Pojištění cenných papírů - přehled, jak to funguje, krytí

Pojištění cenných papírů je druh pojistné smlouvy, která zajišťuje cenné dokumenty organizace, jako jsou korporátní listiny, důvěryhodný účet v důvěře. je registrován jednotlivcem, ale je spravován a sdílí certifikáty z konkrétního nebezpečí. Tyto dokumenty jsou obvykle důležité pro podnik nebo vlastníky, protože mají peněžní hodnotu.

Pojištění cenných papírů

Firmy si mohou zakoupit pojištění cenných papírů na ochranu dokumentů, takže v případě ztráty nebo zničení požárem nebo jiným nebezpečím mohou vlastníci uhradit náklady na výměnu těchto cenných papírů.

Některé papíry lze vyměnit nebo obnovit, zatímco jiné dokumenty mohou být drahé nebo obtížně vyměnitelné. Dojde-li k pojistné události, je pojistníkovi kompenzována peněžní hodnota cenných papírů nebo jejich náhradní hodnota.

Pojištění cenných papírů je však omezeno na určitou hodnotu a dokumenty musí být vždy řádně uloženy, aby pojistník mohl uplatnit nárok.

souhrn

  • Pojištění cenných papírů chrání cenné papíry organizace, jako jsou podílové listy, hypotéky Hypotéka Hypotéka je půjčka poskytovaná hypotékou nebo bankou, která umožňuje jednotlivci koupit si dům. I když je možné si půjčit na pokrytí všech nákladů na bydlení, je častější zajistit si půjčku ve výši přibližně 80% hodnoty domu. listiny, trusty a firemní listiny.
  • Tato politika kompenzuje pojistníka za náklady, které jsou zapotřebí k nahrazení ztracených nebo poškozených záznamů.
  • Pojištění často kupují malé podniky, velké korporace a bohatí jednotlivci.

Jak funguje pojištění cenných papírů

Hlavní součásti pojištění cenných papírů se u jednotlivých pojistných smluv liší. Většina pojišťoven obvykle definuje cenné papíry jako písemné, tištěné nebo vepsané dokumenty, jako jsou výkresy, listiny, osvědčení, hypotéky, lékařské záznamy, obchodní licence, smlouvy o pronájmu budov atd.

Tato politika se nevztahuje na elektronicky uložené záznamy. V moderní době většina organizací ukládá své dokumenty elektronicky, ale ve většině organizací stále převažují papírové záznamy.

Společnosti ve zdravotnictví a realitním průmyslu jsou stále povinny ukládat záznamy pacientů a plány budov v papírové podobě. Takové záznamy mohou být poškozeny nebo zničeny, a proto vyžadují další pojistné krytí.

Pokud požár zničí lékařské záznamy pacientů, může ohrozit přežití podniku, pokud zničené informace nelze získat.

Ačkoli standardní pojištění komerčního majetku může poskytnout cenné krytí cenných dokumentů, nebude dostatečné kompenzovat peněžní hodnotu cenných dokumentů.

Pojištění cenných papírů je speciálně navrženo tak, aby chránilo podniky před složitým procesem nahrazování poškozených nebo ztracených cenných papírových záznamů. Kompenzuje pojistníkům náklady, které by bylo třeba vynaložit na výměnu dokladů nebo v jejich peněžní hodnotě.

Předpokládejme například, že oheň způsobí rozsáhlé škody v budově ABC a zničí záznamy klienta a plán budovy pro nadcházející projekt.

K obnovení dokumentů by společnost potřebovala najmout smluvní zaměstnance na dva měsíce, aby znovu vytvořili záznamy o klientech, a najmout architekta, který plán překreslí. Pojištění cenných papírů by mělo pokrývat náklady na opětovné vytvoření poškozených záznamů.

