Metriky ocenění při spuštění - 17 nejdůležitějších internetových metrik, které je třeba znát

Jako každé odvětví, i internetové společnosti mají jedinečné metriky oceňování startupů, které analytici Průvodce analytikem Trifecta® Konečný průvodce tím, jak být prvotřídním finančním analytikem. Chcete být prvotřídním finančním analytikem? Hledáte nejlepší osvědčené postupy v oboru a vyčníváte z davu? Náš proces s názvem The Analyst Trifecta® se skládá z analytických, prezentačních a soft skills pohledů na hodnotné společnosti. V této příručce se budeme zabývat nejdůležitějšími metrikami oceňování elektronického obchodování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových výkupech a financích, které byste měli znát.

řídicí panel metrik oceňování po spuštění

Stáhněte si tuto šablonu spouštěcího finančního modelu z webu Finance Marketplace.

Chcete-li se dozvědět více o tom, jak vytvořit finanční model, který by ocenil společnost elektronického obchodování, podívejte se na náš kurz finančního modelování elektronického obchodování. V tomto kurzu sestavujeme model internetové společnosti společně od začátku, včetně všech vzorců, funkcí a výstupů.

K čemu lze tyto metriky použít?

  • Vážit si společnosti elektronického obchodování
  • Vážit si internetového obchodu
  • Hodnotit společnost Software as a Service (SaaS)
  • Vážit si webové stránky

Jaké jsou hlavní metriky oceňování elektronického obchodování pro internetové podniky?

Počínaje horní částí prodejní cesty a postupující dolů, níže podrobně načrtneme každou z nejdůležitějších metrik ocenění při spuštění.

# 1 Měsíční jedineční návštěvníci

Vzorec: Součet všech návštěv ze všech kanálů na webu za období měsíce

Měsíční jedineční návštěvníci začínají u internetových obchodů. Takto společnosti měří svůj dosah na nejširší úrovni. Mít vysoký počet jedinečných měsíčních návštěvníků nemusí nutně znamenat, že web vydělává spoustu peněz, ale je to jasná známka toho, jak velké je jejich publikum a kolik by potenciálně mohli vydělat.

Abychom vám pomohli kalibrovat smysl pro škálování, uvádíme několik odhadů měsíčních návštěv několika webů na základě údajů z SimilarWeb (2017).

  • Amazon - 2 400 milionů návštěvníků měsíčně
  • Flipkart - 108 milionů návštěvníků měsíčně
  • Modrý Nil - 1,8 milionu návštěvníků měsíčně

# 2 Konverzní poměr zákazníka

Vzorec: Počet registrací za měsíc / měsíčně jedinečných návštěvníků za měsíc

Jakmile jsou návštěvníci na vašem webu, dalším úkolem je převést je na zákazníky. To nutně neznamená, že platí za váš produkt nebo službu (tj. Facebook), ale znamená to, že podnikají kroky k tomu, aby se stali členy nebo se k něčemu přihlásili poskytnutím osobních údajů.

Různé společnosti měří konverzi různými způsoby. Pro některé to může být zadání objednávky, pro jiné to může znamenat přihlášení k odběru zpravodaje nebo jednoduše kliknutí na odkaz.

Konverzní poměr zákazníka je vyjádřen v procentech, tj. 3,2%

Chcete-li se dozvědět více o oceňování internetu, podívejte se na náš kurz internetového finančního modelování.

# 3 Míra okamžitého opuštění

Vzorec: Počet návštěvníků, kteří klikli na tlačítko Zpět nebo zavřeli prohlížeč / Počet návštěvníků webu

Další důležitá metrika ocenění elektronického obchodování. Míra okamžitého opuštění měří procento návštěvníků webu, kteří odcházejí, aniž by podnikli jakékoli další kroky. Například přejdou na vaši domovskou stránku a poté stisknou zpět tlačítko „zpět“ nebo zavřou prohlížeč, aniž by na vašem webu podnikli jakékoli kroky.

Například průměrná míra okamžitého opuštění může být kdekoli od 20% (nízká) do 80% (vysoká).

