Zákon jedné ceny - přehled, jak to funguje, role na finančních trzích

Zákon jedné ceny (někdy označovaný jako LOOP) je ekonomická teorie, která uvádí, že cena stejného zboží na různých trzích musí být stejná po provedení směnného kurzu Devizový kurz Devizový kurz (Forex nebo FX) je převod jednoho měnu do jiné za konkrétní kurz známý jako směnný kurz cizí měny. Konverzní kurzy téměř všech měn se neustále pohybují, protože jsou poháněny tržními silami nabídky a poptávky. v úvahu (tj. pokud jsou ceny vyjádřeny ve stejné měně). Zákon se v zásadě vztahuje na aktiva obchodovaná na finančních trzích.

Zákon jedné ceny

Porozumění zákonu jedné ceny

Zákon jedné ceny je založen na několika předpokladech, mezi něž patří volná konkurence na trzích, absence obchodních omezení a cenová flexibilita Cenová pružnost Cenová pružnost se vztahuje k tomu, jak se množství, které vyžaduje nebo dodává zboží, mění, když se mění jeho cena. Jinými slovy, měří, kolik lidé reagují na změnu ceny položky. (tj. ani prodejci, ani kupující nemohou manipulovat s cenami zboží a ceny se upravují volně). Zákon jedné ceny je obecně použitelný pro širokou škálu zboží, cenných papírů a aktiv.

Loop primárně platí kvůli arbitrážním příležitostem. Pokud se ceny stejného zboží od sebe na trzích liší, vznikají arbitrážní příležitosti, protože obchodník může koupit zboží na trhu za nižší cenu a okamžitě jej prodat na jiném trhu za vyšší cenu za čistý zisk. Ekonomická teorie uvádí, že následně jsou síly nabídky a poptávky Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávaného zboží a poptávané množství tohoto zboží navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné. bude konvergovat ceny napříč trhy, a proto budou eliminovány arbitrážní příležitosti.

V praxi však zákon jedné ceny nemusí vždy platit. Například pokud obchod se zbožím zahrnuje transakční náklady nebo obchodní překážky Překážky obchodu Překážky obchodu jsou právní opatření zavedená především k ochraně domácí ekonomiky národa. Obvykle snižují množství zboží a služeb, které lze importovat. Tyto obchodní překážky mají podobu cel nebo daní a zákon nebude fungovat.

Zákon jedné ceny na finančních trzích

Na finančních trzích obecně platí zákon jedné ceny. Ekonomové se domnívají, že smyčka LOOP je silněji použitelná na finančních trzích než v mezinárodním obchodu, protože na prvních trzích existuje méně potenciálních obchodních překážek.

Na finančních trzích je primárním důsledkem LOOP prohlášení, že finanční zajištění musí mít jednotnou cenu bez ohledu na to, jak bylo zabezpečení vytvořeno. Kupní opce Kupní opce Kupní opce, která se běžně označuje jako „kupní“, je forma derivátové smlouvy, která kupujícímu kupní opce dává právo, nikoli však povinnost, koupit akcie nebo jiný finanční nástroj za konkrétní cenu - realizační cenu opce - ve stanoveném časovém rámci. lze replikovat pomocí akcií a obligací. Loop uvádí, že cena call opce se musí rovnat ceně replikovaného portfolia.

Komodity zůstávají nejvýznamnějším příkladem zákona jedné ceny na finančních trzích. S komoditami se obchoduje na různých světových trzích pomocí různých finančních nástrojů, obvykle forwardů nebo futures. Ceny komodit jsou nicméně na trzích obvykle homogenní kvůli smyčce.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Kurzový zisk / ztráta Kurzový zisk / ztráta Kurzový zisk / ztráta nastává, když osoba prodává zboží a služby v cizí měně. Hodnota cizí měny po přepočtu na místní měnu prodejce se bude lišit v závislosti na převládajícím směnném kurzu. Pokud se hodnota měny po převodu zvýší, prodejce získá zisk v cizí měně.
  • Cena Podlahy a stropy Cena Podlahy a stropy Cena Podlahy a stropy cen jsou vládními minimálními a maximálními cenami za určité zboží nebo služby. To se obvykle provádí za účelem ochrany kupujících a dodavatelů nebo správy omezených zdrojů v obtížných ekonomických dobách.
  • Náhradní produkty Náhradní produkty Náhradní produkty nabízejí spotřebitelům při rozhodování o nákupu možnosti volby, protože poskytují stejně dobré alternativy, čímž zvyšují užitnost. Z pohledu společnosti však náhradní produkty vytvářejí soupeření. Výsledkem je, že podnikům mohou při soutěžení vzniknout vysoké marketingové a propagační náklady
  • Pravidlo obchodní účinnosti Pravidlo obchodní účinnosti Pravidlo obchodní účinnosti je ekonomickým paradigmatem, kde se všichni producenti v globální ekonomice specializují na produkci jednoho zboží. Předpokladem pravidla je, že to výrobcům umožní stát se „experty“ na výrobu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found