Náklady na příležitost - Zjistěte, jak vypočítat a použít náklady na příležitost

Cena příležitosti je jedním z klíčových konceptů při studiu ekonomie Ekonomika Finance Články o ekonomii jsou koncipovány jako samostudijní průvodci, kteří se učí ekonomii vlastním tempem. Projděte si stovky článků o ekonomii a nejdůležitějších pojmech, jako je hospodářský cyklus, vzorec HDP, přebytek spotřebitelů, úspory z rozsahu, ekonomická přidaná hodnota, nabídka a poptávka, rovnováha atd. A převažuje v různých rozhodovacích procesech. Náklady příležitosti jsou hodnotou další nejlepší alternativní ušlé. Zjednodušeně řečeno, jsou to náklady na to, co jiného by si člověk mohl vybrat.

Cena příležitosti - 2 silnice

Zvažování alternativních rozhodnutí

Principy manažerského účetnictví Teorie finančního účetnictví Teorie finančního účetnictví vysvětluje „proč“, které stojí za účetnictvím - důvody, proč jsou transakce vykazovány určitými způsoby. Tato příručka vám pomůže pochopit hlavní principy, které stojí za teorií finančního účetnictví nebo podnikovými financemi Přehled podnikových financí Korporátní finance se zabývají kapitálovou strukturou korporace, včetně jejího financování a opatření, která vedení podniká ke zvýšení hodnoty diktátu, že náklady příležitosti vzniknou v přítomnost volby. Pokud se v rozhodovacím procesu zobrazí pouze jedna možnost, výchozí alternativou je laissez-faire (nedělat nic) s přidruženými náklady na nulu. Pokud si však rozhodující osoba musí vybrat mezi rozhodnutím A nebo B, náklady příležitosti z rozhodnutí A jsou čistým přínosem rozhodnutí B a naopak.

Jak se počítá cena příležitosti?

Ve finanční analýze se náklady příležitosti promítají do současnosti při výpočtu vzorce čisté současné hodnoty NPV vzorec Průvodce vzorcem NPV v aplikaci Excel při provádění finanční analýzy. Je důležité přesně pochopit, jak vzorec NPV funguje v aplikaci Excel a matematika za ním. NPV = F / [(1 + r) ^ n] kde, PV = současná hodnota, F = budoucí platba (peněžní tok), r = diskontní sazba, n = počet období v budoucnosti.

Vzorec NPV

Kde:

NPV: Čistá současná hodnota

FCF: Volný peněžní tok

r: Diskontní sazba

n: Počet období

Pokud jsou nabídnuty vzájemně se vylučující možnosti, rozhodovacím pravidlem je vybrat projekt s nejvyšší NPV. Pokud však alternativní projekt poskytuje jedinou a okamžitou výhodu, náklady příležitosti lze přidat k celkovým nákladům vzniklým v C.0. Výsledkem je, že se rozhodovací pravidlo změní z výběru projektu s nejvyšší NPV na provedení projektu, pokud je NPV větší než nula.

Finanční analytici používají finanční modelování Co je finanční modelování Finanční modelování se provádí v aplikaci Excel k předpovědi finanční výkonnosti společnosti. Přehled toho, co je finanční modelování, jak a proč stavět model. vyhodnotit náklady příležitosti alternativních investic. Vytvořením modelu DCF Bezplatný průvodce tréninkem modelu DCF Model DCF je specifickým typem finančního modelu používaného k oceňování podniku. Tento model je jednoduše prognózou nevyužitého volného peněžního toku společnosti v aplikaci Excel, analytik je schopen porovnat různé projekty a posoudit, který je nejatraktivnější.

Aplikace nákladů příležitosti

Předpokládejme například, že firma objevila ropu v jedné ze svých zemí. Zeměměřič stanoví, že pozemek lze prodat za cenu 40 miliard dolarů. Konzultant stanoví, že těžba ropy vygeneruje provozní výnosy ve výši 80 miliard USD v současné hodnotě, pokud je firma dnes ochotna investovat 30 miliard USD. Účetním ziskem by bylo investovat 30 miliard dolarů do zisku 80 miliard dolarů, což by vedlo k účetnímu zisku 50 miliard dolarů. Ekonomický zisk pro výběr těžby však bude 10 miliard dolarů, protože příležitostné náklady na neprodání půdy budou 40 miliard dolarů.

Další náklady při rozhodování: přírůstkové náklady

Firma se může rozhodnout prodat produkt v jeho současném stavu nebo jej dále zpracovat v naději, že vygeneruje další příjmy. Například ropu lze prodat za 40,73 USD za barel. Petrolej, produkt rafinace ropy, by se prodával za 55,47 USD za kilolitr. I když je cena petroleje atraktivnější než ropa, firma musí určit svou ziskovost zvážením přírůstkových nákladů potřebných k rafinaci ropy na petrolej.

Cena příležitosti

V tomto příkladu bude společnost lhostejná k prodeji svého produktu v surové nebo zpracované formě. Pokud jsou však náklady na destilaci nižší než 14,74 USD za barel, bude firma profitovat z prodeje zpracovaného produktu. Pokud ne, bylo by lepší prodat produkt v surové formě.

Další náklady při rozhodování: Potopené náklady

Potopená cena je cena, která nastala a nelze ji změnit současnými nebo budoucími rozhodnutími. Proto je důležité, aby tyto náklady byly v procesu rozhodování ignorovány.

Předpokládejme například, že výše popsaná firma investovala do zahájení provozu 30 miliard dolarů. Pokles poptávky po ropných produktech však vedl k předvídatelným výnosům ve výši 50 miliard dolarů. Zisk z tohoto projektu tedy povede k čisté hodnotě 20 miliard USD. Alternativně může firma pozemek stále prodat za 40 miliard dolarů.

Rozhodnutím v této situaci by bylo pokračovat ve výrobě, protože očekávané příjmy ve výši 50 miliard USD jsou stále vyšší než 40 miliard USD získaných z prodeje půdy. Počáteční investice ve výši 30 miliard dolarů již byla provedena a nebude změněna ani v jednom případě.

Další zdroje

Chcete-li se dozvědět více a pokračovat v kariéře, přečtěte si následující bezplatné finanční zdroje:

  • Analýza chování nákladů Analýza nákladů chování Analýza nákladů chování se týká pokusu vedení porozumět tomu, jak se mění provozní náklady ve vztahu ke změně úrovně činnosti organizace. Tyto náklady mohou zahrnovat přímé materiály, přímé pracovní síly a režijní náklady, které vznikají při vývoji produktu.
  • Cost-Based Costing Activity-Based Costing Activity-based Costing je konkrétnější způsob alokace režijních nákladů na základě „aktivit“, které ve skutečnosti přispívají k režijním nákladům. Činnost je
  • WACC Formula WACC WACC jsou vážené průměrné náklady na kapitál společnosti a představují její smíšené náklady na kapitál včetně vlastního kapitálu a dluhu. Vzorec WACC je = (E / V x Re) + ((D / V x Rd) x (1-T)). Tato příručka poskytne přehled o tom, co to je, proč se používá, jak to vypočítat, a také poskytuje kalkulačku WACC ke stažení
  • Typy finančních modelů Typy finančních modelů Mezi nejběžnější typy finančních modelů patří: 3 výkazový model, DCF model, M&A model, LBO model, rozpočtový model. Objevte top 10 typů

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found