Průměrná hodnota objednávky č. 4 (AOV)

Vzorec: Celkový výnos z objednávek / počet objednávek zadaných v období

Jakmile má web zákazníky zadávající objednávky produktů nebo služeb, je důležité měřit průměrnou hodnotu objednávky (AOV). Tato metrika ocenění elektronického obchodu se rovná celkovému příjmu dělenému celkovým počtem zaplacených objednávek (z počtu objednávek je běžné vyloučit produkty / služby zdarma)

Například web má v roce 2017 tržby 10 milionů USD a 50 000 objednávek. Průměrná hodnota objednávky se rovná 200 USD.

V našem kurzu oceňování elektronického obchodu podrobněji rozebíráme AOV v modelu Excel.

# 5 měsíčních aktivních uživatelů (MAU)

Vzorec: Součet všech uživatelů, kteří se za měsíc přihlásili na web

Měsíčně aktivní uživatelé (MAU) je metrika, která měří počet uživatelů, kteří byli za měsíc aktivní na webu nebo v softwaru. Být aktivní znamená, že se buď přihlásili ke svému účtu, nebo nějakým způsobem spolupracovali s webem / softwarem. Tato metrika je měřítkem zapojení a společnost s velkým počtem uživatelů, kteří se nikdy nepřipojí ke svým účtům, bude mít nízké číslo MAU. Tato metrika je důležitá v celé řadě internetových, SaaS a webových stránek.

Průměrný příjem na uživatele č. 6 (ARPU)

Vzorec: Tržby / počet aktivních uživatelů za období

S průměrným výnosem na uživatele (ARPU) jsou zohledňováni neplatící zákazníci. Chcete-li vypočítat ARPU, celkový výnos v měsíci a vydělený počtem aktivních uživatelů za měsíc (MAU).

Průměrný výnos na uživatele je vhodný zejména pro společnosti SaaS nebo internetové podniky.

# 7 Měsíčně se opakující výnosy (MRR)

Vzorec: Součet všech příjmů, které se automaticky každý měsíc obnovují

Měsíční opakované výnosy (MRR) se rovnají hodnotě měsíčních výnosů, které se opakují, což znamená, že uživatelé mají předplatné nebo plán, takže jejich výnosy budou pokračovat, dokud nezruší své členství. Toto je běžná metrika používaná při oceňování elektronického obchodu pro předplacené firmy, jako je například Netflix.

# 8 Výnosová rychlost

Vzorec: Měsíční výnosy x 12

To je důležité pro rychle rostoucí počáteční ocenění. Pro začínající podnik se míra běhu výnosů rovná tržbám za poslední měsíc vynásobeným 12. Pro rychle rostoucí společnost může být smysluplnější hovořit o míře běhu výnosů, jako jednoduše sčítání posledních 12 měsíců historických výnosů by vedlo k číslu, které je mnohem nižší než v posledním měsíci, vynásobené 12.

# 9 Příspěvková marže na objednávku / zákazníka

Vzorec: (Výnosy - Přímé variabilní náklady) / Počet objednávek

Marže příspěvku Marže příspěvku Marže příspěvku je výnos z prodeje firmy snížený o jeho variabilní náklady. Výsledné rozpětí příspěvku lze použít k pokrytí jeho fixních nákladů (například nájemného) a jakmile jsou tyto kryty, jakýkoli přebytek se považuje za výdělek. (CM) je velmi důležitou součástí jednotkové ekonomiky v podnicích elektronického obchodování. Tato metrika se počítá tak, že se vezmou výnosy za objednávku a odečtou se variabilní náklady na objednávku.

Například společnost má tržby ve výši 25 milionů USD, náklady na prodané zboží Účetnictví Naši účetní průvodci a zdroje jsou průvodci pro samostudium, kde se můžete učit účetnictví a finance svým vlastním tempem. Procházejte stovky průvodců a zdrojů. 12 milionů $ a náklady na dopravu / plnění 8 milionů $. V uvedeném období společnost obdržela 1 milion objednávek.

