Dvoustranná dohoda - definice, rozsah, výhody a nevýhody

Dvoustranná dohoda, nazývaná také clearingový obchod nebo vedlejší obchod, odkazuje na dohodu mezi stranami nebo státy, jejímž cílem je udržovat obchodní deficity Platební bilance Platební bilance je prohlášení, které obsahuje transakce uskutečněné rezidenty konkrétní země s zbytek světa za určité časové období. Shrnuje všechny platby a příjmy od firem, jednotlivců a vlády. na minimum. Liší se v závislosti na typu dohody, rozsahu a zemích, které jsou do dohody zapojeny.

Dvoustranná dohoda

Dokončení dvoustranných dohod může nějakou dobu trvat. Například trvalo tři roky, než byla uzavřena dohoda o spolupráci se zákazníky mezi eurozónou Evropské unie. Všechny země Evropské unie, které přijaly euro jako svou národní měnu, tvoří geografický a ekonomický region známý jako Eurozóna. Eurozóna tvoří jeden z největších hospodářských regionů na světě. Devatenáct z 28 evropských zemí používá k zavedení eura a Nového Zélandu. S několika faktory, které mohou ovlivnit dvoustrannou dohodu, neexistuje standardní čas, jak dlouho před tím, než bude dohoda uzavřena.

Dvoustranné dohody vs. obchodní dohody

Dvoustranné dohody nejsou stejné jako obchodní dohody. Ta zahrnuje snižování nebo odstraňování dovozních kvót, vývozních omezení, cel a dalších překážek souvisejících s obchodem mezi státy. Pravidla upravující obchodní dohody rovněž stanoví Světová obchodní organizace (WTO).

Na druhé straně dvoustranné dohody nejsou vázány pravidly stanovenými WTO a nezaměřují se pouze na otázky související s obchodem. Místo toho se dohoda obvykle zaměřuje na jednotlivé oblasti politiky s cílem posílit spolupráci a usnadnit obchod mezi zeměmi v určitých oblastech.

Rozsah dvoustranných dohod

Ve dvoustranné obchodní dohodě si zúčastněné země navzájem poskytují přístup na své trhy, což vede k obchodu a hospodářskému růstu. Dohoda také vytváří prostředí, které podporuje spravedlnost, protože je dodržován soubor pravidel v obchodních operacích. Zde je pět oblastí, na které se vztahují dvoustranné dohody:

  1. S vyloučením tarifů Tarif A je tarif formou daně uvalené na dovážené zboží nebo služby. Tarify jsou běžným prvkem mezinárodního obchodování. Primárním cílem zavedení daní a daní souvisejících s obchodem jsou společnosti se sídlem v zemích s dvoustrannou dohodou cenové zvýhodnění, zejména pro země, které prosperují v různých průmyslových odvětvích.
  2. Země zapojené do dohody nebudou nabízet produkty za nízkou cenu, aby získaly větší podíl na trhu. Nebudou nabízet zboží za ceny, které jsou dokonce nižší než výrobní náklady, a poté, co překonají konkurenci, ceny zvýší.
  3. Země nevyužijí nespravedlivé dotace. Například když země dotují energii nebo zemědělství, producenti uvidí nižší náklady, což jim při vývozu zboží přinese nespravedlivou výhodu.
  4. Kvůli standardizovaným obchodním operacím, jako jsou pracovní normy a ochrana životního prostředí Společenská odpovědnost podniků (CSR) Společenská odpovědnost podniků (CSR) se týká strategií, které společnosti provádějí v rámci správy a řízení společností a které jsou navrženy tak, aby vývozci fungovali za stejných podmínek.
  5. Dohoda zahrnuje nekradení inovativního zboží jiných vývozců. Země dodržují stávající zákony o autorských právech a duševním vlastnictví.

Výhody dvoustranných dohod

  1. Jelikož se jedná pouze o dvě země, uzavření dvoustranné dohody je mnohem jednodušší ve srovnání s mnohostrannými obchodními dohodami.
  2. Poskytuje společnostem přístup na nové trhy.
  3. Když zúčastněné strany uvidí poptávku, otevřou více pracovních příležitostí.
  4. Dvoustranné dohody také umožňují spotřebitelům nakupovat zboží za nižší ceny. Například některé typy produktů mohou být bez dohody dražší.

Nevýhody

  1. Stejně jako v jakékoli jiné dohodě související s obchodem bude pro méně úspěšné společnosti pravděpodobně těžké udržet jejich podnikání v chodu, protože nebudou schopny konkurovat úspěšnějším průmyslovým odvětvím v jiné zemi.
  2. Odstranění obchodních daní znamená, že společnosti ztrácejí cenovou výhodu.
  3. Dvoustranná dohoda může vyústit v konkurenční dohody mezi jinými zeměmi.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Celní unie Celní unie Celní unie je dohoda mezi dvěma nebo více sousedními zeměmi o odstranění obchodních překážek, snížení nebo zrušení cel a odstranění kvót. Takové odbory byly definovány Všeobecnou dohodou o clech a obchodu (GATT) a jsou třetí fází ekonomické integrace.
  • OECD OECD OECD nebo Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj je mezinárodní organizace, která podporuje politickou koordinaci a ekonomickou svobodu mezi rozvinutými zeměmi.
  • Parita kupní síly Parita kupní síly Koncept parity kupní síly (PPP) se používá k multilaterálnímu srovnání národních příjmů a životní úrovně různých zemí. Kupní síla se měří cenou konkrétního koše zboží a služeb. Parita mezi dvěma zeměmi tedy znamená, že jednotka měny v jedné zemi bude nakupovat
  • Překážky obchodu Překážky obchodu Překážky obchodu jsou zákonná opatření zavedená především k ochraně domácí ekonomiky národa. Obvykle snižují množství zboží a služeb, které lze importovat. Tyto obchodní překážky mají podobu cel nebo daní a

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found