Cenové indexy - definice, typy a ilustrativní příklady

Cenový index (PI) je měřítkem toho, jak se ceny v průběhu času mění, nebo jinými slovy, jedná se o způsob měření inflace Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží za určitý soubor doba. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). . Existuje několik metod, jak vypočítat inflaci (nebo deflaci Deflace Deflace je pokles obecné cenové hladiny zboží a služeb. Jinými slovy, deflace je negativní inflace. Když k ní dojde, hodnota měny v průběhu času roste. Tedy za stejnou částku peněz lze zakoupit více zboží a služeb.). V této příručce se podíváme na několik metod, jak toho dosáhnout. Inflace je jednou z hlavních metrik sledovaných Federálním rezervním systémem FED (Fed) Federální rezervní systém je centrální bankou Spojených států a je finanční autoritou za největší světovou ekonomikou volného trhu. za účelem stanovení úrokových sazeb Úroková sazba Úroková sazba se týká částky účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. .

Cenové indexy - nahoru směřující šipka dolaru nad mapu světa a graf

Obecný vzorec pro cenový index je následující:

PI1,2 = f (str1, P2,X)

Kde:

  • PI1,2: Některé PI, které měří změnu ceny z období 1 do období 2
  • P1: Cena zboží v období 1
  • P2: Cena zboží v období 2
  • X: Váhy (váhy se používají ve spojení s cenami)
  • f: Obecná funkce

Laspeyresův cenový index

Ernst Louis Etienne Laspeyres (1834-1913) byl německý ekonom a statistik. Laspeyresovým hlavním přínosem pro ekonomiku a statistiku byla jeho práce na počtech indexů a výpočtu inflace. Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží po stanovenou dobu. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). . Vzorec pro cenový index Laspeyres je následující:

Laspeyresův cenový index

Kde:

  • PiB: Cena zboží i v základním období
  • PiF: Cena zboží i v závěrečném období
  • QiB: Množství spotřebovaného zboží i v základním období
  • QiF: Množství spotřebovaného zboží i v závěrečném období

Laspeyres PI váží ceny (ceny základního období i ceny konečného období) s množstvím základního období. Zvažte ekonomiku s N zboží a službami. Čitatel v cenovém indexu Laspeyres vypočítává nominální výdaje potřebné ke spotřebě množství základního období v cenách konečného období. Jmenovatel počítá nominální HDP Hrubý domácí produkt (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) je standardní míra ekonomického zdraví země a ukazatel její životní úrovně. HDP lze také použít k porovnání úrovní produktivity mezi různými zeměmi. v základním období.

Paascheův cenový index

Hermann Paasche (1851-1925) byl německý ekonom a statistik. Hlavní příspěvek Paasche k ekonomice Co je to ekonomie? Ekonomika pochází ze starořeckého slova „oikonomikos“ nebo „oikonomia“. Oikonomikos se doslovně překládá jako „úkol správy domácnosti“. Francouzští merkantilisté používali výraz „economie politique“ nebo politickou ekonomii jako termín pro záležitosti spojené s veřejnou správou. a statistika byla jeho práce o mzdové inflaci.

Vzorec pro cenový index Paasche je následující:

Paascheův cenový index

Kde:

  • PiB: Cena zboží i v základním období
  • PiF: Cena zboží i v závěrečném období
  • QiB: Množství spotřebovaného zboží i v základním období
  • QiF: Množství spotřebovaného zboží i v závěrečném období

Paasche PI váží ceny (ceny základního období i ceny konečného období) s množstvím konečného období. Zvažte ekonomiku s N zboží a službami. Čitatel vypočítá nominální HDP v závěrečném období. Jmenovatel v cenovém indexu počítá nominální výdaje potřebné ke spotřebě množství konečného období v cenách základního období.

Marshall-Edgeworthův index

Alfred Marshall (1842-1924) byl anglický ekonom, který je všeobecně považován za otce moderní neoklasické ekonomie. Marshallova kniha Principles of Economics (1890) je jednou z nejvlivnějších učebnic v historii ekonomického myšlení. Francis Ysidro Edgeworth (1845-1926) byl anglo-irský ekonom a filozof. Edgeworth byl jedním z prvních zastánců používání statistik Základní pojmy statistiky pro finance Pro lepší porozumění financím je zásadně důležité důkladné pochopení statistik. Statistické koncepty mohou navíc pomoci investorům sledovat a analyzovat ekonomické otázky.

Vzorec pro cenový index Marshall-Edgeworth je následující:

Marshall-Edgeworthův index

Kde:

  • L (P): Laspeyresův cenový index
  • P (P): Paascheův cenový index

Marshall-Edgeworth Price Index je aritmetický průměr (jednoduchý průměr) Laspeyresova cenového indexu a Paascheho cenového indexu.

Fisher Price Index

Irving Fisher (1867-1947) byl americký ekonom a statistik. Fisher byl jedním z prvních neoklasických ekonomů v USA a je znám jako první ekonometrik (aplikace lineární regrese na ekonomickou teorii). Američan pracoval na mnoha oblastech ekonomiky, včetně obchodu, měnové teorie a měření inflace.

Vzorec pro index cen rybářů je následující:

Fisher Price Index

Fisherův cenový index je geometrický průměr cenového indexu Laspeyres a cenového indexu Paasche.

Ilustrativní příklad

ZbožíZákladní cena (PB)Základní množství (QB)Konečná cena (PF)Konečné množství (QF)
110100014800
2122000161500
33050030450
4355000308000
54040045150
6100350150200
725001002000200
8551000502000
910000251050025
10254000403000

Index cenČíselná hodnota
Laspeyresův cenový index1.025806452
Paascheův cenový index0.943342444
Cenový index Marshall-Edgeworth0.984574448
Fisher Price Index0.983710712

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Phillipsova křivka Phillipsova křivka Phillipsova křivka je grafické znázornění krátkodobého vztahu mezi nezaměstnaností a inflací v ekonomice. Podle Phillipsovy křivky existuje negativní nebo inverzní vztah mezi mírou nezaměstnanosti a mírou inflace v ekonomice.
  • Cena Podlahy a stropy Cena Podlahy a stropy Cena Podlahy a stropy cen jsou vládními minimálními a maximálními cenami za určité zboží nebo služby. To se obvykle provádí za účelem ochrany kupujících a dodavatelů nebo správy omezených zdrojů v obtížných ekonomických dobách.
  • Index ziskovosti Index ziskovosti Index ziskovosti (PI) měří poměr mezi současnou hodnotou budoucích peněžních toků a počáteční investicí. Index je užitečným nástrojem pro hodnocení investičních projektů a zobrazení hodnoty vytvořené na jednotku investice. Index ziskovosti je také známý jako poměr zisku k zisku (PIR) nebo poměr hodnoty investice (VIR).
  • Technická analýza - Průvodce pro začátečníky Technická analýza - Průvodce pro začátečníky Technická analýza je forma oceňování investic, která analyzuje minulé ceny a předpovídá budoucí cenovou akci. Techničtí analytici se domnívají, že kolektivní akce všech účastníků trhu přesně odrážejí všechny relevantní informace, a proto cenným papírům neustále přiřazují spravedlivou tržní hodnotu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found