Marže příspěvku marže příspěvku Marže příspěvku marže je výnos z prodeje firmy snížený o jeho variabilní náklady. Výsledné rozpětí příspěvku lze použít k pokrytí jeho fixních nákladů (například nájemného) a jakmile jsou tyto kryty, jakýkoli přebytek se považuje za výdělek. na objednávku se rovná ($ 25M - $ 12M - $ 8M / 1 M objednávky

CM = 5 $ za objednávku

Tímto krokem vás provede náš kurz oceňování a modelování elektronického obchodování.

metriky oceňování elektronického obchodu

# 10 Náklady na pořízení zákazníka (CAC)

Vzorec: Náklady na marketing / počet nových zákazníků

Náklady na pořízení zákazníka (CAC) Náklady na pořízení zákazníka (CAC) Náklady na pořízení zákazníka (CAC) jsou náklady související se získáním nového zákazníka. Jinými slovy, CAC odkazuje na zdroje a náklady vynaložené na získání dalšího zákazníka. Pořizovací cena zákazníka je klíčovou obchodní metrikou, která se běžně používá vedle metriky celoživotní hodnoty zákazníka (LTV) a další z nejdůležitějších metrik elektronického obchodování. Abychom to mohli vypočítat, musíme vědět, jaký typ marketingových programů společnost používá k získávání zákazníků.

Existují tři hlavní typy výdajů na marketing:

  • CPM - cena za 1 000 zobrazení (M v CPM znamená latinský symbol „m“, což znamená tisíce)
  • CPC - cena za kliknutí
  • CPA - cena za akvizici

Jednoduchý příklad CAC je následující. Společnost utratí 10 milionů dolarů za marketing a získá 1 milion nových zákazníků. CAC je tedy 10 $.

Věci se však komplikují, protože část tohoto marketingu mohla být zaměřena na stávající zákazníky, kteří se na web jednoduše vracejí. Je důležité tuto část marketingových výdajů zbavit, pokud je to možné.

# 11 Příspěvková marže po uvedení na trh (CMAM)

Vzorec: Výnosy - Přímé variabilní náklady - Náklady na marketing) / Počet objednávek

Příspěvek Margin After Marketing (CMAM) je podobný jednoduché metrice CM výše, ale určuje, že marketing je zahrnut do variabilních nákladů. Pokud někdo odkazuje na „marži příspěvku“, bude možná muset objasnit, zda to zahrnuje marketingové výdaje či nikoli. U CMAM je jasné, že se zohledňují výdaje na marketing.

# 12 Churn Rate

Vzorec: Počet ztracených zákazníků / Celkový počet zákazníků

Míra churn je procento zákazníků, kteří „chrlí“ z podnikání (již nejsou zákazníky) v určitém časovém období (obvykle ročním). Například společnost měla v loňském roce 20 000 zákazníků, v tomto roce přidá 2 000 nových zákazníků a na konci tohoto roku má 17 000 zákazníků.

Míra obratu by se rovnala (20 000 - 17 000 + 2 000) / 20 000

Míra víření = 25%

Toto je jeden z klíčových bodů zahrnutých v našem kurzu oceňování elektronického obchodování.

Rychlost hoření č. 13 (a dráha)

Vzorec: Průměrné množství hotovosti ztracené za měsíc

Rychlost vypalování v hotovosti Rychlost vypalování v hotovosti označuje rychlost, při které společnost vyčerpá svůj fond hotovosti ve scénáři ztráty. Společnosti, u nichž je míra hoření běžnou metrikou, je hodnota hotovosti, kterou startup za měsíc ztratí. Míra spalování peněz může být použita k určení dráhy společnosti, což je celkový zůstatek hotovosti dělený měsíční sazbou spálení peněz. Toto číslo říká investorům a managementu, kolik dalších měsíců může společnost nadále přežít při současné rychlosti hoření.

Pokud se chcete dozvědět více o metrikách ocenění při spuštění, podívejte se na náš kurz finančního modelování při spuštění.

metriky ocenění při spuštění - rychlost vypalování

Životní hodnota č. 14 (LTV)

Vzorec: CMAM / míra churn

Celoživotní hodnota (LTV) zákazníka je průměrná celková hodnota, kterou může podnik očekávat. Toto je jedna z nejvíce subjektivních metrik elektronického obchodování, protože existuje mnoho různých způsobů, jak přemýšlet o „hodnotě“. Toto je důležitá metrika ocenění elektronického obchodování.

Jedním z nejpřesnějších způsobů, jak přemýšlet o hodnotě, je Contribution Margin After Marketing (CMAM) na zákazníka za rok. Dávejte si pozor na jakýkoli výpočet LTV, který jako měřítko hodnoty používá příjmy (neexistují v tomto oboru žádné variabilní náklady?).

