Splatné úroky - průvodce, příklady, položky deníku pro splatné úroky

Splatný úrok je účet závazků, který je uveden v rozvaze společnosti, rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = Pasiva + Vlastní kapitál, což představuje částku úrokového nákladu Úrokový náklad Úrokový náklad vzniká ze společnosti, která financuje prostřednictvím dluhu nebo kapitálového leasingu. Úroky se nacházejí ve výkazu zisku a ztráty, ale lze je vypočítat také pomocí dluhového plánu. Plán by měl nastínit všechny hlavní části dluhu, které má společnost ve své rozvaze, a vypočítat úrok vynásobením časového rozlišení Akruální účetnictví Ve finančním účetnictví nebo akruálním účetnictví se akruální účetnictví týká záznamu výnosů, které společnost může vydělat, ale dosud neobdržel, nebo výdaje k dnešnímu dni, ale nebyl vyplacen k datu v rozvaze. Stručně řečeno, představuje výši úroku, který je v současné době dlužen věřitelům.

příklad splatného úroku

Pokud například vznikl úrok ve výši 1 000 USD ze splatného dluhopisu, který má být vyplacen až v příštím fiskálním roce, za aktuální rok končící 31. prosince by společnost zaznamenala následující zápis do deníku:

DR úrokový náklad 1 000

Úroky CR splatné 1 000

Splatné úroky jsou obvykle krátkodobé závazky a lze je také označit jako časově rozlišený úrok. Úrokové účty lze vidět v několika scénářích, například pro dluhopisové nástroje, leasingové smlouvy mezi dvěma stranami nebo jakékoli závazky se splatností dluhopisů.

Úroky z dluhopisů

Účty se splácením úroků se běžně vyskytují v dluhopisových nástrojích, protože fiskální rok společnosti Fiskální rok (FY) Fiskální rok (FY) je období 12 měsíců nebo 52 týdnů, které vlády a podniky používají pro účetní účely k sestavování ročních finančních zpráv. Fiskální rok (FY) nemusí nutně následovat po kalendářním roce. Může to být období jako 1. října 2009 - 30. září 2010. nemusí se shodovat s daty platby. Například společnost XYZ vydala 1. ledna 2017 12% dluhopisy za 860 652 USD, které mají hodnotu splatnosti 800 000 USD. Výnos je 10%, dluhopis je splatný 1. ledna 2022 a úroky jsou vypláceny 1. ledna každého roku.

1. ledna 2017:

DR hotovost 860 653

CR dluhopis splatný 860 653

Vydání dluhopisu se zaznamenává na splatný účet dluhopisů. Hodnota 860 653 znamená, že se jedná o prémiový dluhopis a prémie bude odepisována po celou dobu jeho životnosti.

31. prosince 2017:

DR úrokový náklad 86 065

DR dluhopis splatný 9 935

Úroky ČR splatné 96 000

Úrokový náklad je účet splatný dluhopisem vynásobený úrokovou sazbou. Závazek je dočasný účet, který bude použit, protože platby jsou splatné 1. ledna každého roku. A konečně, dochází ke snížení dluhopisů, které jsou splatné. Naši účetní průvodci a zdroje jsou průvodci pro samostudium, kteří se učí účetnictví a finance vlastním tempem. Procházejte stovky průvodců a zdrojů. účet, který představuje amortizaci prémie.

V rozvaze by tedy účty vypadaly takto:

Splatný dluhopis 850 718

Splatný úrok 96 000

1. ledna 2018:

DR úrok splatný 96 000

CR v hotovosti 96 000

Nakonec je splatný účet odstraněn, protože je vyplacena hotovost. Tato platba představuje kupónovou platbu, která je součástí dluhopisu.

Poznámka splatná

Účty se splácením úroků také hrají roli v situacích se splatností bankovek. Například společnost XYZ zakoupí počítač 1. ledna 2016, přičemž zaplatí předem 30 000 $ v hotovosti a se splatností bankovky 75 000 $ 1. ledna 2019. Úroková sazba je 10% a vyplácí se 1. ledna každého roku.

1. ledna 2016:

Zařízení DR 86 459

CR v hotovosti 30 000

CR Note splatné 56 349

Splatný dluhopis je 56 349 USD, což se rovná současné hodnotě 75 000 USD splatné 31. prosince 2019. Současnou hodnotu lze vypočítat pomocí aplikace MS Excel nebo finanční kalkulačky.

31. prosince 2016:

DR úrokové náklady 5 635

Úroky ČR splatné 5 635

Úroky za rok 2016 byly vynaloženy, ale jsou vyplaceny v následujícím roce, 1. ledna 2017, takže se v roce 2016 zaznamenává jako pasivní účet.

1. ledna 2017:

DR splatný úrok 5365

Hotovost v ČR 5,365

Účet je poté snížen na nulu a vyplacen v hotovosti.

Dodatečné zdroje

Toto bylo vodítkem k pochopení toho, jak se úrok může pohybovat mezi výsledovkou a rozvahou. Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Prostřednictvím kurzů, školení a cvičení finančního modelování se každý na světě může stát skvělým analytikem.

Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou kariéru, podívejte se na tyto další finanční zdroje:

  • Prognóza položek rozvahy Projektování řádkových položek rozvahy Projektování položek rozvahy zahrnuje analýzu pracovního kapitálu, PP&E, podílového kapitálu dluhu a čistého příjmu. Tato příručka popisuje způsob výpočtu
  • Obchodování s pevným výnosem Obchodování s pevným výnosem Obchodování s pevným výnosem zahrnuje investice do dluhopisů nebo jiných dluhových cenných papírů. Cenné papíry s pevným výnosem mají několik jedinečných atributů a faktorů
  • Závazky z dluhopisů Účetnictví Naši účetní průvodci a zdroje jsou samostudijními průvodci, kteří se učí účetnictví a finance vlastním tempem. Procházejte stovky průvodců a zdrojů.
  • Otázky k finančnímu rozhovoru Otázky k finančnímu rozhovoru Otázky a odpovědi k finančnímu rozhovoru. Tento seznam obsahuje nejčastější a nejčastější otázky a odpovědi na pohovory týkající se financí a zaměstnání. Existují dvě hlavní kategorie: behaviorální a technická

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found