Varianční vzorec - příklad, šablona ke stažení, průvodce

Varianční vzorec se používá k výpočtu rozdílu mezi prognózou a skutečným výsledkem. Rozptyl lze vyjádřit v procentech nebo jako celé číslo (hodnota v dolarech nebo počet jednotek). Analýza odchylek a vzorec odchylky hrají důležitou roli ve finančním plánování a analýze společnosti. Jobs Procházet popisy pracovních pozic: požadavky a dovednosti pro zveřejňování nabídek v investičním bankovnictví, průzkumu kapitálu, treasury, FP&A, podnikových financí, účetnictví a dalších oblastech financí. Tyto popisy pracovních míst byly sestaveny na základě nejběžnějších seznamů dovedností, požadavků, vzdělání, zkušeností a dalších (FP&A), které pomáhají hodnotit výsledky a činit informovaná rozhodnutí pro další podnikání.

varianční příklad

Co je to varianční vzorec?

Existují dva vzorce pro výpočet rozptylu:

Rozptyl% = Skutečná / Předpověď - 1

nebo

Odchylka $ = Skutečná - předpověď

varianční vzorec

V následujících odstavcích podrobněji rozebereme každý ze vzorců.

Vzorec procentní odchylky

Jak název napovídá, vzorec procentní odchylky vypočítá procentní rozdíl mezi prognózou a skutečným výsledkem.

V příkladové analýze výše vidíme, že prognóza tržeb byla 150 000 $ a skutečný výsledek byl 165 721 $. Bereme tedy 165 721 $ děleno 150 000 $, méně, a toto číslo vyjádříme procentem, což je 10,5%.

Toto je příklad lepšího výkonu, pozitivní odchylky nebo příznivé odchylky.

Vzorec rozptylu dolaru

Vzorec pro rozptyl dolaru je ještě jednodušší. Rovná se skutečnému výsledku odečtenému od čísla prognózy. Pokud jsou jednotkami dolary, získáme to rozptyl dolaru. Tento vzorec může také fungovat pro počet jednotek nebo jakýkoli jiný typ celého čísla.

Ve stejném příkladu jako výše byla prognóza tržeb 150 000 $ a skutečný výsledek byl 165 721 $. Nyní vezmeme 165 721 $ a odečteme 150 000 $, abychom dostali rozptyl 15 721 $.

variance vzorec šablony ke stažení

Stáhněte si šablonu zdarma

Zadejte své jméno a e-mail do níže uvedeného formuláře a stáhněte si bezplatnou šablonu hned teď!

Příznivá vs. nepříznivá varianta

Protože se analýza odchylek provádí u výnosů i výdajů, je důležité pečlivě rozlišovat mezi pozitivním a negativním dopadem. Z tohoto důvodu se místo pozitivních, negativních, nad nebo pod používají výrazy příznivé a nepříznivé, protože jasně poukazují na to.

Pokud má například cena negativní rozdíl od prognózy (nižší, než se očekávalo), je to příznivá odchylka, protože je lepší mít náklady nižší než vyšší.

Rozdíly v rozpočtování a prognózování

Vzorec odchylky je užitečný při rozpočtování a prognózování při analýze výsledků. Úkolem finančního analytika je měřit výsledky, porovnávat je s rozpočtem / prognózou a vysvětlovat, co způsobilo jakýkoli rozdíl.

V oddělení finančního plánování a analýzy ve společnosti si role pracovních míst FP&A Prohlédněte si popisy pracovních míst: požadavky a dovednosti pro zveřejňování pracovních pozic v investičním bankovnictví, průzkumu kapitálu, pokladny, FP&A, podnikových financí, účetnictví a dalších oblastech financí. Tyto popisy pracovních míst byly sestaveny na základě nejběžnějších seznamů dovedností, požadavků, vzdělání, zkušeností a dalších, které představují vedení s přesnými, včasnými a důkladnými informacemi, aby mohli činit efektivní rozhodnutí o podnikání do budoucna.

V FP&A je zásadní použití variačního vzorce a prezentace tohoto typu informací.

Dodatečné zdroje

Naším posláním ve společnosti Finance je pomáhat vám rozvíjet svou kariéru. S ohledem na tento cíl velmi doporučujeme tyto další finanční zdroje zdarma:

  • Vzorec mezních nákladů Vzorec mezních nákladů Vzorec mezních nákladů představuje přírůstkové náklady vzniklé při výrobě dalších jednotek zboží nebo služby. Vzorec mezních nákladů = (změna nákladů) / (změna množství). Variabilní náklady zahrnuté do výpočtu jsou práce a materiál, plus zvýšení fixních nákladů, správa, režie
  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Šablona grafu vodopádu Excel Šablona grafu vodopádu Stáhněte si náš bezplatný soubor .xls šablony vodopádového grafu Excel a podle našich pokynů vytvořte svůj vlastní vodopádový graf peněžních toků v aplikaci Excel. Pokud pracujete v aplikaci Excel 2013 nebo dřívějších verzích, vytvořte si vlastní graf pomocí funkce skládaného sloupcového grafu podle následujících pokynů.
  • Typy grafů v aplikaci Excel Typy grafů Top 10 typů grafů pro prezentaci dat, které musíte použít - příklady, tipy, formátování, jak používat tyto různé grafy pro efektivní komunikaci a v prezentacích. Stáhněte si šablonu aplikace Excel s pruhovým grafem, spojnicovým grafem, výsečovým grafem, histogramem, vodopádem, bodovým grafem, kombinovaným grafem (sloupcový a spojnicový), rozchodovým

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found