Lead Time - přehled, komponenty a jak snížit LT

Lead time se vztahuje na čas potřebný - nebo povolený - mezi začátkem a dokončením operace nebo projektu. Termín se běžně používá v dodavatelském řetězci Supply Chain Supply chain je celý systém výroby a dodávky produktu nebo služby, od samého počátečního stádia získávání surovin až po oblasti konečného řízení, řízení projektů a výroby.

Lead Lead Diagram

Delší dodací lhůty často vedou k neefektivnosti a plýtvání zdroji a společnosti by měly porovnat své doby zpracování s referenčními hodnotami a určit způsoby, jak zlepšit své dodací lhůty. Zkrácení dodací lhůty zlepšuje celkovou produktivitu, což vede k vyšším výnosům Tržby z prodeje Tržby z prodeje jsou příjmy, které společnost obdrží z prodeje zboží nebo poskytování služeb. V účetnictví mohou být výrazy „prodej“ a „výnos“ zaměňovány a často se používají zaměnitelně, což znamená totéž. Výnosy nemusí nutně znamenat přijatou hotovost. a zisky.

Jak dodací lhůta ovlivňuje inventář

Společnosti, které mají zásoby Inventář Inventář je běžný majetkový účet nalezený v rozvaze, který se skládá ze všech surovin, nedokončené výroby a hotových výrobků, které společnost nashromáždila. Často je považován za nejlikvidnější ze všech oběžných aktiv - je tedy vyloučen z čitatele při výpočtu rychlého poměru. pro použití ve výrobě často čelí případům vyskladnění, když se zásoby v ruce vyčerpají, aniž by docházelo k novému naskladnění. Vyskladnění často obtěžuje zákazníky, kteří musí čekat na vyplnění objednávek, a zároveň zvyšuje náklady pro společnost, protože může být nucena zastavit výrobu proces. Důvodem vyšších nákladů při vyskladnění je to, že zaměstnanci a výrobní stroje budou nějakou dobu nečinní, zatímco společnosti nadále vznikají náklady na veřejné služby, jako je elektřina, voda a plyn, a režijní náklady.

Neschopnost doplnit zásoby je většinou způsobena zpožděním dodacích lhůt, které se u jednotlivých dodavatelů liší. Mezi běžné příčiny zpoždění v přípravném období patří přírodní katastrofy, lidská chyba, nedostatek surovin, neúčinné systémy řízení zásob First-In First-Out (FIFO) Metoda účetnictví oceňování zásob First-In First-Out (FIFO) je založena praxe, kdy prodej nebo použití zboží probíhá ve stejném pořadí, v jakém je nakupováno. Jinými slovy, podle metody FIFO se nejdříve zakoupené nebo vyrobené zboží odstraní a zaúčtuje jako první. Nejnovější náklady zůstávají a další faktory.

Společnosti mohou omezit vyskladnění zásob pomocí programu pro správu dodavatelů, který automatizuje proces objednávání zásob. Program ukládá informace o dodavatelích pro konkrétní komponenty, což usnadňuje objednání konkrétních komponent, když se blíží dokončení. Automatické objednávání zkracuje dodací lhůty tím, že požadavky na zásoby vyřizují dostatečně včas, aby nedocházelo k vyskladnění, a tím se snižuje doba a náklady na dopravu. U nejdůležitějších komponent může společnost udržovat databázi záložních dodavatelů, kteří mohou dodávat zásoby, když hlavní dodavatel není k dispozici nebo není na skladě.

Součásti dodací lhůty

1. Doba předběžného zpracování: Toto se také označuje jako plánovací doba a zahrnuje čas potřebný k obdržení žádosti o doplnění, jejímu pochopení a vytvoření nákupní objednávky (při nákupu položky) nebo vytvoření pracovní pozice v případě výrobní firmy.

2. Doba zpracování: Doba zpracování je doba potřebná k získání nebo výrobě položky po obdržení nákupní objednávky.

3. Čekací doba: Čas, který uplyne mezi pořízením potřebných položek do okamžiku zahájení výrobního procesu.

4. Doba skladování: Čas skladování je doba, po kterou položky zůstávají ve skladu nebo továrně a čekají na dodání.

5. Přepravní čas: Čas, který vyrobenému kusu trvá přesun ze skladu / továrny k zákazníkovi.

6. Čas kontroly: Čas, který zákazník stráví kontrolou produktu, aby zjistil, zda splňuje specifikace. Odkazuje také na čas potřebný k řešení případného nesouladu s požadavkem na objednávku.

