Splátkový úvěr - přehled, proces žádosti, typy

Splátkový úvěr se vztahuje na komerční i osobní půjčky, které jsou poskytovány dlužníkům a které vyžadují pravidelné splátky. Každá z pravidelných plateb za půjčku zahrnuje část jistiny. Platba jistiny Platba jistiny je platba k původní částce půjčky, která je dlužena. Jinými slovy, splátka jistiny je splátka provedená z půjčky, která snižuje zbývající částku splatné půjčky, místo aby se vztahovala na splácení úroků účtovaných z půjčky. , jakož i část úroků z dluhu.

Splátkový úvěr

Výše každé plánované splátky je dána několika faktory, jako je vypůjčená částka, úroky z půjčky, podmínky půjčky atd. Mnoho splátkových půjček přichází s pevnými splátkami, což znamená, že částku, kterou dlužník zaplatí, financuje půjčka se po dobu trvání půjčky nemění.

Příklady splátek na splátky zahrnují hypoteční úvěry Hypotéka Hypotéka je úvěr - poskytnutý hypotečním věřitelem nebo bankou - který umožňuje jednotlivci koupit si dům. I když je možné si půjčit na pokrytí všech nákladů na bydlení, je častější zajistit si půjčku ve výši přibližně 80% hodnoty domu. a půjčky na auto. Kromě hypotečních úvěrů, které jsou úvěry s proměnlivou úrokovou sazbou, je většina splátek úvěrů s pevnou úrokovou sazbou. Je jim účtována úroková sazba, která se nezmění po dobu trvání půjčky od okamžiku půjčky. Půjčky s pevnou úrokovou sazbou vyžadují, aby dlužníci platili stejné plánované splátky, což jim umožňuje předem se připravit na budoucí splácení půjčky.

Rychlé shrnutí

  • Splátkový úvěr je typ úvěru, kdy je dlužník povinen splácet úvěr v pravidelných splátkách po dobu trvání úvěru.
  • Každá splátka zahrnuje část jistiny a část úroků z půjčky.
  • Výše každé splátky závisí na několika faktorech, jako je výše půjčky, úroková sazba a doba trvání půjčky.

Jak získat půjčku na splátky?

Při podávání žádosti o splátkový úvěr od finanční instituce dlužník nejprve navštíví úvěrové oddělení věřitele, aby projednal podmínky úvěru, jako je výše půjčky, záloha, doba trvání půjčky, úrokové sazby, účel půjčky atd.

Jakmile je dlužník s procesem půjčky spokojen, je povinen podat formální žádost vyplněním formuláře žádosti o půjčku. Dlužník je povinen poskytnout osobní údaje (jméno, fyzickou adresu, povolání atd.), Požadovanou částku půjčky, účel půjčky, zajištění Zajištění Zajištění je aktivum nebo majetek, který fyzická nebo právnická osoba nabízí věřiteli jako záruku pro půjčka. Používá se jako způsob získání půjčky, který slouží jako ochrana před možnou ztrátou pro věřitele, pokud by dlužník neplnil své platby. za předpokladu atd.

Jakmile je bance předložen formulář žádosti o půjčku, zahájí věřitel proces vyhodnocení půjčky, aby určil schopnost dlužníka dostát úvěrovým závazkům. Dlužník může být požádán, aby poskytl další informace, například nedávnou účetní závěrku, doklad o vlastnictví kolaterálu, doklad o aktuálních peněžních tocích atd.

Věřitel může také požádat o úvěrovou zprávu dlužníka, aby získal informace o úvěrové historii dlužníka za poslední roky. Pokud je věřitel přesvědčen, že dlužník je bonitní, bude žádost schválena a finanční prostředky budou vyplaceny.

Pokud věřitel zjistí, že dlužník představuje vysoké riziko, může se rozhodnout žádost zamítnout nebo poskytnout úvěr, ale za vysokou úrokovou sazbu, aby kompenzoval zvýšené riziko.

Druhy půjček na splátky

Druhy půjček na splátky

1. Auto půjčky

Půjčka na auto je půjčka na splátky, která je vypůjčena za účelem nákupu motorového vozidla. Takové půjčky obvykle přicházejí s dobou půjčky od 12 měsíců do 60 měsíců nebo více, v závislosti na věřiteli a výši půjčky.