Dokumenty kryté pojištěním cenných papírů

Pojištění cenných papírů kompenzuje pojistníka až do nákladů na náhradu nebo obnovení ztracených cenných záznamů a dokumentů. V takovém případě zahrnují cenné záznamy a dokumenty písemné, tištěné nebo vepsané materiály - kromě peněz, cenných papírů Zabezpečení Zabezpečení je finanční nástroj, obvykle jakékoli finanční aktivum, s nímž lze obchodovat. Povaha toho, co lze a nelze nazývat cenným papírem, obecně závisí na jurisdikci, ve které se s aktivy obchoduje. , datové záznamy a data uložená elektronicky.

Mezi cenné dokumenty, které jsou zahrnuty, patří knihy, mapy, filmy, kresby, rukopisy, licence, věřitelé účetnictví, hypotéky, listiny, lékařské záznamy, záznamy zaměstnanců, seznamy a spisy zaměstnanců, právní dokumenty, obchodní povolení, smlouvy, půjčky, atd.

Bez ohledu na to, zda pojistník vyhotovil duplikáty poškozených dokladů, pojištění by mělo pokrýt náklady na jejich výměnu. Pokud jsou například záznamy o zaměstnancích poškozené, může společnost záznam rekonstruovat ručním zadáním záznamů zaměstnanců nebo pomocí jiných nepoškozených záznamů, které obsahují informace o zaměstnancích.

Pojištění by mělo pokrývat náklady na nákup materiálů k zaznamenání údajů o zaměstnancích a náklady na najímání dočasných zaměstnanců k opětovnému vytvoření záznamů. Pojištění cenných papírů kompenzuje pojistníkům čas a úsilí vynaložené na opětovné vytvoření ztracených dokumentů, protože většinu cenných papírů nelze nahradit.

Většina pojišťoven neposkytuje krytí všech rizik. Kompenzují pojistníka pouze v případě, že dojde k pojištěnému nebezpečí. Mezi příklady nebezpečí, která pojistitelé kryjí, patří požár, výbuch, krupobití, povodně a kolaps budovy.

Na co se nevztahuje pojištění cenného papíru?

Většina cenných papírových zásad nepokrývá cenná data, která jsou uložena elektronicky. Ačkoli většina organizací využila technologii k ukládání svých dat v elektronickém formátu, většina zásad vlastnictví neposkytuje téměř žádné pokrytí poškozených nebo odcizených elektronických dat.

Podniky si však mohou zakoupit samostatnou zásadu známou jako pokrytí elektronickým zpracováním dat, která chrání před finančním rizikem ztráty dat uložených elektronicky.

I při možnosti elektronického ukládání dat se vyžaduje, aby byly některé dokumenty uloženy v původním stavu. Dokumenty, jako jsou hypotéky a listiny, vyžadují bezpečné uložení ve fyzické podobě. V případě ztráty dokumentů bude jejich výměna nákladná.

Podniky by proto měly podniknout kroky k ochraně svých cenných dokumentů před přírodními katastrofami, krádežemi a jinými neočekávanými riziky, které by mohly mít vliv na podnikání.

Díky pojištění cenných papírů jsou podniky chráněny před rizikem ztráty nebo poškození papírů. Pojistitelé požadují, aby podniky tyto dokumenty střežily tím, že je uloží do trezoru nebo trezoru jako další vrstvu zabezpečení, než budou moci být odškodněny, když dojde k pojištěnému nebezpečí.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Ochrana majetku Ochrana majetku Ochrana majetku označuje soubor technik, strategií a zákonů, jejichž cílem je chránit majetek náležející jednotlivcům a podnikům proti nárokům
  • Stanovy společnosti Stanovy společnosti Stanovy společnosti jsou pravidla, kterými se řídí způsob fungování společnosti a jedna z prvních položek, které představenstvo zavede v době založení společnosti. Tyto stanovy se vytvářejí obvykle po předložení stanov
  • Přijímání rizik Přijímání rizik Přijímání rizik je pojem, při kterém jednotlivec nebo podnik identifikuje riziko a činí jej přijatelným, a proto se nebude snažit jej snížit nebo zmírnit.
  • National Association of Insurance Commissioners (NAIC) National Association of Insurance Commissioners (NAIC) The National Association of Insurance Commissioners (NAIC) is a regulační podpůrná organizace, která je řízena hlavními pojišťovacími regulačními orgány ze všech 50

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found