za předpokladu, že člověk vlastní továrnu na košile. Maloobchodní cena triček je 50 $ a nakupuje je od prodejce. Minulý měsíc nakupuje 100 triček za 10 $ (do 15. dne v měsíci) a dalších 100 triček za 20 $ (od 15. do konce měsíce). Během měsíce osoba prodala 30 košil. Jeho celkový prodej bez ohledu na účetní politiku by činil 1 500 $ (košile 50 x 30).

        • Pokud by používal metodu FIFO, náklady na zboží prodávané za košile by byly 300 $ (10 x 30 košile).
        • COGS v rámci LIFO by činily 600 $ (košile 20 x 30 $) a průměrné náklady by činily 500 $ ((20 $ + 10 $) / 2 x 30 košile).
        • Vidíme, že nejnižší čistý příjem by pocházel z metody FIFO, protože COGS je nejnižší.

        Pomáhá nám pochopit, jak může společnost používat různé účetní politiky k využití svých výnosů ve svůj prospěch.

        Související čtení

        Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

        Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další zdroje velmi užitečné:

        • Auditovaná účetní závěrka Auditovaná účetní závěrka Veřejné společnosti jsou ze zákona povinny zajistit, aby jejich účetní závěrky byly auditovány registrovanou CPA. Účelem nezávislého auditu je poskytnout ujištění, že vedení předložilo účetní závěrku, která neobsahuje významné chyby. Auditované finanční výkazy pomáhají osobám s rozhodovací pravomocí
        • IFRS vs. US GAAP IFRS vs. US GAAP IFRS vs. US GAAP odkazuje na dva účetní standardy a zásady, které země ve světě dodržují v souvislosti s finančním výkaznictvím. Více než 110 zemí se řídí Mezinárodními standardy účetního výkaznictví (IFRS), což podporuje jednotnost při přípravě finančních výkazů.
        • Výdělky mimo GAAP Výnosy Non-GAAP Výnosy Non-GAAP jsou měřítka výdělků, která se neriadí standardními výpočty GAAP (Obecně přijímané účetní zásady) a nejsou požadována pro
        • Interní vs. externí výkaznictví Interní vs. externí finanční výkaznictví Interní vs. externí finanční výkaznictví má několik rozdílů, které si musí každá zúčastněná strana uvědomit. Interní finanční výkaznictví je a

        Poslední příspěvky

        $config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found