Využití kapacity - definice, příklad a ekonomická významnost

Využití kapacity se týká výrobních a výrobních schopností, které využívá národní nebo podniková korporace. Korporace je právnická osoba vytvořená jednotlivci, akcionáři nebo akcionáři za účelem zisku. Korporace mohou uzavírat smlouvy, žalovat a být žalovány, vlastnit majetek, poukazovat federální a státní daně a půjčovat si peníze od finančních institucí. kdykoliv. Jedná se o vztah mezi výstupem produkovaným s danými zdroji a potenciálním výstupem, který lze vyprodukovat, pokud byla kapacita plně využita.

Využití kapacity

Využití kapacity lze také definovat jako metriku používanou k výpočtu míry, s jakou jsou nebo jsou používány potenciální úrovně produkce. Míra se zobrazuje v procentech a poskytuje přehled o celkovém využití zdrojů a o tom, jak může společnost zvýšit svůj výkon bez zvýšení nákladů spojených s výrobou. Míra využití kapacity se také nazývá provozní rychlost.

Vzorec pro využití kapacity

Matematický vzorec pro výpočet využití kapacity je:

Využití kapacity - vzorec

Příklad využití kapacity

Předpokládejme, že společnost XYZ vyrábí 20 000 a bylo zjištěno, že společnost může vyrobit 40 000 jednotek. Míra využití kapacity společnosti je 50% [(20 000/40 000) * 100]. Pokud jsou všechny zdroje využity ve výrobě, je kapacita 100%, což znamená plnou kapacitu. Pokud je sazba nízká, znamená to situaci „nadbytečné kapacity“ nebo „nadbytečné kapacity“.

Je nepravděpodobné, že by ekonomika nebo společnost fungovaly na 100% kapacitě, protože ve výrobním procesu vždy existují překážky (například porucha zařízení nebo nerovnoměrné rozdělení zdrojů). Sazba 85% je považována za optimální sazbu pro většinu společností. Míru využití kapacity využívají společnosti, které vyrábějí fyzické produkty, a nikoli služby, protože je snazší kvantifikovat zboží než služby.

Ekonomický význam využití kapacity

Pokud se poptávka na trhu zvýší, zvýší se to míra využití kapacity, ale pokud se poptávka sníží, sazba se sníží. Ekonomové používají sazbu jako indikátor inflace Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží během stanoveného časového období. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). tlaky. Nízká míra využití kapacity bude mít za následek pokles ceny, protože existuje nadměrná kapacita a nedostatečná poptávka po vyrobeném výstupu.

Ekonomiky s poměrem kapacity mnohem menším než 100% mohou výrazně zvýšit produkci bez ovlivnění souvisejících nákladů.

Mnoho kapitalistických ekonomik čelí vysokým sazbám nadměrné kapacity a ekonomové používají tuto sazbu jako argument proti kapitalismu. Kapitalismus Kapitalismus je ekonomický systém, který umožňuje a podporuje soukromé vlastnictví podniků, které fungují, aby generovaly zisk. Kapitalismus, známý také jako tržní systém, se vyznačuje soukromými právy na vlastnictví půdy, konkurenčními trhy, stabilním právním státem, svobodně fungujícími kapitálovými trhy, přičemž uvádí, že zdroje nejsou tak dobře rozděleny, jak by mohly být. Bez ohledu na ekonomické podmínky však nikdy nedojde k plnému využití kapacity, protože v ekonomice vždy existují neúčinnosti v alokaci zdrojů.

Firemní kapacita

Míra využití kapacity je důležitým ukazatelem pro společnosti, protože ji lze použít k vyhodnocení provozní efektivity a poskytuje pohled do struktury nákladů Struktura nákladů Struktura nákladů odkazuje na typy výdajů, které podniku vzniknou, a obvykle se skládá z fixních a variabilních nákladů . Fixní náklady zůstávají nezměněny. Lze jej použít k určení úrovně, při které náklady na jednotku stoupají nebo klesají. Pokud dojde ke zvýšení produkce, průměrné výrobní náklady se sníží. To znamená, že čím vyšší je využití kapacity, tím nižší jsou náklady na jednotku, což podniku umožňuje získat náskok před konkurencí. Proto se mnoho velkých společností snaží vyrábět co nejblíže k plné kapacitě (100%).

Ačkoli dosažení rychlosti plné kapacity není možné, existují způsoby, jak mohou společnosti zvýšit svou aktuální míru využití, včetně:

  • Zaměstnáváme více zaměstnanců a podporujeme přesčasy, abychom zajistili, že budou splněny všechny výrobní cíle
  • Tráví méně času údržbou zařízení, aby bylo možné věnovat více času výrobě zboží
  • Subdodávky některých výrobních činností

Účinky nízkého využití

Nízké využití kapacity je problémem pro tvůrce fiskální a měnové politiky, kteří používají tyto politiky ke stimulaci ekonomiky. V letech 2015 a 2016 zápasilo mnoho evropských ekonomik, jako je Francie a Španělsko, s důsledky nízkého využití kapacity. I přes vládní intervenci prostřednictvím historicky nízkých úrokových sazeb zůstala inflace výrazně nízká s hrozbou deflace.

Nízké využití kapacit vedlo k vysoké nezaměstnanosti, která vedla k uvolnění ekonomiky, což cenám ztěžovalo reakci na měnové stimuly. Při nadměrné kapacitě nevyžadoval nárůst výroby zboží významné investice do kapitálu.

Když společnost čelí nárůstu poptávky po svém zboží, je často schopna uspokojit poptávku, aniž by zvýšila náklady na jednotku. Společnost může optimalizovat svou produkční úroveň bez dalších nákladů na investice do lepší infrastruktury.

souhrn

Míra využití kapacity je pro společnosti užitečná, protože poskytuje vhled do hodnoty výroby a zdrojů, které se v daném okamžiku využívají. Určuje schopnost společnosti vyrovnat se s růstem produkce produkce bez zvýšení nákladů.

Snížení sazby naznačuje ekonomické zpomalení, zatímco zvýšení znamená ekonomickou expanzi.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží, známé také jako COGM, jsou termín používaný v manažerském účetnictví, který odkazuje na plán nebo výkaz, který ukazuje celkové výrobní náklady společnosti během konkrétní časové období.
  • Deflace Deflace Deflace je pokles obecné cenové hladiny zboží a služeb. Jinými slovy, deflace je záporná inflace. Když k tomu dojde, hodnota měny v průběhu času roste. Lze tedy koupit více zboží a služeb za stejnou částku peněz.
  • Normativní ekonomie Normativní ekonomie Normativní ekonomie je myšlenkový směr, který věří, že ekonomie jako předmět by měla předávat prohlášení o hodnotě, úsudky a názory na hospodářské politiky, prohlášení a projekty. Vyhodnocuje situace a výsledky ekonomického chování jako morálně dobré nebo špatné.
  • Phillipsova křivka Phillipsova křivka Phillipsova křivka je grafické znázornění krátkodobého vztahu mezi nezaměstnaností a inflací v ekonomice. Podle Phillipsovy křivky existuje negativní nebo inverzní vztah mezi mírou nezaměstnanosti a mírou inflace v ekonomice.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found