Ekonomický cyklus - přehled, fáze a důležitost

Ekonomický cyklus je kolísavý stav ekonomiky z období ekonomické expanze a kontrakce. Obvykle se měří hrubým domácím produktem (HDP) země nebo regionu. Další ekonomické faktory, jako jsou míra zaměstnanosti, výdaje spotřebitelů a úrokové sazby Úroková sazba Úroková sazba se týká částky účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. , lze také použít k určení fáze ekonomického cyklu.

Ekonomický cyklus

Pochopení ekonomických cyklů

Ekonomický cyklus je také známý jako hospodářský cyklus a jedná se o kolísavý stav tržní ekonomiky. Ekonomika je pojem, který popisuje soubor výrobních a spotřebních činností, které určují, jak by měly být zdroje alokovány.

V dnešním světě je prakticky každá ekonomika tržní ekonomikou, ve které ceny určují zákony nabídky a poptávky.

Tlak nabídky a poptávky ovlivňuje ekonomiku prostřednictvím různých proměnných, jako jsou globální ekonomické podmínky, obchodní bilance, produktivita, míra inflace Úroková sazba Úroková sazba se vztahuje k částce účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. , úrokové sazby a směnné kurzy. Proměnné v souhrnu utvářejí ekonomiku a stav ekonomického cyklu.

Ekonomický cyklus je trendem pohybu HDP nahoru a dolů, který v konečném důsledku určuje celkový dlouhodobý růst ekonomiky.

HDP měří celkovou hodnotu zboží a služeb a používá se k zobrazení celkového bohatství ekonomiky. Vyšší HDP obvykle koreluje s lépe situovanými občany.

Fáze ekonomického cyklu

Ekonomický cyklus prochází čtyřmi fázemi:

  1. Rozšíření
  2. Vrchol
  3. Kontrakce
  4. Koryto

Jakmile je cyklus dokončen, pokračuje od začátku znovu. Při určování toho, jak dlouho každá fáze trvá, neexistuje žádné definitivní pravidlo; ve skutečnosti mohou fáze expanze trvat mnoho let, než dosáhnou vrcholu. Zdravá ekonomika však vždy jednou za čas projde fází kontrakce.

Během fáze expanze bude ekonomika zaznamenávat silný růst a úrokové sazby budou obecně nižší, ale s rostoucí expanzí se začnou zvyšovat. Celková úroveň produkce se zvyšuje a míra inflace začíná stoupat, jak expanze dospívá.

Vrcholu je dosaženo, když růst ekonomiky dosáhne plató nebo maximální rychlosti. Obvykle se vyznačuje vyšší inflací, kterou je třeba opravit.

K nápravě dochází ve fázi kontrakce, kdy se růst ekonomiky zpomaluje, míra nezaměstnanosti roste a inflace se zužuje. Pokračuje, dokud cyklus nedosáhne žlabu.

Žlab je charakterizován jako nízký bod ekonomiky, ze kterého může znovu vstoupit do expanzivní fáze.

Důležitost hospodářského cyklu

Každý člověk je účastníkem tržní ekonomiky. Rozhodujícím faktorem úspěchu tržní ekonomiky je to, že v zásadě umožňuje všem lépe se vyrábět a spotřebovávat více zboží a služeb. Produkty a služby Produkt je hmatatelný předmět, který je uveden na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby. zatímco služba je nehmotný předmět, který vzniká v průběhu času. HDP ekonomiky zachycuje zvýšenou úroveň výroby a spotřeby a rostoucí HDP je důležitým aspektem úspěšné ekonomiky.

Vzhledem k tomu, že každý je účastníkem celkové ekonomiky, má smysl, že každý je ovlivněn stavem ekonomického cyklu. Pro ekonomiku je obvykle v nejlepším zájmu, aby byla ve fázi expanze a hromadila více bohatství.

Dopad ekonomických fází

Když je ekonomika v expanzi, podniky vytvářejí zisky, což vede k najímání dalších zaměstnanců a disponibilnějšímu příjmu a výdajům. To zase vede k většímu zisku pro podniky a pokračuje ve ctnostném cyklu.

Když ekonomika upadá, podniky ztrácejí zisky, což vede ke zmenšování a propouštění zaměstnanců. Když zaměstnanci ztratí zaměstnání, dojde k menšímu disponibilnímu příjmu a nižším výdajům spotřebitelů, což vede k ještě nižším ziskům z podnikání. Pokračuje to v začarovaném kruhu.

Ekonomika by se měla neustále rozšiřovat; jsou však zapotřebí kontrakce, aby byla inflace pod kontrolou a aby nedošlo k přehřátí ekonomiky.

Přehřátá ekonomika je ekonomika, která zažívala dlouhé období silného ekonomického růstu, ale také začala dosahovat vysokých úrovní inflace. Příliš vysoká inflace vede k neefektivnosti tržní ekonomiky.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Nabídka a poptávka Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné.
  • Ekonomické ukazatele Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele
  • Hrubý domácí produkt (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) je standardní míra ekonomického zdraví země a ukazatel její životní úrovně. HDP lze také použít k porovnání úrovní produktivity mezi různými zeměmi.
  • Tržní ekonomika Tržní ekonomika Tržní ekonomika je definována jako systém, kde je produkce zboží a služeb nastavena podle měnících se přání a schopností trhu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found