Věřitel poskytne dlužníkovi částku rovnající se ceně motorového vozidla a dlužník souhlasí s měsíčními splátkami úvěru, dokud nebude plně splacen. Zajištění půjčky se stává vozidlo zakoupené za použití finančních prostředků. Pokud dlužník nesplácí splátky, kolaterál bude znovu odebrán a prodán za účelem vrácení částky úvěru.

2. Hypotéky

Hypotéka je typ úvěru, který se vypůjčuje na koupi domu. Dodává se s dobami splatnosti od 15 let do 30 let (nebo více), kdy se od dlužníka očekává, že bude splácet měsíčně, dokud nebude částka úvěru plně splacena.

Většina hypoték přichází s pevnou úrokovou sazbou, kde budoucí měsíční splátky jistiny a úroků zůstávají konstantní. Alternativou k hypotékám s pevnou úrokovou sazbou je hypotéka s nastavitelnou úrokovou sazbou. U hypotečních úvěrů s nastavitelnou úrokovou sazbou je úroková sazba pevně stanovena na počáteční dobu trvání půjčky, poté úroková sazba kolísá s tržními úrokovými sazbami.

3. Osobní půjčky

Osobní půjčka je typ půjčky na splátky, kterou dlužníci používají k úhradě urgentních výdajů, jako je výuka na vysoké škole, náklady na svatbu nebo výdaje na lékařskou péči. Doba trvání osobní půjčky může být od 12 měsíců do 60 měsíců. Většina osobních půjček účtuje fixní úrok a dlužníci jsou povinni provádět fixní měsíční splátky po dobu trvání půjčky.

Zajištěné vs. nezajištěné půjčky na splátky

Splátkové půjčky mohou být buď zajištěné, nebo nezajištěné. Zajištěné půjčky vyžadují, aby dlužníci zastavili aktivum proti výši vypůjčené půjčky. U půjček na auto se jako záruka za půjčku používá motorové vozidlo, které bylo zakoupeno pomocí výše půjčky, dokud není půjčka plně splacena.

Podobně v případě hypotečního úvěru je zárukou za půjčku dům, který byl zakoupen z vypůjčených prostředků. Dlužník zcela nevlastní dům, dokud není úvěr plně splacen. Před vyplacením splátkového úvěru musí být kolaterál oceněn reálnou tržní hodnotou, aby bylo možné určit, zda je jeho hodnota adekvátní výši půjčené půjčky.

Nezajištěné splátkové půjčky nevyžadují, aby dlužník poskytl zajištění za půjčku. Místo toho věřitel poskytuje úvěr na základě bonity dlužníka a schopnosti splácet úvěr na základě minulé úvěrové historie a aktuálních peněžních toků.

V průběhu procesu kontroly půjčky může věřitel požadovat od úvěrových agentur úvěrovou zprávu dlužníka, aby ověřil úvěruschopnost dlužníka. Úvěrová způsobilost Úvěrová způsobilost, jednoduše řečeno, je „hodná“ nebo si zaslouží úvěr. Pokud si věřitel věří, že dlužník včas splní svůj dluhový závazek, je dlužník považován za bonitního. . Vzhledem k vysokému riziku půjčování těchto půjček si věřitelé účtují vyšší úrokovou sazbu pro nezajištěné půjčky než zajištěné půjčky.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Amortizing Loan Amortizing Loan Amortizing Loan je typ úvěru, který vyžaduje měsíční splátky, přičemž část splátek jde na splátky jistiny a úroků
  • Efektivní roční úroková sazba Efektivní roční úroková sazba Efektivní roční úroková sazba (EAR) je úroková sazba, která je upravena o složení za dané období. Jednoduše řečeno, efektivní
  • Kvalita kolaterálu Kvalita kolaterálu Kvalita kolaterálu souvisí s celkovým stavem určitého aktiva, které chce společnost nebo jednotlivec dát jako kolaterál při půjčování finančních prostředků
  • Zajištěná půjčka vs nezajištěné půjčky Zajištěná vs nezajištěné půjčky Když si plánujete vzít naši osobní půjčku, může si dlužník vybrat mezi zajištěnou a nezajištěnou půjčkou. Při půjčování peněz od banky, družstevní záložny nebo

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found