Deleveraging - přehled, vzorec, výhody a nevýhody

Na pákový efekt lze nahlížet z mikroekonomické a makroekonomické úrovně. Na mikroekonomické úrovni je snižování zadluženosti procesem prováděným společností za účelem snížení výše celkového dluhu. Jedná se o extrémní opatření provedené účetní jednotkou za účelem splacení jejích závazků a stávajícího dluhu v její rozvaze.

Pokud společnost nedokáže včas uvolnit páku, může čelit riziku neplnění svých plateb nebo bankrotu.

Deleveraging

Makroekonomická úroveň snižování zadlužení nebo snižování zadlužení ekonomiky nastává tehdy, když více průmyslových odvětví sníží výši svého dluhu. Měří se jako snížení celkového dluhu k HDP země Hrubý domácí produkt (HDP) Hrubý domácí produkt (HDP) je standardní mírou ekonomického zdraví země a ukazatelem její životní úrovně. HDP lze také použít k porovnání úrovní produktivity mezi různými zeměmi. na národním účtu.

Porozumění oddlužení

Dluh je důležitou součástí společnosti, protože ji lze použít k financování jejích operací a investičních aktivit. Pomocí dluhu může společnost platit své směnky a nakupovat aktiva bez vydávání akcií a snižování výnosů akcionářů.

Kromě toho se zvyšuje dluh za účelem financování počátečního růstu společnosti, ale převzetí velkého množství dluhu zvýší rizikovost společnosti. Pokud růst společnosti nepůjde podle plánu kvůli špatnému řízení nebo ekonomickému poklesu, bude výše dluhu pro společnost zátěží.

V takovém případě bude společnost muset provést snižování pákového efektu, aby snížila dopad volatility trhu. Poměr volatility Poměr volatility označuje technické měřítko změn cen daného cenného papíru. Umožňuje investorům a obchodníkům identifikovat cenu v rozvaze společnosti. Společnost může k deleverage použít následující techniky:

  • Společnost může snižovat pákový efekt prodejem aktiv, dluhopisů a části podniku se slevou.
  • Může refinancovat stávající dluh za účelem snížení měsíčních plateb a úrokových sazeb.
  • Může snižovat páku pomocí přebytečné hotovosti z provozních činností.
  • Veřejná společnost může uvolnit pákový efekt vydáním většího podílu na akciovém trhu.

Vzorec

K pochopení dopadu snižování pákového efektu lze použít finanční ukazatele, jako je návratnost aktiv, dluh k vlastnímu kapitálu a návratnost vlastního kapitálu.

Návratnost aktiv (ROA) = čistý příjem / průměrná aktiva
Poměr dluhu k vlastnímu kapitálu = celkový dluh / celkový kapitál
Návratnost kapitálu (ROE) = čistý příjem / celkový kapitál

Příklad

Společnost A koupí aktivum v hodnotě 10 milionů USD za použití vlastního kapitálu v hodnotě 3 milionů USD a dluhu v hodnotě 7 milionů USD. Během roku je čistý příjem 600 000 USD.

  • ROA: 600 000/10 000 000 = 6%
  • Dluh ke kapitálu: 7 000 000/3 000 000 = 2,3x
  • ROE: 600 000/3 000 000 = 20%

Předpokládejme, že na konci roku se společnost A rozhodla zaplatit 5 000 000 $ závazků s využitím 5 000 000 $ aktiv. Nyní má společnost 2 000 000 $ dluhu a 5 000 000 $ aktiv.

  • ROA: 600 000/5 000 000 = 12%
  • Dluh ke kapitálu: 2 000 000/3 000 000 = 0,6x
  • ROE: 600 000/3 000 000 = 20%

Z důvodu snižování páky ve scénáři 2 společnost uvádí atraktivnější poměry; proto budou investoři a věřitelé upřednostňovat scénář 2 ve srovnání se scénářem 1.

Výhody oddlužení

Společnost se zbaví toxického dluhu, což je typ dluhu, kdy společnost nemůže splácet úroky a jistinu.

Snížení toxického dluhu sníží počet závazků Druhy závazků Existují tři primární typy závazků: ​​krátkodobé, dlouhodobé a podmíněné závazky. Závazky jsou právní závazky nebo dluhy vůči jiné osobě nebo společnosti. Jinými slovy, závazky jsou budoucími oběťmi ekonomických výhod, které účetní jednotka musí provést v rozvaze a zlepšit finanční ukazatele, na které budou věřitelé a investoři příznivě pohlížet.

Nevýhody oddlužení

Deleveraging je pro investory špatným znamením, protože to znamená, že společnost není schopna dosáhnout úrovně růstu potřebné k splacení svého dluhu. Pro snížení výše dluhu tedy může být nutné, aby společnost snížila počet zaměstnanců a provedla protipožární prodej svých aktiv. Výsledkem těchto akcí bude snížená cena akcií společnosti.

Dopad snižování pákového efektu na ekonomiku

Deleveraging napříč různými průmyslovými odvětvími může zpomalit ekonomický růst, což má za následek náhlé snížení dostupnosti půjček a větší omezení pro získání podnikatelských půjček.

Je to proto, že banky dávají přednost půjčkám méně rizikovým společnostem, protože proces snižování pákového efektu nastává po velké finanční krizi. Výsledkem je odepření přístupu malým a středním společnostem k bankovním půjčkám, po kterém následuje kolaps společností, protože nebudou schopny zajistit hotovost na financování provozních činností.

Firmy v nouzi navíc musí prodat svá aktiva, aby splatily dluh, což způsobí kolaps cen aktiv. Tlak deflace zvyšuje dluhové břemeno, což má za následek zastavení investic a snížení počtu zaměstnanců, aby se snížily celopodnikové výdaje.

Během prvních několika let snižování páky klesá spotřeba a HDP ekonomiky, což zase vytváří spirálu směrem dolů. Vláda bude muset zasáhnout, aby snížila negativní dopady způsobené poklesem.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Konsolidace dluhů Konsolidace dluhů Konsolidace dluhů je forma refinancování dluhů, při které je několik menších dluhů sloučeno do jednoho zjednodušeného dluhu.
  • Rozvaha Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = pasiva + vlastní kapitál
  • Finanční ukazatele Finanční ukazatele
  • Konkurz Konkurz Konkurz je právní status lidského nebo nelidského subjektu (firmy nebo vládní agentury), který není schopen splácet své nesplacené dluhy věřitelům.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found