Demonetizace - přehled, proces, důvody, příklady

Demonetizace je ekonomický proces, ve kterém měnová jednotka země již není zákonným platidlem. Měnová jednotka je to, co bychom běžně označovali jako fyzické peníze, jako jsou bankovky a mince. Když dojde k demonetizaci, měnová jednotka země je v podstatě bezcenná, protože ji již nelze použít k nákupu zboží a služeb. Produkty a služby Produkt je hmatatelný předmět, který je uveden na trh za účelem získání, pozornosti nebo spotřeby, zatímco je služba poskytována. nehmotný předmět, který vzniká z.

Demonetizace

Demonetizace může nastat z několika důvodů, od změny národní měny po odchod starších forem peněz do důchodu. Postupem času několik zemí zavedlo opatření k demonetizaci měny, i když s různou mírou úspěchu.

souhrn

  • Demonetizace je ekonomický proces, ve kterém měnová jednotka země již není zákonným platidlem.
  • Po ukončení měny již není zákonným platidlem a neobsahuje žádnou peněžní hodnotu.
  • Občas se země mohou také rozhodnout obnovit zrušenou měnu jako zákonné platidlo prostřednictvím procesu známého jako remonetizace.

Demonetizační proces

Demonetizace je forma ekonomické intervence, kdy se země snaží nahradit jednu formu měny jinou. Na začátku procesu demonetizace je stará měna ukončena a stažena z oběhu, aby byla nahrazena novými formami peněz.

Během procesu mají lidé čas vyměnit své stávající bankovky a mince za novou měnu, než bude oficiálně ukončena. Po ukončení měny již není zákonným platidlem a neobsahuje žádnou peněžní hodnotu.

Proces demonetizace může probíhat v mnoha různých formách - země může zavést nové bankovky nebo mince nebo zavést úplně novou formu měny. Demonetizace je však drastickým opatřením, ke kterému dochází zřídka a při nesprávném provedení může narušit společnost. Občas se země mohou také rozhodnout obnovit zrušenou měnu jako zákonné platidlo prostřednictvím procesu známého jako remonetizace.

Důvody demonetizace

Ačkoli je demonetizace vzácná, země po celém světě provedly demonetizační opatření z různých důvodů.

  • Vlády se mohou rozhodnout podstoupit demonetizaci, pokud se měna vymkne kontrole, kvůli problémům, jako je hyperinflace Hyperinflace V ekonomii se hyperinflace používá k popisu situací, kdy ceny zboží a služeb nekontrolovatelně rostou po stanovenou dobu. Jinými slovy, hyperinflace je extrémně rychlá inflace. .
  • Demonetizaci lze také použít k prevenci trestných činů, jako je padělání, terorismus nebo daňové úniky.
  • V ostatních případech dochází k demonetizaci za účelem zavedení nového měnového standardu. Například v roce 2002 zavedla Evropská unie euro, centrální měnu, která by nahradila stávající měny několika národů. Přijetím společné měny země v celé Evropě přestaly používat své měny a zavedly euro jako standard v celé Evropské unii. Eurozóna Všechny země Evropské unie, které přijaly euro jako svou národní měnu, tvoří geografický a ekonomický region známý jako Eurozóna. Eurozóna tvoří jeden z největších hospodářských regionů na světě. Devatenáct z 28 zemí v Evropě používá euro.

Výhody demonetizace

Demonetizací měny může země získat výhody od prevence kriminality po vyšší standardizaci měny.

1. Omezuje různé trestné činnosti

Jednou z výhod demonetizace je omezování různých forem trestné činnosti. Procesem demonetizace jsou staré bankovky a mince přerušeny a vyřazeny z oběhu a ve skutečnosti se stávají bezcennými. Pro skupiny provádějící trestné činnosti, jako je terorismus, se jejich zásoba peněz stává prakticky bezcennou, protože měna již není zákonným platidlem.

U těch, kteří se zabývají paděláním, banky před jejich výměnou vyhodnotí, zda jsou staré bankovky padělané, což vládě umožní odstranit ze systému padělanou měnu.

2. Zabraňuje daňovým únikům

Demonetizace měny může také zabránit daňovým únikům, protože ti, kteří se vyhýbají daním, si musí vyměnit svou stávající měnu nebo riskovat, že se jejich peníze stanou bezcennými. V procesu směny měn může vláda chytit ty, kteří se vyhnuli daním a zpětně zdanit své nehlášené příjmy.

3. Podporuje bezhotovostní ekonomiku

Demonetizace může také podpořit tlak na bezhotovostní ekonomiku, protože vláda může zpomalit oběh fyzické měny a přejít k více digitálním možnostem.

Nevýhody demonetizace

Na druhé straně mohou z procesu demonetizace vzniknout některé nevýhody, včetně:

1. Vznikají náklady na tisk nových bankovek a ražbu mincí

Jednou z počátečních nevýhod jsou náklady spojené s tiskem nových bankovek a ražbou mincí, jakož i zrušení stávající měny.

2. Nesmí zcela omezit trestnou činnost

Demonetizace navíc nemusí snižovat trestnou činnost, protože zločinci si mohou svůj majetek ponechat v jiných formách, jako je zlato nebo nemovitosti.

3. Může vyvolat chaos mezi občany

A konečně, pokud proces demonetizace nebude úspěšně implementován, může to mít za následek chaos mezi populací, protože lidé se před ukončením potýkají s výměnou měny.

Příklady ze skutečného světa

1. Indie (2016)

Nedávným příkladem demonetizace byla Indie v roce 2016, kdy vláda oznámila ukončení všech bankovek ₹ 500 a ₹ 1000. Bylo to provedeno za účelem snížení přítomnosti padělaných peněz za účelem financování trestné činnosti.

Když byla oznámena demonetizace, po celé zemi byl nedostatek peněz, protože lidé se snažili vyměnit své stávající bankovky. Vedlo to k narušení ekonomiky, snížení průmyslové produkce Indie a zpomalení jejího růstu HDP.

2. Eurozóna (2002)

Dalším příkladem demonetizace byl evropský přechod na euro v roce 2002. Pro usnadnění procesu Evropská centrální banka Evropská centrální banka Evropská centrální banka (ECB) je jednou ze sedmi institucí EU a centrální bankou pro celou eurozónu. . Je jednou z nejdůležitějších centrálních bank na světě a dohlíží na více než 120 centrálních a komerčních bank v členských státech. potřeboval zajistit dostatek měny k oběhu a začal tisknout bankovky a razit mince již v roce 1998.

Když bylo zavedeno euro, centrální banka zajistila, aby všichni občané měli přístup k nové měně, a začala bankám poskytovat nové bankovky a mince několik měsíců předem.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Nominální hodnota Nominální hodnota je klasifikace nominální hodnoty finančního nástroje. To zahrnuje finanční nástroje, jako jsou dluhopisy, měna
  • Zlatý standard Zlatý standard Zlatým standardem je v nejjednodušších podmínkách systém používaný k pochopení hodnoty měny, což znamená, že měna je porovnávána s tím, kolik má zlato zlata a jakou rychlostí ho lze směnit za zlato.
  • Definice peněz Definice peněz Definice peněz se liší podle země, ale obecně zahrnují alespoň opatření pro úzké peníze a jednu pro široké peníze. Peníze jsou prostředkem směny
  • Virtuální měna Virtuální měna Virtuální měna je typ neregulované digitální měny. Nevydává ani nekontroluje centrální banku. Mezi příklady virtuálních měn patří bitcoiny

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found