Jakmile definujeme hodnotu, potřebujeme vědět, jak dlouho tento zákazník zůstane aktivní, než bude mít Churned. Abychom to zohlednili, používáme u firmy pozorovatelnou míru churningu v průběhu času.

Podrobný vzorec LTV je:

LTV = CMAM (roční) / míra churn

Například společnost má průměrnou CMAM 30 $ a míru churn 25%.

LTV = 30 USD / 0,25

LTV = 120 $

LTV podrobněji rozebíráme v našem kurzu finančního modelování při spuštění.

Poměr LTV / CAC # 15

Vzorec: (CMAM / Churn rate) / (Marketingové výdaje / počet nových zákazníků)

Jakmile známe LTV a CAC (viz příklady obou výše), je užitečné podívat se na poměr LTV / CAC Poměr LAC / CAC Poměr LTV / CAC porovnává průměrné náklady na získání zákazníka s průměrnou celoživotní hodnotou zákazníka. Poměr se používá v eCommerce a SaaS mezi těmito dvěma, takže lze provést srovnání mezi různými společnostmi a trendy lze analyzovat v průběhu času.

Například společnost má náklady na pořízení zákazníka 10 $ a celoživotní hodnota každého nového zákazníka je 40 $, pak je její poměr LTV / CAC 4x.

Čím vyšší je poměr, tím lépe (všechny ostatní jsou stejné).

metriky oceňování internetu LTV

Další informace najdete v našem kurzu o metrikách oceňování elektronického obchodování.

# 16 Payback (počet objednávek nebo čas)

Vzorec: CAC / CMAM

Pro mnoho podniků v oblasti elektronického obchodování není první objednávka, kterou zákazník zadá, pro společnost zisková, a může trvat několik objednávek, než se vrátí náklady na jejich získání. Například společnost má před uvedením na trh rozpětí příspěvku 10 $ za objednávku a získání nového zákazníka stojí 20 $. V takovém případě by bylo třeba 2 objednávky „vrátit“ náklady na získání zákazníka.

Je třeba poznamenat, že hlavním předpokladem je, že se nevynakládají žádné peníze na to, aby v budoucnu získal stejného zákazníka. To může být náročný předpoklad, protože opakovaní zákazníci mohou kliknout na placené reklamy, když se vrátí, aby provedli budoucí objednávky.

Pokrýváme nuance období návratnosti Doba návratnosti ukazuje, jak dlouho trvá, než firma získá investici zpět. podrobněji v našem kurzu oceňování startupů a kurzu finančního modelování.

# 17 Virový koeficient

Vzorec: Počet stávajících zákazníků x Počet odeslaných pozvánek na uživatele x Konverzní poměr / Počet stávajících zákazníků

Virový koeficient představuje stupeň exponenciálního růstu, který společnost zažívá, a to na základě počtu odeslaných pozvánek nebo doporučení na uživatele, konverzního poměru těchto pozvánek a celkového počtu současných uživatelů.

Společnost například stanoví, že v průměru každý uživatel rozesílá 7 pozvánek pro nové uživatele, aby se připojili, v průměru je míra konverze těchto pozvánek 20% a v současné době je 1 000 zákazníků. Virový koeficient je 1000 x 7 x 0,2 / 1000 = 1,4.

Čím vyšší číslo, tím lepší, všechny ostatní jsou stejné.

Více internetových metrik a zdrojů

Doufáme, že to byl užitečný průvodce metrikami elektronického obchodování a internetového oceňování. Aby bylo možné pokračovat v rozšiřování vašich znalostí při spuštění ocenění, důrazně doporučujeme následující bezplatné zdroje:

  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Jak si vyrobit šablonu PitchBook Investment Pitch Deck Tato bezplatná šablona decku je založena na stovkách prezentací investorů, které jsem viděl. Stáhněte si bezplatnou šablonu a vytvořte si investiční hřiště. Tuto šablonu PPT lze použít k vytvoření vlastního hřiště pro získávání kapitálu nebo k prezentaci investorům, aby vám vyprávěli svůj příběh.
  • Průvodce finančním modelováním Průvodce finančním modelováním zdarma Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy aplikace Excel týkající se předpokladů, ovladačů, předpovědí, propojení těchto tří prohlášení, analýzy DCF a dalších
  • Finance's Financial Template Library

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found