Jak zkrátit dodací lhůtu

Následuje několik způsobů, jak může společnost zkrátit dodací lhůtu:

# 1 Omezte aktivity bez přidané hodnoty

Společnost by měla provést mapování toku hodnot, aby identifikovala činnosti bez přidané hodnoty, které prodlužují dodací lhůty. Připravte si seznam těchto aktivit a eliminujte ty, bez nichž se společnost může obejít, a udržujte ty, které mají pozitivní dopad na kvalitu produktu.

# 2 Změňte způsoby dopravy

Společnost může také zorganizovat alternativní způsoby přepravy, které jsou rychlejší než současné způsoby přepravy nebo nabízejí častější zásilky. Dodavatelé mohou upřednostňovat způsoby dopravy, které jsou pomalé, ale vedou k větší úspoře nákladů, což může ovlivnit dodací lhůty. Přechod na flexibilnější způsob přepravy může postupně zkrátit dodací lhůtu, i když to může být za příplatek.

# 3 Zdroj lokálně

Pokud jsou suroviny dovážené společností k dispozici místně, může se společnost změnit na místní dodavatele, pokud to neohrozí kvalitu výrobků. Nákup produktů lokálně, na rozdíl od zdrojů od mezinárodních dodavatelů, zkracuje dodací lhůtu, protože zboží je přepravováno na kratší vzdálenosti.

# 4 Vertikální integrace

Vertikální integrace Vertikální integrace Vertikální integrace je, když firma rozšíří své operace v rámci svého dodavatelského řetězce. Znamená to, že vertikálně integrovaná společnost, která se dříve zapojí, může zahrnovat kombinaci procesů dvou dodavatelů nebo výrobních procesů společnosti. Například pokud společnost vyrábí a montuje komponenty na místech, která jsou daleko od sebe, může tyto dva procesy interně konsolidovat. To snižuje dobu přepravy komponent z jednoho místa na druhé.

# 5 Automatizujte proces

Zpoždění dodací lhůty jsou někdy způsobena lidskými chybami, kdy osoba odpovědná za objednání nových zpoždění zásob kontaktuje dodavatele. Společnost může použít systém Vendor Managed Inventory (VMI) nebo systém Vendor Owned Inventory (VOI) k automatickému doplnění zásob, jakmile se blíží dokončení. Takový systém zkracuje dodací lhůtu, protože dodavatel dostane požadavek dostatečně brzy, než dojde k vyprodání zásob.

Doba trvání vs. doba cyklu

Doba přípravy i doba cyklu měří dobu, která trvá od začátku procesu do konce. Doba cyklu je doba, která trvá od začátku do konce pro interní proces, zatímco doba trvání je doba, která trvá od začátku do konce k splnění požadavku zákazníka, kterým může být dotaz nebo dodání produktu.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Days Inventory Outstanding Days Inventory Outstanding Days nevyřízené zásoby (DIO) je průměrný počet dní, po které společnost drží svůj inventář, než jej prodá. Výpočet dnů nevyřízených zásob ukazuje, jak rychle může společnost přeměnit zásoby na hotovost. Jedná se o metriku likvidity a také ukazatel provozní a finanční efektivity společnosti.
  • Last-In-First-Out (LIFO) Last-In-First-Out (LIFO) Metoda ocenění Last-In-First-Out (LIFO) je založena na praxi, kdy jsou aktiva vyprodukována nebo získána jako poslední, která má být zaúčtována do nákladů . Jinými slovy, v rámci metody LIFO se nejnovější zakoupené nebo vyrobené zboží nejprve odstraní a zaúčtuje do nákladů. Proto staré náklady na zásoby zůstávají na
  • Ratio Inventory Turnover Ratio Inventory Turnover Ratio Poměr obratu zásob, známý také jako poměr obratu zásob, je poměr efektivity, který měří, jak efektivně je inventář řízen. Vzorec ukazatele obratu zásob se rovná nákladům na prodané zboží děleno celkovým nebo průměrným inventářem, aby se ukázalo, kolikrát se inventář „obrátil“ nebo prodal během určitého období.
  • Provozní cyklus Provozní cyklus Provozní cyklus (OC) označuje dny potřebné k tomu, aby společnost získala zásoby, prodala zásoby a sbírala hotovost z prodeje zásob. Tento cyklus hraje hlavní roli při určování efektivity podnikání.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found