Idiosynkratické riziko - přehled a příklad idiosynkratického rizika

Idiosynkratické riziko, někdy také označované jako nesystematické riziko, je inherentní riziko spojené s investováním do konkrétního aktiva, jako je akcie. Kmenové akcie Kmenové akcie jsou typem cenného papíru, který představuje vlastnictví vlastního kapitálu ve společnosti. Existují i ​​další pojmy - například kmenová akcie, kmenová akcie nebo hlasovací akcie -, které jsou ekvivalentem kmenových akcií. Idiosynkratické riziko je riziko, které je specifické pro konkrétní investici - na rozdíl od rizika, které ovlivňuje celý trh nebo celé investiční portfolio. Je to opak systémového rizika, které ovlivňuje všechny investice v rámci dané třídy aktiv. Systémová rizika Systematické riziko Systematické riziko je ta část celkového rizika, která je způsobena faktory mimo kontrolu konkrétní společnosti nebo jednotlivce. Systematické riziko je způsobeno faktory, které jsou mimo organizaci. Veškeré investice nebo cenné papíry podléhají systematickému riziku, jedná se tedy o nediferencovatelné riziko. zahrnují věci, jako je změna úrokových sazeb nebo inflace.

Idiosynkratická rizika mají kořeny v jednotlivých společnostech (nebo v jednotlivých investicích). Investoři mohou zmírnit idiosynkratická rizika diverzifikací svých investičních portfolií.

Idiosynkratické riziko

Idiosynkratické riziko vs. systémové riziko

S idiosynkratickým rizikem faktory ovlivňující aktiva Finanční aktiva Finanční aktiva se vztahují na aktiva, která vyplývají ze smluvních ujednání o budoucích peněžních tocích nebo z vlastnictví kapitálových nástrojů jiné účetní jednotky. Klíč, jako jsou akcie a společnosti, které jsou jejich základem, mají dopad na mikroekonomickou úroveň. To znamená, že idiosynkratické riziko vykazuje malou, pokud vůbec nějakou korelaci s celkovým tržním rizikem. Nejúčinnějším způsobem, jak zmírnit nebo se pokusit eliminovat idiosynkratické riziko, je diverzifikace investic.

Idiosynkratické riziko je ze své podstaty nepředvídatelné. Studie ukazují, že většinu variací rizika, kterým jednotlivé akcie v průběhu času čelí, vytváří idiosynkratické riziko. Pokud se investor snaží omezit potenciálně drastický dopad rizika na své investiční portfolio, může toho dosáhnout prostřednictvím investiční taktiky, jako je diverzifikace a zajištění. Zajišťovací ujednání Zajišťovací ujednání označuje investici, jejímž cílem je snížit úroveň budoucích rizik v v případě nepříznivého cenového pohybu aktiva. Zajištění poskytuje určitý druh pojistného krytí k ochraně před ztrátami z investice. . Strategie diverzifikace zahrnuje investice do různých aktiv s nízkou korelací - tj. Aktiv, která se na trhu obvykle nepohybují společně. Teorie diverzifikace spočívá v tom, že když jedno nebo více aktiv přijde o peníze, získá zbytek nekorelovaných investic investora, čímž zajistí nebo minimalizuje jeho ztráty.

Na druhé straně systémové riziko zahrnuje makroekonomické faktory, které ovlivňují nejen jednu investici, ale celkový trh a ekonomiku obecně. Přidání dalších aktiv do portfolia nebo diverzifikace aktiv v něm nemohou vyvrátit systémové riziko.

Společné formy idiosynkratického rizika

Každá společnost a její akcie čelí vlastním inherentním rizikům. Mezi nejběžnější typy idiosynkratických rizik patří možnosti, které vedení společnosti dělá ve vztahu k provozním strategiím, finančním politikám a investiční strategii. Mezi další formy pravidelně se opakujících idiosynkratických rizik patří obecná kultura a síla společnosti zevnitř a tam, kde je založen její provoz.

Faktory idiosynkratického rizika:

  • Provozní strategie
  • Finanční politika
  • Firemní kultura
  • Investiční strategie

Systémová rizika naopak ovlivňují celý trh jako celek. Zahrnují daňové politiky, inflaci, úrokové sazby Úroková sazba Úroková sazba se týká částky účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. a ekonomický růst či pokles.

Dobře uveřejněný příklad

V dubnu 2018 byla společnost LendingClub Corporation obviněna Federální obchodní komisí (FTC) z používání podvodných praktik s dlužníky, pokud jde o poplatky, a také z neoprávněného odečítání peněz z účtů zákazníků. Reakce trhu byla rychlá a akcie LendingClub (NYSE: LC) poklesly v krátké době o 15%. Tato událost následovala po problémech společnosti v roce 2016 kolem odchodu generálního ředitele Renauda Laplancheho.

Obě výše uvedené události jsou příklady idiosynkratického rizika - rizika specifická pro jednu společnost nebo akcii a neovlivňující trh jako celek ani celkové odvětví, ve kterém společnost působí.

Každá investice ze své podstaty nese riziko. Pochopení různých rizik spojených s investicí, jak systémových, tak idiosynkratických, je důležité, aby pomohlo investorům rozumně plánovat jejich investiční portfolia.

Další zdroje

Finance je oficiálním globálním poskytovatelem certifikace FMVA® Financial Modeling & Valuation Analyst. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika. Následující finanční zdroje vám pomohou při dalším finančním vzdělávání:

  • Beta ve financování Beta Beta (β) investičního cenného papíru (tj. Akcie) je měřítkem jeho volatility výnosů ve vztahu k celému trhu. Používá se jako měřítko rizika a je nedílnou součástí modelu oceňování kapitálových aktiv (CAPM). Společnost s vyšší beta má větší riziko a také vyšší očekávané výnosy.
  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.
  • Manažer portfolia Manažer portfolia Manažer portfolia spravuje investiční portfolia pomocí šestikrokového procesu správy portfolia. V této příručce se dozvíte přesně, co správce portfolia dělá. Manažeři portfolia jsou profesionálové, kteří spravují investiční portfolia s cílem dosáhnout investičních cílů svých klientů.
  • Systematické riziko Systematické riziko Systematické riziko je ta část celkového rizika, která je způsobena faktory mimo kontrolu konkrétní společnosti nebo jednotlivce. Systematické riziko je způsobeno faktory, které jsou mimo organizaci. Veškeré investice nebo cenné papíry podléhají systematickému riziku, jedná se tedy o nediferencovatelné riziko.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found