Vzájemně exkluzivní události - přehled a aplikace v oblasti financí

Ve statistikách a teorii pravděpodobnosti se dvě události vzájemně vylučují, pokud nemohou nastat současně. Nejjednodušším příkladem vzájemně se vylučujících událostí je hod mincí. Výsledkem hodené mince může být buď hlava, nebo ocas, ale oba výsledky nemohou nastat současně.

Vzájemně exkluzivní události

Vzájemně se vylučující události jsou obvykle zaměňovány s nezávislými událostmi. Nezávislé události Ve statistikách a teorii pravděpodobnosti jsou nezávislé události dvě události, u nichž výskyt jedné události neovlivní výskyt jiné události. Jsou to však dva odlišné pojmy. Na rozdíl od vzájemně se vylučujících událostí mohou nastat nezávislé události současně. Nezávislost událostí naznačuje, že pravděpodobnost výsledku jedné události neovlivní pravděpodobnost výsledku jiné události.

Vzájemně exkluzivní události v oblasti financí

Koncept vzájemně se vylučujících akcí nabízí četné aplikace v oblasti financí. S takovými událostmi se často setkáváme během procesu rozhodování v oblasti podnikových financí. Například procesy kapitálového rozpočtování Osvědčené postupy kapitálového rozpočtování Kapitálové rozpočtování se týká rozhodovacího procesu, který společnosti sledují, pokud jde o to, které kapitálově náročné projekty by měly sledovat. Takovými kapitálově náročnými projekty může být cokoli, od otevření nové továrny po výrazné rozšíření pracovní síly, vstup na nový trh nebo výzkum a vývoj nových produktů. zvážit vzájemně se vylučující dlouhodobé investiční projekty.

Ve správě investic lze navíc nalézt vzájemně se vylučující události. Například kvůli určitým omezením správce portfolia Správce portfolia Správci portfolia spravují investiční portfolia pomocí šestistupňového procesu správy portfolia. V této příručce se dozvíte přesně, co správce portfolia dělá. Manažeři portfolia jsou profesionálové, kteří spravují investiční portfolia s cílem dosáhnout investičních cílů svých klientů. může čelit omezeným investičním příležitostem. Pokud některé z příležitostí nelze využít společně, jsou považovány za vzájemně se vylučující.

Ve financích analýza událostí zohledňuje jak statistické, tak finanční aspekty. Kromě pravděpodobnosti událostí analýza obecně zahrnuje různé finanční metriky, například Čistá současná hodnota (NPV) Čistá současná hodnota (NPV) Čistá současná hodnota (NPV) je hodnota všech budoucích peněžních toků (kladných i záporných) po celou dobu životnosti investice diskontované do současnosti. Analýza čistých současných hodnot je formou vlastního ocenění a používá se značně napříč financemi a účetnictvím k určování hodnoty podniku, bezpečnosti investic, výnosů nebo některých makroekonomických faktorů.

Pravidla pravděpodobnosti pro vzájemně se vylučující události

Navzdory specifickým rysům vzájemně se vylučujících událostí se události stále řídí některými základními pravidly pravděpodobnosti. Pravidla zahrnují následující:

1. Pravidlo násobení

Pravidlo násobení se používá, když chceme zjistit pravděpodobnost současných událostí (je také známá jako společná pravděpodobnost nezávislých událostí). Pravidlo násobení pro vzájemně se vylučující události uvádí následující:

Pravidlo násobení

Protože události nemohou nastat současně, je jejich společná pravděpodobnost vždy nulová.

2. Pravidlo přidání

Pravidlo přidání umožňuje určit pravděpodobnost, že dojde alespoň k jedné z událostí (označuje se jako sjednocení událostí). U vzájemně se vylučujících událostí pravidlo přidání definuje následující:

 Pravidlo přidání

Pravděpodobnost sjednocení událostí se zjistí součtem pouze jednotlivých pravděpodobností každé události, protože existuje nulová pravděpodobnost, že obě události mohou nastat současně.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Základní pojmy statistiky v oblasti financí Základní pojmy statistiky v oblasti financí Pro lepší porozumění financím je zásadně důležité důkladné pochopení statistik. Statistické koncepty mohou navíc pomoci investorům sledovat
  • Kumulativní distribuce frekvence Kumulativní distribuce frekvence Kumulativní distribuce frekvence je forma distribuce frekvence, která představuje součet třídy a všech tříd pod ní. Pamatujte si tu frekvenci
  • Frekvenční polygon Frekvenční polygon Frekvenční polygon je vizuální reprezentace distribuce. Vizualizační nástroj slouží k pochopení tvaru distribuce. V zásadě
  • Histogram Histogram Histogram se používá ke shrnutí diskrétních nebo spojitých dat. Jinými slovy, histogram poskytuje vizuální interpretaci číselných dat tím, že ukazuje počet datových bodů, které spadají do zadaného rozsahu hodnot (nazývaných „koše“). Histogram je podobný svislému sloupcovému grafu. Nicméně, histogram,

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found