Součet ročních odpisů - porozumění fungování metody SYD

Součet ročních odpisů (SYD) je metoda zrychleného odpisování. Podobně jako u dvojitého klesajícího zůstatku Odpisy s dvojitým klesajícím zůstatkem Metoda odpisu s dvojitým klesajícím zůstatkem je formou zrychleného odpisování, která zdvojnásobuje přístup běžného odpisování. Často se používá k výraznějšímu odpisování dlouhodobého majetku v prvních letech, což společnosti umožňuje odložit daně z příjmu na pozdější roky. Tato příručka vysvětlí metodu, jejímž cílem je součet odpisů za rok odepisovat aktiva společnosti zrychleným tempem. Společnosti se mohou rozhodnout, že tak učiní, protože tento postup bude mít za následek větší daňový štít odpisů Daňový štít Daňový štít je povolený odpočet od zdanitelného příjmu, který má za následek snížení dlužných daní. Hodnota těchto štítů závisí na efektivní daňové sazbě pro společnost nebo jednotlivce. Mezi běžné odpočitatelné náklady patří odpisy, amortizace, splátky hypotéky a úrokové náklady v prvních několika letech odpisování.

Součet ročních odpisů

Organizace, které čelí obtížným daňovým prostředím, se mohou rozhodnout odepisovat svá aktiva zrychleným způsobem, aby dosáhly větších daňových úspor a využily výsledné podhodnocené hodnoty čistého příjmu uvedené v účetní závěrce společnosti Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy jsou výkaz zisku a ztráty, rozvahu a výkaz peněžních toků. Tato tři hlavní prohlášení jsou složitě v prvních několika letech vlastnictví aktiv. V pozdějších letech, kdy bude částka odpisu menší, bude čistý příjem nadhodnocen.

Metoda odpisu součtu roku je také oblíbená u firem, které se snaží odepsat vybavení, které má vysokou šanci na zastaralost před hodnotou salvage Salvage Value Hodnota salvage je odhadovaná částka, která má hodnotu aktiva na konci jeho užitečné hodnoty život. Zbytková hodnota je také známá jako hodnota šrotu nebo zbytková hodnota a používá se při výpočtu odpisových nákladů. Hodnota závisí na tom, jak dlouho společnost očekává, že bude aktivum používat a jak tvrdě se aktivum používá. Například pokud je dosaženo a. Například společnost může zvolit tuto metodu k odpisování aktiv, jako jsou počítače, které mohou velmi rychle zastarat vzhledem k rychlosti technologického pokroku v dnešním světě.

Jak funguje součet odpisů za roky?

Metoda odpisu součtu let funguje tak, že se odpisuje odpisovatelná částka aktiva odpisovým faktorem jedinečným pro každý rok. Odepisovatelná částka se rovná celkové pořizovací ceně aktiva snížené o záchrannou hodnotu aktiva. Celkové pořizovací náklady se vztahují k celkovým kapitálovým výdajům, které společnost musela provést, aby získala uvedená aktiva.

Celkové náklady budou zahrnovat kupní cenu aktiva, veškeré náklady na dopravu spojené s přesunem aktiva do společnosti a veškeré náklady na instalaci. Faktor odpisu je doba použitelnosti aktiva (v letech) vydělená součtem všech užitečných let. Níže uvedený vzorec shrnuje postup:

Součet ročních odpisů

Kde:

n - Doba použitelnosti aktiva (např. 4 roky)

.N - Součet let (např. 4 roky: 1 + 2 + 3 + 4 = 10)

Odepisovatelná částka - (Celkové pořizovací náklady - zůstatková hodnota)

Příklad odpisu součtu let

Zvažte kávovou společnost Mega Coffee, která je připravena expandovat do svého nového sídla kanceláře. Společnost zvažuje investice do nejnovějších dostupných počítačů, aby zajistila hladký chod svého podnikání. Materiální náklady na všechny počítače jsou 2 500 000 $. Společnost Mega Coffee však musí zaplatit náklady na dopravu ve výši 100 000 USD, aby mohla tuto obrovskou objednávku počítačů přesunout včas po celé zemi. Kromě toho společnost Mega Coffee čelí instalačnímu poplatku 100 000 USD, aby zajistila správnou instalaci svých počítačů a jejich plnou kapacitu.

Mega Coffee věří, že na konci pětileté životnosti počítačů budou mít hodnotu 200 000 dolarů. Společnost se rozhodla odepsat tato aktiva pomocí metody SYD, protože čelí poměrně drsnému daňovému prostředí a protože existuje šance, že počítače zastarají dříve, než vyprší jejich životnost. Vytvořte odpisový plán a modelujte, jak lze tato aktiva odepisovat.

Řešení

Prvním krokem je identifikace hlavních vstupů potřebných pro tento výpočet. Ty jsou shrnuty v následující tabulce:

Součet ročních odpisů

Kde:

Celkové pořizovací náklady – $2,500,000 + $100,000 + $400,000 = $3,000,000

Odepisovatelná částka – $3,000,000 – $100,000 = $2,900,000

Součet užitečných let – 1+2+3+4+5 = 15

Jakmile nastavíme příslušné parametry, můžeme vypočítat náklady na odpisy pro každý rok takto:

Součet ročních odpisů

Všimněte si, že náklady na odpisy v roce 1 (966 667 USD) jsou asi pětkrát vyšší než náklady na odpisy v roce 5 (193 333 USD). Pokud by tedy počítače po roce 3 zastaraly, velká část jejich hodnoty by již byla znehodnocena. To znamená, že společnost by již realizovala většinu daňových výhod spojených s odpisy, a měla by tedy větší sklon investovat do pokročilejších technologií.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Další informace o souvisejících tématech najdete v následujících finančních zdrojích:

  • Náklady na odpisy Náklady na odpisy Náklady na odpisy se používají ke snížení hodnoty zařízení, majetku a vybavení tak, aby odpovídalo jejich používání a opotřebení v průběhu času. Odpisy se používají k lepšímu vyjádření nákladů a hodnoty dlouhodobého aktiva, protože souvisí s výnosem, který generuje.
  • Kumulované odpisy Kumulované odpisy Kumulované odpisy představují celkovou částku odpisových nákladů alokovaných na konkrétní aktivum od doby, kdy bylo aktivum uvedeno do užívání. Jedná se o kontradiktorový účet - negativní aktivní účet, který kompenzuje zůstatek na aktivním účtu, s nímž je obvykle spojen.
  • Standardy IFRS Standardy IFRS Standardy IFRS jsou mezinárodní standardy účetního výkaznictví (IFRS), které se skládají ze souboru účetních pravidel, která určují, jak se v účetní závěrce musí vykazovat transakce a jiné účetní události. Jsou navrženy tak, aby udržovaly důvěryhodnost a transparentnost ve finančním světě
  • Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích (oficiálně nazývaný Výkaz o peněžních tocích) obsahuje informace o tom, kolik peněz společnost za dané období vygenerovala a použila. Obsahuje 3 oddíly: hotovost z operací, hotovost z investování a hotovost z financování.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found